Ce sfaturi le da Emil Constantinescu lui Victor Ponta si Crin Antonescu?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.02.2014 20:41 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Emil Constantinescu Preşedintele Romaniei 1996-2000

E.S. domnului Crin Antonescu, preşedintele Senatului, Parlamentul Romaniei
E.S. domnului Victor Ponta, primul ministru al Guvernului Romaniei
24 februarie 2014
Stimate domnule preşedinte al Senatului,
Stimate domnule prim ministru,

Am hotarat cu greu sa va scriu pentru ca in momentul in care au inceput manifestaţiile populare din Piaţa Universitaţii din ianuarie 2012 am decis sa nu mai comentez public evenimentele politice din Romania. Am intervenit doar prin scrisori deschise adresate preşedintelui Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European atunci cand implicarea acestora in politica interna a Romaniei a creat o situaţie dificila pentru funcţionarea corecta a democraţiei in ţara noastra.

Acum cand Romania se afla intr-o criza instituţionala care, deşi nejustificata, poate avea consecinţe grave pe termen lung, ma adresez dumneavoastra in calitate de deţinatori ale unora din cele mai importante poziţii in conducerea statului, preşedinte al Senatului şi prim ministru. Aceste inalte demnitaţi va obliga atunci cand apare o contradicţie intre interesul statului şi interesele partizane care decurg din poziţia dumneavoastra de şefi ai unor partide politice sa acţionaţi ca oameni de stat şi nu ca oameni politici.

Prelungirea actualei crize instituţionale nu are nicio justificare ideologica, economica sau sociala. Nu are nici, cel puţin, o justificare politica. Naşterea alianţei U.S.L. a raspuns unei crize politice creata prin mişcari de strada spontane care au generat in cele mai multe ţari, dupa caderea guvernelor contestate, haos şi instabilitate. Este ceea ce nu s-a intamplat in Romania tocmai datorita existenţei unei alternative politice credibile.

Poate pentru mine, care am participat personal la un alt tip de confruntari politice cu incarcatura ideologica şi consecinţe din perioada dictaturii comuniste, ar fi fost mai dificil sa iniţiez o asemenea alianţa, dar va asigur ca oricand m-aş fi retras pentru a permite altora sa construiasca un instrument politic care sa serveasca interesului naţional.

Acum lucrurile sunt mult mai clare. O majoritate larga a cetaţenilor Romaniei a validat prin vot alianţa U.S.L., programul de guvernare şi programul politic pe termen lung al acesteia care viza şi alegerile prezidenţiale. Incalcarea voinţei populare liber exprimate este, in aceste condiţii, un act nedemocratic, indiferent de motivele invocate atat timp cat nu exista niciun semnal de schimbare a opţiunilor cetaţenilor, aşa cum au fost ele exprimate in alegerile parlamentare şi locale din 2012 şi in cadrul referendumului din iulie 2012.

Invocarea dezacordului privind schimbarea unor persoane cu alte persoane şi a unor posturi cu alte posturi in cadrul unei coaliţii guvernamentale nu are niciun temei serios. Ştim prea bine cu toţii ca nu exista personaje providenţiale sau soluţii miraculoase care sa rezulte din acest joc de funcţii şi persoane şi este o insulta la adresa bunului simţ ca cineva sa gandeasca şi sa acţioneze in acest sens.

Ceea ce se intampla acum este, in mod evident, doar o confruntare de orgolii de partid şi de orgolii personale pagubitoare pentru toţi. Experienţa trista a ultimilor 25 de ani arata ca, in general, schimbarile pripite de acest gen nu fac decat sa dezvaluie penuria acuta de persoane competente şi oneste, penurie pe care partidele politice nu au reuşit sa o rezolve pana acum. Cred ca aţi putea face un prim pas inainte dedicand mai mult timp dialogului cu tinerii care şi-au construit cariere individuale performante in instituţii şi companii europene sau internaţionale pentru a-i determina sa contribuie la mai buna administrare a ţarii noastre.

