Ce spune DNA despre Videanu, Bica, Cocos si 377.000.000 euro?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.02.2015 12:39 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a urmatorilor inculpaţi:

1. BICA ALINA MIHAELA, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietaţilor (A.N.R.P.), ulterior procuror şef al D.I.I.C.O.T, pentru savarşirea infracţiunilor de luare de mita (2 fapte), abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) şi favorizarea faptuitorului (2 fapte);

2. COCOŞ DORIN, om de afaceri, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţa (doua fapte) şi dare de mita;

3. COCOŞ ALIN, fiul celui anterior menţionat, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţa şi complicitate la dare de mita;

4. MIHAILESCU IONUŢ FLORENTIN, fost consilier al lui Bica Alina Mihaela, persoana apropiata lui Cocoş Alin, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de luare de mita (2 fapte).

De asemenea, a fost dispusa trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului

5. VIDEANU ADRIEAN, la data faptelor acţionar la o societate comerciala, pentru savarşirea infracţiunii de complicitate la abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au reţinut urmatoarea stare de fapt:

I. La data de 14.06.2014, inculpata Bica Alina Mihaela, a primit, in mod indirect, prin intermediul inculpatului Mihailescu Ionuţ Florentin şi in cote parţi egale cu acesta, un teren in suprafaţa de 4.425 metri patraţi situat in Snagov, judeţul Ilfov. Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat şi de reprezentanta a Ministerului Justiţiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietaţilor (ANRP) şi care a corespuns interesului inculpaţilor Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, in legatura cu dosarul de despagubire nr.22714/FFCC avand ca obiect suma de 377.000.000 euro.
In scopul ascunderii provenienţei acestei cote din teren şi mascarii mitei, inculpatul Mihailescu Ionuţ Florentin impreuna cu inculpatul Cocoş Alin, au generat şi intermediat tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membrii de familie.
Concret, disimularea primirii mitei de catre inculpaţii Bica Alina Mihaela şi Mihailescu Ionuţ Florentin a fost realizata in intervalul de timp 2013 – 2014 prin incheierea a doua contracte de vanzare – cumparare succesive in care au fost interpuse persoane apropiate acestora.

La randul sau, in schimbul influenţei exercitate asupra lui Bica Alina Mihaela şi a altui membru al Comisiei Centrale a A.N.R.P., privind dosarul de restituire menţionat, inculpatul Cocoş Dorin a pretins şi a primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase (denunţator), suma de 10 milioane euro, cu condiţia sa-i asigure rezolvarea dosarului sau de despagubire nr.22714/FFCC.
Scopul pentru care au fost oferiţi şi primiţi cei 10 milioane de euro l-a reprezentat intermedierea susţinerii interesului pe care il avea beneficiarul drepturilor litigioase la Comisia ANRP, traficarea putand fi realizata la nivelul unui membru al Comisiei, prin prisma relaţiei pe care inculpatul Cocoş Dorin o avea cu decidenţi din mediul politic, ce puteau decide in schimb menţinerea in funcţia de vicepreşedinte a persoanei respective.

II. La data de 24.09.2013, intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT – Structura Centrala, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui numar de 80 acţiuni, deţinute la o firma de catre inculpatul Videanu Adrian.

La data de 25.02.2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţa, cu incalcarea prevederilor legale de competenţa (dispoziţiile art. 250 alin. 1 Cod Procedura Penala), admiterea solicitarii inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, soluţionarea cererii era de competenţa judecatorului de drepturi şi libertaţi şi nu cea a procurorului şef al DIICOT.
Astfel, Bica Alina Mihaela a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi intamplat.
In acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea in pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.
La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, inculpatului Videanu Adriean a depus inscrisuri cuprinzand date şi informaţii conform carora nu mai deţinea acţiunile din august 2012, imprejurarea care nu era reala.

III. In cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, dupa preluarea funcţiei de procuror şef al DIICOT, in urmarirea intereselor unui inculpat, om de afaceri, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa direcţioneze concluziile şi poziţia judiciara a DIICOT in faţa instanţei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detenţie.
Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat omului de afaceri sa-l angajeze pe inculpatul Mihailescu Ionuţ Florentin (fostul sau consilier) la una dintre firmele pe care le deţinea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine masurile preventive dispuse in cauza, respectiv menţinerea arestului preventiv al inculpaţilor: Bica Alina Mihaela, Cocoş Dorin, Cocoş Alin, Mihailescu Ionuţ Florentin, a masurii controlului judiciar pentru inculpatul Videanu Adriean şi a masurii sechestrului asigurator dispus asupra terenului in suprafaţa de 4425 mp situat in Snagov jud. Ilfov.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.