Cat costa o... PENSIE de REVOLUTIONAR? Pardon, de LUPTATOR cu ROL DETERMINANT!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.03.2017 13:27 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor:

# SANDA ADRIAN (la data faptelor avand functia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR),
# TANASE DENISA-CORINA (fost secretar general al SSPR),
# CECHI CRISTINA-VALENTINA (fost sef serviciu Departament pentru Revolutionari din cadrul SSPR), sub aspectul savarşirii a cinci infracţiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si a patru infracţiuni de abuz in serviciu;
# NEAGU GHEORGHE, sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de trafic de influenta;
# IOSEF IONEL, sub aspectul savarşirii a trei infractiuni de trafic de influenta si a trei infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii);
# ARANUSI CIPRIAN ALBERT, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta;
# ADAM CRISTIAN, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta (sub forma complicitatii);
# PADURARU STEFAN şi VRÂNCEANU NELU-ZOLTAN, sub aspectul  savarsirii infractiunii de cumparare de influenta;
# AVRAM GEORGE şi BLAGA IOAN, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta  si fals in inscrisuri sub semnatura privata;
# ANGHELUTA IONITA, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2014, Legea nr. 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 a fost modificata si completata, fiind introdusa o noua categorie de revolutionari şi anume ”Luptator cu rol determinant”, atribuit celor care in perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, respectiv 22 decembrie 1989, ora 12.10.

In aplicarea art. 3 alin. 1 lit. b pct. 3 din Legea nr. 341/2004, conform art. 12 alin. 3 si 4 din  H.G. 1412/2004, asa cum a fost modificata de H.G. nr. 99/2015, au fost determinate localitatile Timisoara, Caransebes, Sibiu, Cugir, Lugoj, Targu Mures, Cluj-Napoca si Bucuresti ca fiind cele in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, urmand ca alte localitati in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, decat cele prevazute la alin. 3, sa fie determinate din acte normative emise in acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procedura de obţinere a certificatelor pentru acordarea titlului de ”Luptator cu rol determinant”, prevazut la art. 3 alin. 1 lit. b pct. 3 din Legea nr. 341/2004, consta in avizarea dosarului la nivelul SSPR, deciziile emise in acest sens putand fi contestate la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 (CPRD). Prin patru decrete semnate de preşedintele Romaniei, in anii 2015 şi 2016, a fost conferit titlul de "Luptator pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 - Luptator cu rol determinant" unui numar total de 3.505 persoane.

Potrivit probelor administrate in cauza de procurori, o parte din aceste persoane au obţinut insa acest titlu prin incalcarea dispoziţiilor legale. In mod concret, procedura de obţinere a acestui certificat, fiind bazata aproape exclusiv pe documente şi declaraţii provenind de la persoane direct interesate, a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii cu atributii in acordarea acestor titluri  a unor persoane dispuse sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant” in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente. Facem precizarea ca, spre deosebire de celelalte categorii de revolutionari, cea la care am facut referire anterior presupune drepturi banesti majorate, in baza titlului respectiv deţinatorii primind, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2.020 de lei/luna.

Cu toate ca modificarile aduse Legii nr. 341/2004, prin emiterea OUG 95/2014, au fost determinate de necesitatea promovarii unor masuri care sa descurajeze abuzurile si incalcarea prevederilor legale, prin stabilirea unor criterii clare, fara echivoc, pentru respectarea adevarului istoric, care sa coincida cu realitatea, in raport cu faptele si evenimentele din Decembrie 1989, in vederea acordarii recunostintei statului roman numai persoanelor care au avut un rol determinant la victoria Revolutiei din Decembrie 1989, prin modul in care au acţionat membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR, a fost deturnat scopul pentru care legiuitorul a clarificat dispoziţiile legale.

Astfel, fara sa fie analizate in mod corect de catre membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR condiţiile prevazute in mod expres de art. 3 alin. 1 lit. b pct. 3 din Legea nr. 341/2004 şi fara sa se respecte adevarul istoric, au fost create condiţiile prin care persoane din localitaţile incluse in mod abuziv in categoria celor cu ”rol determinant” au obţinut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizaţie de gratitudine. Probatoriul administrat a relevat ca, pana in prezent, o astfel de persoana, care a parcurs tot circuitul legal si a intrat la plata, a incasat suma de aproximativ 50.000 lei.