Sper sa acceptaţi ca este datoria dumneavoastra sa va concentraţi asupra actelor guvernarii, ameliorarii legislaţiei şi problemelor economice şi sociale şi nu asupra unor dispute nesemnificative. In mod paradoxal, aceasta criza instituţionala prelungita loveşte Romania tocmai cand aceasta se bucura de creştere economica, stabilitate financiara, o mai buna folosire a fondurilor europene, condiţii mai bune de dezvoltare a agriculturii şi perspectiva de creştere a exporturilor şi a investiţiilor de capital strain. In loc sa se fructifice aceasta conjunctura favorabila, se menţine o criza creata in mod artificial, care blocheaza deja de prea mult timp acţiunile curente ale unor instituţii ale statului, contrariaza observatorii externi şi exaspereaza populaţia ţarii.

Impingerea acestei crize spre ruperea alianţei U.S.L. va avea consecinţe extrem de grave, implicand schimbari in cascada de persoane la toate nivelurile: miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii guvernamentale şi judeţene, ceea ce, ştim bine, va bloca administrarea treburilor statului şi activitatea economica, cu consecinţe in inrautaţirea condiţiilor de viaţa ale cetaţenilor.

Nu ştiu in ce masura consilierii dumneavoastra au facut un studiu de impact şi au evaluat costurile unei astfel de mişcari politice hazardate. Mai grave decat costurile economice, administrative şi sociale mi se par daunele morale care pot afecta o societate aflata, cu deosebire in ultimii 14 ani, intr-o acuta criza morala. O nerespectare a mandatului clar pe care cetaţenii vi l-au acordat pune in discuţie nu numai viitorul relaţiei dintre Preşedinţie — Parlament — Guvern, dar şi sinceritatea cu care v-aţi asumat un proiect comun in trecutul apropiat.

Dupa 9 ani de relaţii tensionate intre Preşedinţie şi Guvern, cetaţenii aşteptau, in fine, o colaborare onesta şi principiala şi nu doar o coabitare forţata intre aceste instituţii. Declaraţiile pe care le-aţi facut in ultimele zile creeaza un mare semn de intrebare asupra viitorului acestei relaţii. Disputele care au in vedere un minister de forţa şi o poziţie de vice-prim ministru insarcinat cu probleme de securitate naţionala şi ordine publica acrediteaza suspiciunile privind intenţia de folosire abuziva a acestor funcţii indelung alimentata de declaraţiile preşedintelui ţarii, din ultimul an.

Dumneavoastra aţi susţinut permanent, şi mulţi oameni de buna credinţa au acceptat ideea, ca proasta funcţionare a justiţiei şi a multor alte instituţii importante este cauzata de prezenţa in acestea a unor ofiţeri acoperiţi ai serviciilor de informaţii, care au creat o periculoasa structura subterana. Numai o implicare comuna a unui preşedinte şi a unui prim ministru, ambii oneşti, neşantajabili şi decişi sa instaureze un adevarat stat de drept, pot rezolva aceasta problema. La fel cum şi mult clamata lupta impotriva corupţiei nu poate avea rezultate decat daca o astfel de colaborare exemplara va exista intre dumneavoastra, pentru a face impreuna curaţenie in administraţie şi in toate instituţiile statului. Daca acest lucru se va intampla, vom putea scapa de umilitoarea postura din coada clasamentelor europene şi sa avansam incet spre o poziţie onorabila.

In ultimii ani, Romania a jucat un rol nesemnificativ in politica mondiala, europeana şi regionala, limitat cel mai adesea la cel de executant servil al directivelor adoptate de organismele din care face parte. O colaborare bine orchestrata dintre Preşedinţie — Guvern — Parlament, dupa alegerile prezidenţiale din aceasta toamna, poate schimba rapid aceasta situaţie creand un nou cadru de relaţii personale cu partenerii externi, bazate pe incredere şi respect reciproc.

