Ce inventii ale romanilor au fost premiate la Geneva?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.04.2014 13:50 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Marele Premiu al Salonului Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva a fost obţinut de compania elveţiana IREWIND S.A., pentru OnAirCamera, tehnologie creata de o echipa de cercetatori romani in cadrul Centrului Est-European pentru Cercetare Aplicativa Interdisciplinara (CEECAI), condus de Mircea Tudor (MBTelecom), el insuşi laureat cu Marele Premiu, la Geneva (2009 şi 2013). 

Sistemul, achiziţionat de compania elveţiana inclusiv cu patentul aferent, se adreseaza deţinatorilor de telefoane de tip smart şi consta intr-un sistem de camere video capabile sa urmareasca mişcarile utilizatorului in diverse contexte, sa le recunoasca şi sa le monteze rapid sub forma unui film personalizat, transmis instantaneu abonatului.

Pe langa aceasta realizare, cercetatorii şi inventatorii romani au fost distinşi cu 17 premii speciale, 18 medalii de aur, 8 medalii de argint şi 4 medalii de bronz. Practic, toate cele 30 de invenţii prezente la Geneva, in cadrul unui stand naţional cu o suprafaţa de 32 mp, şi 6 inscrise in regim independent, au fost premiate.

Cu o suprafaţa de expunere de 8.500 mp, 726 de invenţii din 45 de ţari şi peste 60.000 de vizitatori, Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva este locul de intalnire al celei mai mari pieţe mondiale din domeniul inventicii şi cel mai prestigios eveniment internaţional din domeniu.

Medalii şi premii obţinute de inventatorii romani la cea de-a 42-a ediţie a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva.

Palmares pentru 24 de inventii: 16 medalii Aur, 5 medalii Argint, 3 medalii Bronz, 15 premii Speciale

1. CORNELIU BIRTOK BANEASA
DISPOZITIV DINAMIC DE TRANSFER AL AERULUI
Dispozitivul dinamic de transfer al aerului se refera la un dispozitiv destinat transferului de aer din afara compartimentului motor pe filtrul de aer sport si clasic in vederea obtinerii unei curgeri laminare.
- Aur
- premiu HONK KONG Science Park

2. Institutul National de Cercetare Dezvoltare Chimico-Farmaceutica ICCF
CASARICA Angela, IONESCU Corina, MOSCOVICI Misu, GHEORGHIU Eleonora, RADU Iulia Corina, SOARE Mariana, IONESCU Ana Despina, BOGHIU Anastasia, NICOLAE Lenuta
Procedeu biotehnologic de obtinere a celulozei bacteriene pe substraturi combinate
Inventia se refera la un procedeu biotehnologic de obtinere a celulozei bacteriene cu Acetobacter xilinum DSMZ 2004 pe medii de biosinteza ce contin o sursa de carbon compusa din produse horticole necorespunzatoare calitativ, glicerol si etanol.
Celuloza bacteriana sintetizata de catre Acetobacter xilinum DSMZ 2004 poate fi folosita ca sistem nou de vindecare a ranilor si ca matrice pentru regenerarea tesuturilor.
- premiu IRAN

3. Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Bucuresti
Visileanu Emilia, Radulescu Radu, Nicula Gheorghe, Constantin Stefan, Mituleasa Ion, Jipa Constantin
DISPOZITIV DE APLICARE A PRODUSELOR DE TRATARE SUPERFICIALA PE FIRELE DE URZEALA
Inventia se refera la un dispozitiv, atasat la masina de urzit, pentru aplicarea produselor de tratare superficiala pe firele de urzeala, caracterizat prin functionare in regim energetic independent , 2 posibilitati de reglare a depunerii si nivel constant in cuva.
- Aur

