Ce aleg tinerii romani sa studieze in strainatate?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.03.2014 14:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

RIUF - Romanian International University Fair, cel mai mare targ international de universitati din Romania, a 14-a ediţie, urmeaza sa se desfaşoare in patru oraşe: Bucureşti – pe 15 – 16 martie, la Sala Palatului, Cluj-Napoca – pe 18 martie la Casa de Cultura a Studenţilor şi Iaşi – pe 20 martie la Congress Hall Palas, precum şi la Chişinau.
La RIUF, elevii şi studenţii au ocazia sa identifice cursurile care le raspund cel mai bine pasiunilor şi intereselor pe termen lung de la reprezentanţii universitaţilor invitate sau de la studenţii ambasadori, romani care studiaza in strainatate.
De asemenea, vizitatorii vor avea acces la consiliere gratuita din partea consilierilor educaţionali, atat pentru a descoperi care este domeniul de studiu care li se potriveşte, cat şi pentru a realiza dosarul de admitere la o universitate internaţionala.

Ultimii doi ani de liceu sunt marcaţi de intrebarea „Ce facultate vrei sa faci?”, iar ultimul an de facultate este echivalent in mintea studenţilor cu intrebarea „Ce faci dupa ce iţi dai licenţa?”.
Cifrele arata ca in ultimii ani tot mai mulţi tineri din Romania au gasit raspuns la cele doua intrebari printre opţiunile academice internaţionale, iar apoi au ales sa faca o facultate din strainatate.
Peste 20.000 de tineri merg in fiecare an la targuri specializate pentru a se informa şi a avea contact direct cu reprezentanţii universitaţilor.
Acesta este unul dintre cele mai importante motive care susţin decizia a peste 4500 de romani care pleaca anual sa studieze in strainatate.

RIUF, Romanian International University Fair, este locul in care tinerii sunt aşteptaţi, pentru al zecelea an consecutiv, sa gaseasca raspunsuri la toate intrebarile legate de viitorul lor academic.
Fie ca e vorba de programe de business şi IT sau de programe mai neobişnuite (precum ethical hacking sau filosofia Familiei Simpson), elevii vor afla informaţii de la reprezentanţii celor peste 100 de universitaţi internaţionale şi de la consilierii educaţionali care ii pot ajuta gratuit in procesul de aplicare.

Experienţa de lucru cu elevii şi studenţii a Grupului Educativa, organizatorii targului de universitaţi RIUF, a aratat ca cel mai des intalnit raspuns la intrebarea „Ce facultate vrei sa faci?” este „nu ştiu” şi, de cele mai multe ori, alegerile sunt facute in funcţie de trendurile din anul absolvirii sau de alegerile cunoscuţilor şi prietenilor care au acum o cariera de succes.
Atat comisiile de recrutare ale universitaţilor din strainatate, cat şi consilierii educaţionali, ii sfatuiesc pe tineri sa işi aleaga programul de studiu in funcţie de pasiuni şi domeniile la care au avut performanţe in activitaţile şcolare şi extraşcolare.
In 2013, 21% dintre absolvenţii de liceu care au ales sa işi indeplineasca visul de a deveni studenţi internaţionali cu ajutorul consilierilor educaţionali EDMUNDO au urmat programe de business, management şi finanţe, iar 10% au decis sa studieze IT.
Nici tineri romani iubitori de arta nu au fost puţini, 10% dintre ei alegand sa studieze design, 5% arhitectura şi 4% arta spectacolului.
Printre opţiunile academice alese de romanii care au devenit studenţi internaţionali se mai numara şi studiile sociale, inginerie, marketing şi advertising, ştiinţe medicale, moda, design interior şi sport.

Arta culinara, Star Trek şi religia, filosofia Familiei Simpson sau cum sa faci hacking intr-o maniera etica – şi acestea sunt opţiuni de studiu pentru care tinerii romani pot opta.
Cinefilii sau iubitorii de ştiinţe exacte ar putea studia ştiinţa supereroilor la University of Texas.
Nu vor obţine diploma de Superman la finalul cursurilor, insa vor inţelege care sunt elementele ştiinţifice existente care stau in spatele acţiunilor supereroilor.
Mai interesant de atat, tinerii studiaza şi cum ar putea crea un supererou cu ajutorul dezvoltarii noastre ştiinţifice actuale.
Iar daca limbile straine au fost mereu o preocupare a tinerilor, atunci ar putea lua in calcul o noua opţiune de studiu: limba elfilor poate fi invaţata la University of Wisconsin.

Peste 100 de universitaţi din strainatate vor fi prezente la RIUF in luna martie in Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi pentru a-şi prezenta ofertele academice, condiţiile de admitere, facilitaţile oferite studenţilor internaţionali, posibilitaţile de angajare dupa absolvire şi alte aspecte ce ţin de viaţa de student.
Accesul la eveniment şi la seminariile şi workshopurile din cadrul acestuia se face pe baza inscrierii pe siteul www.riuf.ro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.