Domnilor inalţi demnitari,

Cetaţenii ţarii noastre au aşteptari enorme de la dumneavoastra. Nu va pierdeţi timpul in dispute sterile intre dumneavoastra şi intre partidele dumneavoastra pentru ca aveţi multe de facut impreuna. Nu va irosiţi energia in declaraţii televizate. Este sub demnitatea dumneavoastra sa faceţi turul televiziunilor de ştiri şi sa daţi declaraţii pe culoare sau pe strada. Calatorind in ultimele decenii in multe ţari de pe mapamond va pot spune — şi consilierii dumneavoastra pot detalia aceasta observaţie acest lucru — ca nu exista nicio ţara din lume unde inalţi demnitari ai statului (poate cu excepţia defuncţilor dictatori ai Cubei şi Venezuelei) sa petreaca atat timp in emisiuni televizate. Este la latitudinea dumneavoastra sa restabiliţi onoarea şi demnitatea rangului funcţiei dumneavoastra, a miniştrilor şi a conducerii Parlamentului. Transparenţa in faţa presei şi a cetaţenilor atat de necesara in democraţie se poate asigura prin purtatori de cuvant, inalţi funcţionari, consilieri şi experţi.

In Statele Unite, marile proiecte naţionale sunt prezentate elitei intelectuale şi tineretului inalt educat de catre liderii naţiunii in mediul academic al universitaţilor de prestigiu. Ţara nu se conduce la televizor şi e bine sa ştiţi ca in spatele unui rating inşelator nu se afla numai adeziune, ci de multe ori consternare sau aversiune.

Mi-am permis sa va spun aceste lucruri neplacute pentru ca, in perioada mult mai grea a mandatului meu prezidenţial, am acceptat maximum una sau doua participari la interviuri televizate in direct pe parcursul unui an şi nu am raspuns solicitarilor presei nici atunci cand eram acuzat pe nedrept.

Lumea este satula de conflicte. Cea mai mare parte a cetaţenilor nu aşteapta sa fiţi simpatici, spirituali şi spontani, ci oameni de stat dedicaţi cu seriozitate şi sobrietate unor proiecte pe termen lung. Nu vi se cere sa fiţi prieteni deşi mulţi, printre care şi eu, am sperat aceasta, ci sa colaboraţi pentru transpunerea lor in realitate. Dar mai ales sa nu va certaţi şi sa nu va denigraţi reciproc. Şi nu este vorba numai de dumneavoastra, ci de toţi colaboratorii dumneavoastra carora, in calitate de adevaraţi lideri, puteţi sa le impuneţi o alta conduita. Toate derapajele verbale care par trecatoare lasa urme adanci in conştiinţa publica. Deşi in tot timpul mandatului meu şi de la finalul acestuia pana in prezent nu am pronunţat nici macar un cuvant critic la adresa primului ministru, a vreunui parlamentar sau a unui reprezentant al coaliţiei majoritare, imaginea C.D.R. a ramas, in ciuda unor realizari incontestabile pe plan intern şi extern, ca una a conflictelor tocmai din cauza excesului de declaraţii publice contradictorii din partea membrilor coaliţiei. Depaşirea cu inţelepciune a crizei actuale poate constitui un precedent pozitiv pentru viaţa politica a ţarii in viitor.

Intr-o Romanie democratica va veni şi timpul sa fiţi 'fost preşedinte' sau 'fost prim ministru'. Abia atunci, eliberaţi de presiunea colaboratorilor apropiaţi şi a votanţilor necunoscuţi veţi afla adevarul despre contribuţia dumneavoastra la progresul naţiunii şi veţi putea masura prestigiul dumneavoastra profesional şi moral in respectul oamenilor.

Domnule preşedinte al Senatului,
Domnule prim ministru,

Ca oameni cu educaţie inalta ştiţi prea bine ca atunci cand o orchestra executa o piesa din repertoriul muzicii clasice (numita uneori şi 'grea'), toate instrumentele formeaza un ansamblu armonic, deşi fiecare dintre ele interpreteaza partituri diferite. Este poate cea mai potrivita metafora pentru o societate a valorilor impartaşite pe care ne-o dorim cu toţii. Aş vrea sa sper ca aceasta scrisoare nu va prefaţa un Recviem, ci dimpotriva Uvertura unei simfonii interpretate Da Capo al Fine pentru inalţarea spirituala şi morala a unei societaţi prea indelung bulversata de zgomotele scandalului cotidian.

Cu gandurile cele mai distinse,
Emil Constantinescu

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.