4.Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi
GIURMA ION, ANTOHI CONSTANTIN, CRACIUN IOAN, TELISCA MARIUS
INSTALATIE PENTRU AERAREA APELOR DE SUPRAFATA
Instalaţia de aerare a apelor de suprafaţa este realizata in scopul protexctiei mediului acvatic impotriva eventualelor poluari organice şi cresterii excesive a temperaturii apei datorita unor fenomene meteorologice datorate schimbarilor climatice. Aerarea se efectueaza cu aer racit, amestecat cu diferiţi aerosoli pentru a imbunatati calitaţile apei din lac.
- Aur
- Premiu IRAN

5.Institutul National de C-D pentru Opto-electronica - INOE 2000
Popescu Aurelian, Savastru Dan, Miclos Sorin, Tautan Marina, Rusu Madalin Ion, Savu Valeriu, Baschir Laurentiu Aurelian
METODA NEINVAZIVA SI DISPOZITIV DE MASURARE A COEFICIENTULUI DE DIFUZIE TERMICA
Inventia se refera la masurarea coeficientului de difuzie termica in materiale intr-un mod neinvaziv, folosind o singura suprafata a probei si fara a afecta caracteristicile materialului probei.
- Aur

6. INCDIE ICPE-CA
Pislaru Danescu Lucian, Dobrin Ion, Stoica Victor, Lipan Laurentiu Constantin, Pisica Ioana
INSTALATIE PENTRU PROTECTIA ACTIVA A BOBINEI SUPRACONDUCTOARE LA MOTOARE SUPRACONDUCTOARE
Instalatia rezolva protectia activa a bobinei supraconductoare la motoarele supraconductoare, in cazul iesirii accidentale din starea de supraconductie, adica in cazul normalizarii acesteia, printr-o constructie speciala. Instalatia este alcatuita dintr-un modul de putere, un modul de programare a secventelor logice, si un modul al surselor de tensiune stabilizate
- Bronz

7. Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati
Banu Iuliana, Aprodu Iuliana, Vasilean Ina, Barbu Vasilica
PROCEDEU BIOTEHNOLOGIC DE OBTINERE A UNUI ALUAT ACID USCAT DIN FAINA INTEGRALA DE SECARA
Inventia se refera la un procedeu biotehnologic pentru obtinerea unui aluat acid liofilizat utilizat pentru panificarea fainii de secara.
- Argint

8. INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE TURBOMOTOARE COMOTI
Robescu Dan Niculae, Ionescu Marin, Robescu Lacramioara, Silivestru Valentin
PLATFORMA PLUTITOARE
Inventia se refera la o platforma plutitoare utilizata pentru imbunatatirea calitatii apelor din zonele greu accesibile;
- Aur

9. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu Romania
TITU Aurel Mihail, OPREAN Constantin, BONDREA Ioan, CARABULEA Ilie, MARGINEAN Ion, MOLDOVAN Alexandru Marcel, BOGORIN-PREDESCU Adrian, IUONAŞ Ioan-Danuţ, BICICLETA CU SISTEM DE RECUPERARE ENERGETICA ACCENTUATA
Inventia se refera la un sistem de comanda si control care echipeaza o bicicleta electrica. Sistemul conduce la cresterea autonomiei de deplasare a bicicletei prin marirea procentului de energie recuperata in bateriile proprii cu realizarea unui regim de efort fizic voluntar, cu asigurarea unei autonomii de deplasare, avand la dispoziţie un sistem de comanda şi control.
- Aur
- Premiu AGEPI Moldova

10 Persoane fizice
Dr CAUNI Victor, Dr. PERSU Cristian, Dr. VOINEA Felix
MODEL ARTIFICIAL PENTRU SIMULAREA NEFROLITOTOMIEI PERCUTANE (NLP)
Inventia se refera la un model artificial destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale.
- Aur
- Premiu Technopol Moscova
- Premiu Arabia Saudita

11. Universitatea „Politehnica” din Bucuresti
BIŞU Claudiu Florinel, ZAPCIU Miron, HADAR Anton
SISTEM PENTRU DETERMINAREA CENTRULUI DE RIGIDITATE LA MAŞINILE DE FREZAT
Sistemul determina centrul de rigiditate ca loc geometric al punctelor de intersecţie ai unor vectori de deplasare spaţiala care apar ca efect al unor solicitari tridimensionale pentru dipozitivul de fixare a piesei la maşinile de frezat.
- Premiu Polonia

