Cate amenintari cu bomba au fost in Romania?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.09.2012 07:00 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Toate cazurile de ameninţare cu amplasarea de dispozitive explozive, din prima jumătate a anului 2012, s-au dovedit a fi false şi nu au avut o motivaţie conexă fenomenului terorist internaţional.

Fenomenul ameninţărilor cu amplasarea de dispozitive explozive a înregistrat în primele şase luni ale anului un număr total de 38 de evenimente, fiind înregistrată o valoare comparativă cu semestrele I şi II ale anului 2011 (34 de evenimente în semestrul I 2011, respectiv 37 de evenimente în semestrul II 2012).
Cele 38 de evenimente au fost 21 de apeluri (faţă de 18 în semestrul I al anului 2011 şi, respectiv, 18 în semestrul II al anului 2011) şi au reprezentat ameninţări telefonice cu amplasarea de dispozitive explozive în diferite locaţii, iar 17 apeluri (faţă de 16 în semestrul I al anului 2011 şi, respectiv, 19 în semestrul II al anului 2011) au reprezentat sesizări ale unor cetăţeni referitoare la colete, plicuri şi obiecte periculoase abandonate în diferite locaţii.
Evoluţia statistică a ameninţărilor cu amplasarea de dispozitive explozive şi semnalarea de colete suspecte, în perioada 2006 - 2012, arată că cele mai multe ameninţări au fost sesizate în 2007, 506 în primul semestru, 202 în al doilea semestru.
Serviciul Român de Informaţii (prin Brigada Antiteroristă şi structurile specializate teritoriale) a efectuat controlul pirotehnic antiterorist/ contraterorist la 24 de incidente (dintre care 3 în cooperare cu forţele Ministerului Administraţiei şi Internelor). În 7 cazuri, pe baza evaluării preliminare, s-a decis că nu este necesară intervenţia pirotehnică specializată. Niciunul dintre cazurile privind sesizările de colete abandonate nu s-a confirmat.
În toate judeţele, numărul de ameninţări înregistrate se situează sub 5 cazuri, excepţie făcând judeţul Neamţ, unde s-au înregistrat 6 cazuri, urmat de Iaşi şi Timiş.
Având în vedere că distribuţia geografică a ameninţărilor nu reliefează diferenţe majore între diverse zone administrative, motivaţia autorilor nu este determinată de cauze socio-economice şi/sau politice strict identificabile la nivelul unui anumit judeţ.
În perioada de referinţă, ameninţările cu amplasarea de dispozitive explozive, respectiv sesizările de colete suspecte abandonate, au vizat Instituţii de stat - 15(12 amplasare d.e.i., 3 Obiecte suspecte), Proprietăţi private (inclusiv bănci) - 9 (2 Amplasare d.e.i., 7 Obiecte suspecte), Transport - 5 (1 Amplasare d.e.i., 4 Obiecte suspecte), Locuri publice - 4 (3 Amplasare d.e.i., 1 Obiecte suspecte), Instituţii de învăţământ - 3 (3 Amplasare d.e.i.), Ambasade - 2 (2 Obiecte suspecte).
În perioada analizată, au fost identificaţi autorii a 7 dintre ameninţările telefonice cu amplasarea de dispozitive explozive (dintre care o persoană cu probleme psihice şi un minor), reprezentând un procent de 33,33%.
Principala motivaţie a persoanelor care proferează astfel de ameninţări este perturbarea activităţii unor instituţii, pe fondul teribilismului sau al unor probleme psihice.

 

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.