Cei mari oricum nu-l pricep, iata CODUL PENAL PE INTELESUL CELOR MICI...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.03.2015 16:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Politia Romana s-a gandit sa vina in sprijinul celor mici, cu brosura denumita... “Unde-i lege, nu-i tocmeala” - Codul Penal pe intelesul copiilor, pentru ca acestia sa-si cunoasca drepturile si obligatiile, adica Manual de educatie juridica, realizat in conformitate cu Noul Cod Penal intrat in vigoare la 01.02.2014.
De la data de 1 februarie 2014, in Romania au intrat in vigoare prevederile unui nou Cod Penal.

”Copiii, parinţii, educatorii trebuie sa gaseasca in lege nu un lucru negativ, ci un instrument, un partener in atingerea scopului pe care il au, acela de a intelege rolul si necesitatea existentei unui sistem legislativ corect” - spun poliţiştii.

Şi mai adauga: ”Cei mici trebuie sa cunoasca ABC-ul legii, astfel incat sa nu greseasca niciodata pe motiv ca nu o cunosc. Totodata, ei trebuie sa stie ca, in cazul in care devin victime, pot avea incredere ca instituţiile statului ii vor pedepsi pe cei vinovati”.

LEGISLATIA INTERNATIONALA PENTRU MINORI

Copiii sub o anumita varsta sunt prea mici pentru a fi responsabili pentru incalcarea legii.
Acest concept este scris in Conventia privind drepturile copilului, care solicita natiunilor sa stabileasca o varsta minima sub care copiii vor fi considerati a nu avea capacitatea de a incalca legea penala.
Dar Conventia nu stabileste o anumita varsta.
Standardele internationale, cum ar fi Regulile de la Beijing pentru justitie juvenila, recomanda ca varsta raspunderii penale sa se bazeze pe maturitatea emotionala, mentala si intelectuala si ca aceasta nu trebuie fixata prea jos.
Comitetul pentru Drepturile Copilului, care monitorizeaza punerea in aplicare a prevederilor Conventiei, a recomandat ca principiul de alegere a varstei sa fie ghidat de respectarea interesului copilului.
Varsta raspunderii penale este doar o variabila care influenteaza modul in care minorii sunt tratati de sistemele de justitie.
Aceasta stabileste daca o persoana tanara este supusa sanctiunilor punitive sau numai socio-educative si daca tara are sisteme separate de judecata si inchisori pentru tineri. Un sistem de justitie juvenila prevede o protectie juridica suplimentara si un standard obiectiv pentru tratament.
In absenta sa, tinerii se pot confrunta cu tratamente arbitrare sau dure.
Cele mai multe state au dezvoltat sisteme de justitie penala speciale pentru minori, care functioneaza in paralel cu sistemele de justitie penala pentru adulti.
Amintim doar cateva: Elvetia, Peru, Brazilia, Polonia, Marea Britanie, Noua Zeelanda, Canada, Irlanda.
In SUA, varsta raspunderii penale este stabilita prin lege numai in 13 state si ea variaza de la 6 ani la 12 ani.
In Japonia, infractorii sub 20 de ani sunt judecati mai degraba intr-o instanta de familie decat in sistemul judiciar penal.

In Marea Britanie, copiii raspund penal incepand cu varsta de 10 ani, cu mentiunea ca intre 10-14 ani raspund in fata legii numai daca se dovedeste ca erau constienti ca ceea ce au facut este un lucru grav.
De la 14 ani, copilul este pe deplin responsabil in fata legii.
Tribunalele pentru tineret se ocupa de toate cazurile sub 18 ani.
Aceste tribunale sunt mai putin formale, sunt locuri private in care publicul este admis doar cu cerere aprobata de instanta.
Sunt organizate si „centre de prezenta” in care se desfasoara programe menite sa dezvolte responsabilitatea personala si autodisciplina si sa imbunatateasca abilitatile de baza; aici sunt predate cursuri de aritmetica, alfabetizare si gestionarea banilor.
In toate tarile scandinave, varsta raspunderii penale este 15 ani, cazurile cu copii si adolescenti sub 18 ani sunt supuse unui sistem de justitie care este orientat in principal catre servicii sociale, cu incarcerarea in ultima instanta.
In Belgia exista o “Lege speciala pentru tineri” inca din 1965, lege care a fost modificata in 2006. Varsta raspunderii penale este 18 ani. Conform legii belgiene, tinerii nu comit infractiuni, ci fapte descrise ca si infractiuni. De la varsta de 16 ani, tinerii pot sa apara in fata Politiei pentru nerespectarea reglementarilor privind traficul rutier. In acest caz, tinerii vor fi tratati ca adultii, putand fi sanctionati cu amenda sau cu pedeapsa cu inchisoarea. Ei pot fi eliberati conditionat. Belgia nu are un cod penal pentru minori, are insa un sistem de protectie pentru acestia. Procurorul ii poate trimite o scrisoare de avertizare minorului si poate sa-i invite pe parintii lui la un interviu personal in care se indica faptul ca minorul este suspect de comiterea unei fapte descrise ca fiind o infractiune si ii informeaza despre posibilele consecinte ale acesteia. Procurorul poate, de asemenea, sa ofere mediere minorului si sa propuna terapia de grup.
In caz de indiferenta din partea parintilor fata de comportamentul minorului, procurorul poate recomanda un curs de instruire parentala,
In Belgia, lectiile de educatie juridica se tin in scoli, de catre profesori.
Bulgaria defineste persoanele sub 14 ani „copii”, iar pe cele cu varsta intre 14 si 18 ani, „minori”. Sanctiunile aplicate tinerilor delincventi sunt mentionate in Codul Penal. Minorii raspund in fata legii incepand cu varsta de 14 ani. Minorii ale caror acte nu pot fi imputate vor fi institutionalizati printr-o hotarare judecatoreasca, intr-o scoala de corectie.