12.Universitatea „Politehnica” din Bucuresti
MARINESCU Niculae Ion, GHICULESCU Liviu Daniel, Banu Alexandra, NANU Sergiu
ECHIPAMENT MOBIL PENTRU PRELUCRARE ŞI LUSTRUIRE ELECTROCHIMICA ASISTATE DE ULTRASUNETE
Inventia se refera la un echipament mobil pentru prelucrarea şi lustruirea electrochimica asistate de ultrasunete a suprafeţelor aparţinand pieselor de dimensiuni mari, la prelucrarea electrochimica, scula fiind montata in capatul unui lanţ ultrasonic, iar la lustruirea electrochimica, scula rotindu-se, iar lichidul electrolitic fiind introdus intr-o palnie, in care este montat un transductor ultrasonic.
- Premiu Univ. Politehnica –Honk Kong
- Medalie AGEPI Moldova

13. ICPE SA
IVANOVICI Constantin, POPA Ionel, PAUNA Ion, PENCIOIU Paul, VLAD Daniel, GOLOVANOV Nicolae, LUNGANU Pavel Cristian
LAMPA FLUORESCENTA COMPACTA CU BALAST ELECTRONIC CU MICROPROCESOR
Lampa fluorescenta compacta (LFC) cu balast electronic cu microprocesor este destinata conectarii la retea, in gama de puteri 32 W-105 W, utilizata pentru iluminatul interior si pentru iluminatul public. Lampa contine un circuit integrat specializat care prin controlul curentului la aprindere mareste durata de viata si fluxul luminos, imbunatateste factorul de putere si THDI si asigura compatibilitatea electromagnetica a lampii.
- Aur

14.INCD pentru Microtehnologie IMT- Bucuresti
Carmen Moldovan, Bogdan Firtat, Rodica Iosub, Daniel Necula, Radu Cornel, Cecilia Codreanu
SENZOR IMPEDIMETRIC MINIATURIZAT PENTRU DETECTIA PESTICIDELOR
Inventia se refera la un procedeu de obtinere a unui senzor miniaturizat pe substrat de siliciu cu utilizare in detectia compusilor organofosforici din compozitia pesticidelor. Sunt revendicate metoda de realizare a traductorului miniaturizat pe substrat de siliciu, metoda de preparare biosenzor si metoda de realizare a unui modul portabil format din biosenzor, sistem microfluidic si interfata electronica la cititorul de semnal al senzorului.
- Aur

15. SC REMIR SRL
RADULESCU REMI, RADULESCU RAUL, RADULESCU HORTENSIA
INSTALATIE PNEUMATICA PENTRU SCUTURAT POMII
La presiunea de 10 atm. Blocul automat comanda deschiderea electoventilului normal ȋnchis prin care trece aerul cu presiune mare ȋn tubul de ghidaj, ȋmpingand bila spre creanga producand scuturarea acesteia. Acelasi bloc automat care realizeaza legatura functionala ȋntre compresor si electroventilul normal ȋnchis comanda ȋnchiderea electoventilului, presiunea scade din tubul de ghidaj iar bila revine la locul initial.
- Aur
- Premiu Franta
- Premiu IRAN

16.Universitatea de Stiinte Agronomice şi Medicina Veterinara Bucuresti
VAMANU EMANUEL REALIZAREA DE PREPARATE GLICEROALCOOLICE ŞI HIDROGLICEROALCOOLICE CU EFECT ANTIOXIDANT DIN MICELIUL PLEUROTUS OSTREATUS
Prezenta inventie consta intr-un procedeu de obtinere a unui extract hidrogliceroalcoolic si a unuia gliceroalcoolic, asemanatoare preparatelor gemoterapeutice, cu efect antioxidant, din miceliul proaspat al ciupercii Pleurotus ostreatus, obtinut prin cultivare submersa in bioreactor.
- Bronz

17. INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU MECATRONICA SI TEHNICA MASURARII INCDMTM
Popan Gh., Lung Ioan, Ciuculete Olimpiu, Serban Gh., Ancuta Paul
ROBOT DE ALIMENTARE MICROSCOPUL DE FORTA ATOMICA CU PRODUSE NANOTEHNOLOGICE
Inventia se refera la un echipament numit robot de alimentare a unui microscop de forta atomica , utilizat la alimentarea automata cu produse nanometrice , in vederea masurarii sau calibrarii acestora.
- Aur
- Premiu Polonia

18.INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU MECATRONICA SI TEHNICA MASURARII INCDMTM
ABALARU Aurel Ionel, CIOBOATA Daniela Doina, STANCIU Danut Iulian, LOGOFATU Cristian Constantin, TRAISTARU Florian
APARAT PENTRU MASURAREA PROFILELOR CIRCULARE DESCHISE
Inventia se refera la un aparat pentru masurarea profilelor circulare deschise, prin palpare continua, in scopul verificarii abaterii de forma a suprafetelor de rulare ale inelelor de rulmenti. Acest aparat are un domeniu extins de masurare si o metoda rapida si comoda de calibrare
- Argint

19.INCDIE ICPE-CA
Catanescu Alexandru-Laurentiu, Ignat Mircea, Puflea Ioan, Tinca Ion
MICROGENERATOR ELECTROMAGNETIC INERTIAL
Inventia se referera la un microgenerator electromagnetic inertial care realizeaza conversia energiei vibratiilor de nivel scazut in energie electromagnetica, cu aplicatii in alimentarea retelei de senzori folositi in domeniul medical si auto.
- Bronz

20.Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Radu A. Munteanu, Eva-H. Dulf, Clement Festila, Radu Munteanu
Metoda intuitiva si aparat electronic pentru determinarea defazajului la analizoare frecventiale
Inventia se refera la o metoda intuitiva si un aparat electronic simplu destinat afisarii defazajului intrare-iesire in cazul analizei frecventiale din Electronica, Mecanica, Control.
- Aur
- Premiu Incubatorului V. FADEEV, Federatia Rusa
- Premiu Federatia Rusa

21.Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Separari Izotopice
INC-DTCI-ICSI, Rm.Valcea
DAVID Elena, STEFANESCU Ioan, ARMEANU Adrian
Metodǎ de reciclare a deseurilor din sticlǎ securizatǎ
Brevetul se refera la o metoda simpla de reciclare a deseurilor din sticla laminata cu polivinil butiral si asigura separarea eficienta a lor pe baza diferentei de densitate si fragilitate ce exista intre aceste materiale. Aplicarea metodei permite obtinerea sticlei si a polivinil butiralului ,complet purificate care pot fi reutilizate in procesul de fabricare a sticlei securizate sau pentru alte aplicatii.
- Aur
- Premiu Arabia Saudita

22. Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Bucuresti
Dan Maria, Dinca Laurentiu Cristian, Mocioiu Ana-Maria, Ghituleasa Pyerina Carmen, Visileanu Emilia, Surdu Lilioara, Dumitru Anica, Lagunovschi Viorica Luchian Compozit textil termoizolant confectionat pentru mulcirea solului in agricultura
Compozit pentru protejarea solului fata de actiunea factorilor atmosferici si biologici, format dintr-un ranfort textil, tricotat sau tesut din fire monofilamentare din polietilena cu densitate mica, polipropilena sau poliester avand cavitati cu o dimensiune de 50..150 mm dispuse transversal si de 200..700 mm dispuse longitudinal in care sunt inglobate granule de polistiren expandat, in care alterneaza portiunile de tricot/ tesatura cu structura mono si dublustrat, cavitatile deschise fiind cusute cu fir de poliester.
- Argint
- Premiu HONK KONG Science Park