  Procurorii au reţinut ca activitatea infractionala a inculpaţilor funcţionarilor publici in cadrul Comisiei din structura SSPR pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 92 din Legea nr. 341/2004 – formata din Sanda Adrian (preşedinte), Tanase Denisa Corina şi Cechi Cristina Valentina (membri) – a constat in incalcarea atribuţiei prevazute de art. 92 din Legea nr. 341/2004, aceea de analizare şi verificare a dosarelor depuse de asociaţiile locale de revoluţionari şi s-a concretizat in includerea in categoria localitaţilor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, a noua oraşe in cazul carora a fost eludat adevarul istoric.

Din probele administrate a reieşit ca faptele comise au avut drept consecinţa prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 14.047.085 lei, aceasta reprezentand indemnizatiile acordate revolutionarilor incepand cu data 1 ianuarie 2015, platite de catre casele judetene de pensii, dupa cum urmeaza:

# Targovişte: 3.510.651 lei (80 de persoane au primit indemnizaţia de gratitudine din totalul celor 89 care au obţinut titlul de luptator cu rol determinant);
# Buzau: 2.107.536 lei (50 de persoane din totalul de 52);
# Arad: 2.996.227 lei (64 de persoane din totalul de 68);
# Baile Herculane: 545.458 lei (13 persoane din totalul celor 13);
# Braila: 2.810.048 lei (64 de persoane din totalul de 67);
# Deva: 2.077.165 lei (56 de persoane din totalul de 62);
# Piatra Neamt: cereri admise pentru 32 de persoane, care nu au primit pana in prezent drepturile baneşti aferente, datorita intervenţiei organelor de urmarire penala;
# Suceava: cereri admise pentru 6 persoane, care nu au primit pana in prezent drepturile baneşti aferente, datorita intervenţiei organelor de urmarire penala;
# Hunedoara: prin decizia Comisiei au fost create conditiile necesare pentru ca persoanele care sustin ca au luptat la Revolutie in aceasta localitate sa solicite şi sa obţina acordarea titlului si implicit drepturile banesti aferente.

Potrivit rechizitoriului intocmit in cauza, faptele celor trei inculpaţi savarşite in calitate de membri ai Comisiei ce a avizat includerea localitaţilor de mai sus in categoria celor ce permiteau obţinerea titlului de luptator cu rol determinat constituie obiectul material a cinci infracţiuni de abuz in serviciu cu consecinţe deosebit de grave in legatura cu deciziile privind localitaţile Targovişte, Buzau, Arad, Braila şi Deva, respectiv a patru infracţiuni de abuz in serviciu in legatura cu deciziile privind localitaţile Baile Herculane, Piatra Neamţ, Suceava şi Hunedoara.

Probele administrate au relevat ca cei trei inculpaţi au luat deciziile menţionate fara a avea o fundamentare juridica, uneori chiar in pofida probelor existente. Astfel, de exemplu, in cazul localitaţilor Baile Herculane şi Hunedoara, inculpaţii au ignorat adresele Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, prin care se comunica organizaţiilor de revoluţionari solicitante ca in oraşele respective nu s-au inregistrat victime ucise sau ranite, respectiv reţinute, pana in data de 22 decembrie 1989, ora 12.10.

In ceea ce priveşte includerea oraşului Targovişte, inculpaţii şi-au intemeiat decizia pe un document din anul 2015 care atesta ca o persoana ce a fost internata in decembrie 1989 la Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste avea diagnosticul ”plaga impuscata la nivelul cicatricei operatorii”, deşi in dosar exista şi un alt document din acea perioada care infirma acest lucru, respectiv menţiona ca diagnostic ”plaga supurata la nivelul cicatricei operatorii” (complicaţie medicala survenita in urma unei intervenţii chirurgicale anterioare).

De asemenea, in cazul oraşului Braila, in dosarul de admitere a localitaţii s-a reţinut in mod fals ca in decembrie 1989, pe strada Republicii, s-ar fi scandat ”nu avem paine, nu avem salam, nu avem ce manca”, cand, in realitate, documentul avut ca temei prezenta o cu totul alta situaţie de fapt, respectiv proferarea de cuvinte obscene de catre doua  persoane aflate in stare de ebrietate.

In unele cazuri, inculpaţii şi-au fundamentat hotararile luate doar pe declaraţiile unor persoane care erau interesate in mod direct de obţinerea titlului de revoluţionar cu rol determinant, nefiind identificate documente care sa ateste ca, pana la fuga dictatorului, au fost persoane ucise, ranite sau reţinute in legatura cu evenimentele revoluţionare din oraşele respective.