Minorii delincventi pot primi o sanctiune privativa de libertate, dar si dezaprobarea publica si privarea de la dreptul de a exercita o profesie sau o activitate prevazuta de lege. In Bulgaria functioneaza si „Legea supravegherii comportamentului juvenil anti-social”, care reglementeaza activitatile pentru prevenirea si combaterea delincventei juvenile. In aceasta tara nu exista educatie juridica in scoli.
In Estonia, educatia juridica este o parte obligatorie din programa scolara, fiind predata in cadrul „Educatiei civice”, o ora pe saptamana. Varsta raspunderii penale este 15 ani, iar minorii sunt judecati in tribunale speciale.
Irlanda a schimbat, in 2001, varsta raspunderii penale, de la 7 la 12 ani. Exista insa si exceptii, copiii cu varsta de 10 ani pot fi trasi la raspundere pentru omoruri, crime, violuri sau infractiuni sexuale grave. Un tanar delincvent care a implinit varsta de 16 ani poate, cu acordul lui, sa desfasoare activitati in folosul comunitatii. In scolile gimnaziale este inclusa materia de studiu „Educatie civica, sociala si politica”. Un profesor preda elevilor, in cadrul acestei materii, conceptul de „lege”. Garda Siochana este forta de politie nationala irlandeza. Atunci cand un copil care nu are varsta raspunderii penale comite o infractiune, Garda va duce copilul parintilor sau tutorelui acestuia. Daca se considera ca acel minor nu beneficiaza de protectie si ingrijire adecvata, va fi informat Serviciul Administrativ de Sanatate, in custodia caruia va fi plasat. Cazurile cu minori sunt judecate de Instanta Copiilor, infiintata in 2001.

In Luxemburg, varsta raspunderii penale este 16 ani. Daca un copil mai mare de 6 ani cauzeaza o paguba unei alte persoane, responsabilitatea legala apartine parintilor si nu minorului. Printre masurile luate pentru minorul care a comis o infractiune, se numara: mustrarea, asistenta educationala, plasarea sub supravegherea unor
persoane sau in centre de reeducare apartinand statului. In scolile din Luxemburg nu se preda Educatia juridica.
In Olanda, varsta raspunderii penale este 12 ani. Interventia in cazul minorului delincvent este facuta de un sistem creat din institutii si organizatii. In acele cazuri in care Politia nu considera infractiunea grava, va discuta doar cu persoana tanara, iar parintii vor fi informati despre comportamentul pasibil de pedeapsa al copilului lor.
Pedepsele principale sunt: amenda, servicile in folosul comunitatii si detentia pentru minori.
Amenda este pedeapsa principala si cuantumul ei variaza intre 3 euro si 3.350 euro. Numarul maxim de ore de munca in folosul comunitatii este 200.

Ungaria numeste „delincvent juvenil” orice persoana care, la data comiterii faptei, avea intre 14 si 18 ani. Pedepsele principale aplicate minorului sunt: mustrarea, supravegherea, continuarea studiilor in cadrul institutiilor de reeducare, plasarea sub supravegherea unui ofiter de probatiune. Munca in folosul comunitatii se aplica numai tinerilor delincventi care au implinit 18 ani, iar amenda numai minorilor delincventi care realizeaza castiguri independente sau detin bunuri valorificabile. Delincventul minor nu este asistat, in instanta, de un psiholog. In cadrul stiintelor sociale si civice exista cursuri de baza pentru cunoasterea legislatiei, in special in ceea ce priveste Constitutia, drepturile fundamentale ale omului si cadrul legislativ al institutiilor.

In China, cazurile cu copii avand varsta intre 14 si 18 ani sunt tratate de catre sistemul de justitie juvenila si acestia pot fi condamnati la inchisoare pe viata pentru crime deosebit de grave.
In majoritatea tarilor din America Latina, reforma legislatiei justitiei juvenile este in curs de adaptare. Ca urmare, varsta raspunderii penale a fost ridicata la 18 ani in Brazilia, Columbia si Peru. Copiii cu varste intre 12 ani si 18 ani sunt tratati in cadrul unui sistem de justitie pentru minori.
Astazi, opinia internationala arata faptul ca sistemul de justitie este prea bland si ca judecatorii dau sanctiuni prea usoare minorilor.
Specialistii cer o lege care sa permita autoritatilor sa intervina mai devreme si sa exercite o influenta asupra parintilor, atunci cand este necesar.
Mediul de viata joaca un rol important in viata minorului, de aceea este recomandabil sa se investigheze atent cauzele de ordin familial ale comportamentului minorului, dar trebuie avute in vedere si celelalte medii; anturajul si colegii de scoala trebuie luati in considerare atunci cand se analizeaza fapta.
In completare, ei cer ca marimea claselor scolare sa fie limitata la un numar mai mic de elevi (sub 20), asupra carora trebuie instituita tutela. Specialistii cer ca in legi sa fie introduse masuri obligatorii de tratament si ingrijire a minorilor.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca CODUL PENAL PE INTELESUL CELOR MICI.
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 873.72 Kb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.