Ce spune Tokes Laszlo despre proiectul de autonomie al Tinutului Secuiesc?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.09.2014 15:17 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Tokes Laszlo — europarlamentar, preşedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania:

In data de 1 august 2014 Victor Ponta sarbatorea impreuna cu Kelemen Hunor, şeful partidului UDMR a 165-a aniversare a rezistentei eroice de pe Dealul Lung (Nyerges teto) din judeţul Harghita.

Facand abstracţie de faptul ca şeful partidului socialist roman postcomunist incearca sa foloseasca Ţinutul Secuiesc, respectiv istoria maghiarilor in mod faţiş in scop electoral, cu sprijinul slugarnic al partidului maghiar din coaliţia guvernamentala — cazul batator la ochi are totuşi doua mesaje pozitive pentru noi, dupa cum urmeaza:

Şeful guvernului roman, care neaga pana şi simpla existenţa a Ţinutului Secuiesc, şi-a ţinut discursul printre drapele secuieşti arborate printre altele, subliniind ca in acel loc 'pot flutura mai multe drapele fara sa ne razboim din cauza asta'.

In al doilea rand, in discursul sau a laudat acele idealuri, care 'sunt comune pentru toate naţiile şi pentru toate ţarile', menţionand printre acestea libertatea şi dreptul la autodeterminare.

Diametral opus cu cele spuse de primul ministru, suntem nevoiţi sa constatam in ţara noastra ca de ani de zile se duce un razboi crunt impotriva simbolurilor secuieşti, iar puterea romaneasca in mod şi prin mijloace dictatoriale ne impiedica in exercitarea dreptului democratic la autodeterminare comunitara.

Sub alta forma, dar aceiaşi duplicitate il caracterizeaza pe Kelemen Hunor, locţiitorul premierului aflat in demisionare prelungita, precum şi partidele infraţite, roman şi maghiar, conduse de danşii: PSD-ul şi UDMR-ul.

In cazul drapelului secuiesc arborat la Oradea in luna iunie a.c., putem identifica aceiaşi contradicţie eclatanta. Organele locale vor sa indeparteze (sa' desfiinţeze') drapelul pe care l-am arborat in semnul solidaritaţii celor din regiunea istorica Partium cu fratii nostri secui.

Dar iata: un alt caz legat de drapel, care dovedeşte, ca in ţara noastra cea ce este permis romanilor, este interzis maghiarilor. In august a.c. tinerii romani participanţi la Tabara de Vara de la Izvorul Mureşului au intins un tricolor romanesc de 150 m (!) lungime in scopul exprimarii dorinţei lor de unire a Romania cu Moldova. Noi, maghiarii şi secuii ne-am mulţumi cu mai puţin, doar cu autodeterminarea materializata prin autonomia teritoriala a Ţinutului Secuiesc şi a regiunii istorice Partium — dar noua nu ne este permis nici atat, şi in toate cazurile drapelele noastre sunt indepartate, simbolurile noastre batjocorite.

'Suntem oameni, nu salbatici' — zicea marele poet Jozsef Attila. Suntem cetaţeni cu drepturi depline ai Europei, şi nu 'bozgori' — complectam versul cu propriile noastre cuvinte. In acest spirit arboram astazi pe balconul biroului meu de europarlamentar din Oradea şi drapelul Uniunii Europene, in vecinatatea steagului secuiesc, ca un semn al 'normalitaţii europene' (citandu-l pe Szilagyi Zsolt, candidat la preşedinţia Romaniei).

Drapelul este un simbol — simbolul unei naţiuni, a unei regiuni, a unui continent. A ungurilor, a romanilor, a secuilor, al regiunii istorice Partium, sau chiar al Europei.

Fiecare simbol este in acelaşi timp: purtator de valori. Cel care te obliga sa dai jos drapelul maghiar sau secui — neaga valorile noastre ungureşti. — Oare cui dintre noi iar veni idea sa smulga tricolorul romanesc ?! — Cei care batjocoresc steagul secuiesc — ciuntesc dreptul la autodeterminare şi libertatea Ţinutului Secuiesc. La fel ne gandim şi la steagul regiunii istorice Partium, care va fi arborat pe acest loc in mod similar.