   In ceea ce priveşte activitatea infractionala a inculpaţilor care nu aveau calitatea de funcţionari publici, probele administrate arata ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de “Luptator cu rol determinant in Revolutie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri.

Astfel, s-a stabilit ca o parte dintre inculpaţi, membri/preşedinţi/reprezentanţi ai unor asociaţii de revoluţionari, avand influenta sau lasand sa creada ca au influenţa asupra funcţionarilor cu putere de decizie din cadrul SSPR si CPRD, au pretins diferite sume de bani de la persoanele care au solicitat acordarea titlului de “Luptator cu rol determinant”, pentru a le facilita acestora obţinerea calitaţii, chiar daca nu indeplineau condiţiile prevazute de lege. In mod concret, pentru persoanele care achitau suma respectiva si nu intruneau conditiile pentru obtinerea statului mentionat, la dosarele personale au fost introduse documente suplimentare care sa ateste calitatea de “Luptator cu rol determinant in Revolutie” (confirmari ale prezentei in timpul Revolutiei la obiectivele de importanta deosebita, unde au avut loc confruntari violente etc.).

Una din persoanele interesate sa faciliteze, contra unor sume de bani, obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant”, a fost inculpatul Neagu Gheorghe, care a solicitat diverse sume de bani de la revoluţionari din Braşov pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor celor doua structuri implicate in acordarea titlului de ”Luptator cu rol determinant”. De la inculpatul Vranceanu Nelu Zoltan, de exemplu, a pretins şi primit suma totala de 900 de euro, iar de la inculpatul Angheluta Ionita a primit suma de 1.000 de euro.

De asemenea, in cursul lunii septembrie 2015, inculpatul Aranuşi Ciprian Albert, lasand sa se creada ca are influenţa asupra unui funcţionar, a pretins şi primit de la inculpatul Angheluţa Ioniţa suma de 1.500 de euro.

In ceea ce-l priveşte pe inculpatul Iosef Ionel, presedinte al unei asociaţii de revoluţionari, in contextul in care solicitarile de acordare a titlurilor pentru inculpaţii Avram George şi Blaga Ioan urmau sa fie respinse de catre SSPR intrucat nu indeplineau condiţiile cerute de lege, deoarece municipiul Bistriţa nu era inclus in categoria localitaţilor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau arestate/reţinute pana la fuga soţilor Ceauşescu, şi in eventualitatea depunerii unor contestaţii la CPRD, a acţionat cu scopul ca acestea sa le fie admise, prin atestarea, in mod nereal, a imprejurarii ca cei doi au luptat la Revoluţie intr-unul din oraşele unde au avut loc activitaţi revoluţionare, respectiv in municipiul Bucureşti. In acest sens, i-a instigat pe cei doi sa işi modifice memoriile aflate in dosarele personale de revoluţionari, urmarind atestarea in mod mincinos a unor fapte şi imprejurari necorespunzatoare adevarului, reieşind ca, pe 21 decembrie 1989, ar fi participat la activitaţi revoluţionare in zona Hotelului Intercontinental din Bucureşti, deşi, in realitate, in perioada in cauza, s-au aflat pe raza judeţului Bistriţa. In schimbul promisiunii ca ii va determina pe membrii comisiei sa le admita contestaţiile, inculpatul Iosef Ionel a pretins de la inculpaţii Avram George şi Blaga Ioan, cate 6000 de euro.

Un alt inculpat, respectiv Paduraru Ştefan, dorind sa obţina titlul de ”Luptator cu rol determinant”, prin intermediul inculpatului Adam Cristian, i-a dat suma de 4.000 de lei unei alte persoane care a lasat sa se creada ca are influenţa asupra membrilor CPRD.

Menţionam ca in cauza procurorii au solicitat instanţei de judecata desfiinţarea deciziilor prin care cele noua oraşe la care am facut referire anterior au fost incluse in categoria localitatilor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului, precum şi, subsecvent, a certificatelor de luptatori cu rol determinant emise persoanelor care au luptat in aceste localitaţi. De asemenea, s-a solicitat şi desfiinţarea certificatelor de luptator cu rol determinant emise pe numele altor cinci persoane, precum şi mentinerea masurilor asiguratorii şi a masurii preventive a controlului judiciar dispusa faţa de inculpatii Sanda Adrian, Tanase Denisa-Corina, Cechi Cristina Valentina şi Neagu Gheorghe.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice s-a constituit parte civila cu suma aferenta plaţii indemnizaţiilor menţionate mai sus.
Dosarul a fost inaintat, spre solutionare, Curţii de Apel Bucureşti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.