Ce mai fac templierii? Innobileaza Cavaleri si Doamne...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.09.2014 14:32 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

La Bucureşti,  va avea loc sambata, 6 septembrie, aniversarea a 10 ani de templarism in Romania.
Cu acest prilej va avea loc, la Biserica Lutherana din strada Lutherana nr. 2, o ceremonie de innobilare a noilor Cavaleri şi Doamne la care vor participa templieri din mai multe ţari: Franţa, Germania, Bulgaria, Serbia, Elveţia, SUA, Armenia, Macedonia, Principatul de Monaco.
Vor fi prezenţi Capelanii şi Marii Capelani din Romania, precum şi reprezentanţi ai Ordinelor Cavalereşti prietene: Ordinul dinastic Balliolensis şi Ordinul Crucii şi al Stelei Roşii din Bohemia.

In anul 1118, a luat fiinţa un ordin militaro-calugaresc, care avea rolul de a proteja Locurile Sfinte.
Ordinul şi-a stabilit sediul cu acordul Regelui Baudouin al II-lea al Ierusalimului, in zona cea mai incarcata de sacralitate a Oraşului Sfant: pe locul vechiului Templu al lui Solomon, element foarte important, pentru ca de aici vine numele de 'templier'.
Din acel moment, ca aparator legitim al Locurilor Sfinte, Ordinul a capatat o putere fabuloasa pentru acea vreme, fapt care i-a atras, in timp, duşmani redutabili, cum ar fi Regele Franţei Filip cel Frumos.
Influenţa Ordinului, cat şi datoriile pe care le avea Filip faţa de templieri, l-au determinat pe Rege sa-i acuze nejustificat de erezie, iar in data de 13 octombrie 1307 sa inceapa arestarea calugarilor-soldaţi, la scurt timp fiind arestat insuşi Jacques de Molay, Marele Maestru.

La aproape un an de la arestarea templierilor, mai precis in august 1308, Papa Clement al V-lea a incercat insa fara sorţi de izbanda sa salveze Ordinul printr-un document (pergamentul de la Chinon) care nu s-a transformat ulterior intr-o bula papala.
Documentul conţine absolvirea pe care Papa a acordat-o Marelui Maestru al Templului, Jacques de Molay, şi celorlalţi lideri ai Ordinului.
Documentul este, acum, public, el fiind postat pe site-ul statului Vatican.
Ulterior, dupa ani de procese, in ziua de 22 martie 1312, Papa Clement, la presiunea Regelui, pronunţa suprimarea Ordinului Templului prin sentinţa apostolica provizorie.
In ziua de 3 aprilie 1312, Papa da citire bulei Vox in Excelso: 'Cu aprobarea Sfantului Conciliu, deşi nu puteam hotari conform dreptului, ci doar in mod anticipat, in virtutea autoritaţii noastre apostolice, suprimam pentru totdeauna Ordinul Templului; rezervam Sfantului Scaun toate bunurile mobile şi imobile, drepturi, acţiuni din toate parţile lumii'.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.