Ce spune BOR despre Casele de Ajutor Reciproc bisericesc?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.09.2014 11:17 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Potrivit Statului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Romane şi a propriului Regulament de organizare şi funcţionare, Casele de Ajutor Reciproc ale clerului şi salariaţilor din eparhiile Patriarhiei Romane sunt instituţii financiare de tradiţie non bancare şi non profit in Biserica Ortodoxa Romana, infiinţate in urma cu peste cinci decenii pentru angajaţii proprii, clerici şi mireni, informeaza BOR.

In prezent, acestea au statut juridic propriu, conform legislaţiei romaneşti in domeniu (O.G. 26/ 2001).

Conform prevederilor statutare şi regulamentare, eparhiile nu au atribuţii in conducerea şi funcţionarea Caselor de Ajutor Reciproc bisericesc, ci doar de supraveghere a activitaţii financiare a acestora.

Membrii clerici şi mireni ai unei Case de Ajutor Reciproc formeaza Adunarea Generala a acestei instituţii non profit cu scop de intrajutorare, organism care alege conducerea şi ia hotarari statutare pentru buna funcţionare a activitaţii Casei de Ajutor Reciproc.

Calitatea de membru se dobandeşte prin inscriere benevola şi presupune plata lunara a unei contribuţii financiare, care ofera posibilitatea obţinerii unor imprumuturi rambursate in unul sau doi ani.

Suma suplimentara prevazuta la rambursarea imprumutului este stabilita de Adunarea Generala şi are in vedere acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale Casei de Ajutor Reciproc bisericesc (plata salariilor, impozitelor şi contribuţiilor sociale ale angajaţilor, a utilitaţilor etc) şi oferirea de ajutoare financiare membrilor in cazuri de deces, boala sau la naşterea unui copil.

In concluzie, adauga BOR, Casele de Ajutor Reciproc bisericesc sunt instituţii non bancare şi non profit infiinţate cu scopul intrajutorarii reciproce a membrilor clerici şi mireni, angajaţi ai unitaţilor bisericeşti, aşa cum exista pentru salariaţii din multe alte instituţii din Romania.

Ca atare, acestea nu sunt banci infiinţate de Biserica cu scopul caştigului financiar, cum in mod tendenţios au fost prezentate de unii jurnalişti rauvoitori, conchide BOR, mai puţin interesaţi de respectarea deontologiei profesionale...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.