Cele doisprezece stele aurii pe fundalul albastru al steagului european, repartizate circular, 'simbolizeaza idealul unitataţii, a solidaritaţii şi a armoniei dintre popoarele europene'. In acet cerc suntem incluşi noi toţi: maghiarii, romanii, secuii, toate regiunile Romaniei şi ale Transilvaniei. In diversitatea unitaţii şi unitatea diversitaţii, complectandu-ne unii pe alţii, putem sa convieţuim foarte bine.

Psalmistul ne invaţa, ca Dumnezeu ne-a dat in maini stindard, ca sa-l inalţam 'pentru dreptate'. Acest drapel dumnezeiesc simbolizeaza deci dreptatea. Acest drapel este inalţat si de catre Juhos Gabor, care alearga in aceste zile pe drumul maratonic al dreptaţii.

Nu este singur ! Adunandu-ne sub drapelul lui Hristos, cu 25 ani dupa Craciunul eliberator al lui 1989, marea majoritate a maghiarilor se posteaza ferm de partea dreptaţii, a libertaţii şi a solidaritaţii fraţeşti dintre popoarele noastre.

SCRISOARE DESCHISA

Catre Consiliului Superior al Magistraturii

Domnului Preşedinte Adrian Bordea

Importanta CSM-lui in organizarea statala a Romaniei ne determina sa privim cu cea mai mare seriozitate Comunicatul din 11 septembrie 2014 privind poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţa de proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc

Ne avem obiectii fata de citatele din Constitutia Romaniei, ea fiind legea fundamentala in vigoare a statului, cunoastem si subscriem dictonului' repetitio est mater studiorum', insa respingem socanta Dvs afirmatie cum ca:' Lansarea, prin orice mijloc de comunicare in masa, de catre vectori de imagine — indiferent daca sunt analişti, jurnalişti, politicieni — in spaţiul public, a unor teme ce exced cadrului constituţional in materia infaptuirii justiţiei in Romania, reprezinta un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia şi o agresiune la principiile statului de drept.'

Domnule Preşedinte !

Afirmatia la care ne referim contravine unor drepturi fundamentale privind libera exprimare a opiniilor, consfintite nu numai de conventii internationale, dar şi de Constitutia Romaniei. Pe deasupra nu gasim dispozitii nici in Legea 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii care sa permita ingerenta CSM in atributiile Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv al Curtii Constitutionale a Romaniei, deoarece libertatea de exprimare in mijloacele audiovizuale si constatarile privind constituţionalitate nu intra in sfera de activitate a CSM-lui.

Dar sa trecem peste aceste amanunte aparent 'marunte', şi sa presupunem, ca intr-un moment v-aţi exprimat in postura de presedinte al CNA, respectiv al CCR. Temerea lansata privind lezarea principiului statului de drept in cazul acceptarii unor discuţii publice pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc, este una categoric neintemeiata. In realitate, interzicerea sugerata de Dvs. a unui asemenea discurs public ar reprezenta o incalcare flagranta a principiului statului de drept, aceasta constatare fiind valabila indiferent din care colţ al Uniunii Europene am privi Bucureştiul de astazi, aflat in preajma alegerilor prezidenţiale.

Stimate domnule Preşedinte !

Discursul public pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc, lansat in ultimele saptamani in special de catre posturi de televiziune comerciale din Bucureşti, a suferit/ sufera de o incarcatura naţionalista excesiva, tiradele instigatoare, pline de ura capatand in multe cazuri rol determinant. In majoritate cazurilor aceste dezbateri s-au desfaşurat in lipsa vreunui reprezentant al comunitaţii maghiare. Dar chiar şi in aceste imprejurari nedorite de noi, insusi faptul ca s-a pornit o discutie publica despre revendicarile populaţiei maghiare din Romania, ca aceastea au incetat a mai fi o tema tabu, ne sugereaza sa privim aceasta campanie mediatica chiar cu un optimism moderat, fiind benefic atat populaţiei majoritare romaneşti, cat şi celui de alta nationalitate.

In incheiere dati-ne voie sa mentionam ca desi nu impartasim temerile Dvs. formulate in Comunicat, recunoaştem ca tonul european si limbajul demn de un stat de drept al documentului (in contrast accentuat cu cel duşmanos-extremist al unor posturi de televiziune) este singurul adecvat unui dialog constructiv atat de necesar.

Bruxelles, la 19 septembrie 2014
Tokes Laszlo
Europarlamentar,
Preşedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.