23. Institutul de Mecanica Solidelor al Academiei Romane
Vladareanu Luige, Munteanu I. Radu, Cai Wen, Yan Chunyan, Vladareanu Victor, Munteanu Radu Adrian, Li Weihua, Smarandache Florentin, Gal Ionel Alexandru
Control extins hibrid forta-pozitie al sistemelor robotice
Inventia se refera la controlul extins hibrid forta-pozitie, prin aplicarea teoria extensiei in rezolvarea problemei contradictorii de control, cu aplicatii in transport nuclear, militare, MEMS/NMM si in general, aplicatii rebotizate pe terenuri neregulate sau greu accesibile.
- Aur
- Premiu Federatia Rusa

24 INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE TURBOMOTOARE COMOTI
Ursescu Gabriel, Hriţcu Constantin Eusebiu, Porumbel Ionuţ, Sandu Cornel, Florean Florin, Carlanescu Georgeta, Puşcaşu Cristian, Petcu Andreea, Carlanescu Cristian Instalaţie De Testare Termogazodinamica La Parametri Inalţi
Invenţia se refera la o instalaţie de testare termogazodinamica la parametri inalti, folosita, in special, in domeniul turbomotoarelor cu gaze.
- Argint

Palmares pentru cele 6 inventii prezentate in standul MEN, dar pe costuri proprii: 2 medalii Aur, 3 medalii Argint, 1 medalii Bronz, 2 premii Speciale (premiul NEWTON a fost acordat la Festivitatea de premiere din seara zilei de 4 aprilie)

1. SC HIDROELECTRICA SA
MAIOREANU Andrei Petrisor, RAICU TICUSI Pantelie, NEMTOIU Simona Greta, POENARU Dragos Andrei, BALASAN Claudia
INSTALATIE DE URMARIRE POZITIE VANA PLANA
Inventia se refera la o instalatie de urmarire pozitie vana plana ce echipeaza golirile de fund ale barajelor sau prizele centralelor hidroelectrice.
- ARGINT

2.ASOCIATIA Justin CAPRA
Mihai DUMBRAVA, Gabriel DUMBRAVA, DBV RESEARCH
TRIVOL - mecanism pentru culisare Camere
Inventia se refera la un mecanism pentru culisare camere, construit pe baza de mecanism paralelogram deformabil flotant si rola de nivel, care functioneaza cate doua cuplate dezmodromic si sunt folosite pentru multiplicarea suprafetei utile la containere, case sau rulote, cu locare-relocare rapida si pentru orice destinatie.
- BRONZ

3.Bogdan Constantin VLADILA
Aparat pentru aplicarea locala a unui camp magnetic de frecventa extrem de joasa celulelor
Repararea naturala a tesuturilor care implica si densificarea celulara obtinuta prin aplicarea locala a unui camp magnetic controlat pe regiunile cu riduri, vergeturi, pierderea parului sau dinti cu mobilitate
- AUR +

4.SC SaniMed International SRL
Marian VELCEA, Mircea NEGRUTA, Catalin HIDEG
Pansament biorezonant destinat vindecarii rapide a plagilor
Pansament biorezonant stimulator al regenerarii tisulare alcatuit dintr-o componenta biodegradabila prezentata ca un compozit absorbant continand factori de crestere si farmaceutici cu rol protector si dintr-o componenta recuperabila prezentata ca un ansamblu de componente electronice elementare biorezonante - rezonatori pasivi
- ARGINT
- Premiu Croatia

5.Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
BONDREA Ioan, TITU Aurel Mihail, OPREAN Constantin, CARABULEA Ilie, MARGINEAN Ion, MOLDOVAN Alexandru Marcel, BOGORIN-PREDESCU Adrian,
Scaun pentru lucrul la computer, cu principiul activ de destindere a coloanei vertebrale
- Aur
- Premiul NEWTON

6. Societatea romana de abilitare orala
Norina Consuela Forna, Antohi Constantin
Casoleta aseptica
Destinata mentinerii gradului de sterilizare, petru instrumentarul medical, sterilizat prin metode clasice.
- Argint

 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.