Cat cheltuieste UE in Romania? De unde vin banii?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.10.2012 18:55 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Comisia Europeană a publicat raportul anual cu cifrele financiare pe 2011. Cât cheltuieşte UE în România? De unde vin banii? Prezentarea de faţă răspunde la aceste întrebări în timp ce negocierile pentru bugetul UE 2013 continuă.

Bugetul UE explicat

Negocierile privind finanţarea Uniunii pe perioada 2014-2020 intră în stadiul final. Statele membre şi Parlamentul trebuie să ajungă la un acord - de preferat înainte de sfârşitul anului 2012 - privind cadrul financiar multianual, care specifică principalele politici ce vor fi finanţate până în 2020 şi sumele maxime (praguri) pentru fiecare politică anual.Aici puteţi vedea cât cheltuieşte UE în ţara dumneavoastră şi pe ce, dar şi de unde provine venitul bugetului UE. Această aplicaţie vă ajută să înţelegeţi bugetele anuale şi negocierile în curs, punând cifrele pentru fiecare ţară în context european.

Cifre şi procentaje justificative

Cifrele de faţă sunt cele mai recente, publicate în Raportul financiar al Comisiei pentru 2011. Cifrele arată banii cheltuiţi în cele 27 de state UE. Banii cheltuiţi în afara UE, în ţările candidate şi vecine, nu sunt luaţi în considerare în prezentarea de faţă.

În 2011, UE a cheltuit 2,66 miliarde de euro în România. Din această sumă, 1,69 miliarde (64%) au reprezentat cheltuieli agricole. Politica regională a reprezentat 26% din cheltuieli (700 de milioane), sub media UE de 36%,. În 2011, România a fost una dintre puţinele ţări care a beneficiat de finanţări prin Instrumentul de Preaderare: 129 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 5% din cheltuielile totale ale UE în România.

În 2011, România a contribuit cu 1,12 miliarde de euro la bugetul UE şi a colectat 147 de milioane de euro prin taxe agricole şi vamale în numele UE, din care poate reţine 25% ca taxă administrativă.

 

 

 

Totalul cheltuielilor europene ............................Evoluţia bugetelor UE şi a bugetelor naţionale

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.