Cel mai mare numar de sinucideri la romani, intre 50-69 de ani...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.09.2014 17:23 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Numarul sinuciderilor a scazut in ultimii ani in Romania, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii
2.781 de romani s-au sinucis in anul 2012, potrivit raportului „Preventing suicide: A global imperative”, publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
In Romania, de peste cinci ori mai multi barbati decat femei (2.364 vs. 418) au murit astfel.
Cel mai mare numar de sinucideri in randul romanilor se inregistreaza la grupa de varsta 50-69 de ani (20,6 la suta de mii de locuitori).
Cu o rata a sinuciderilor pentru ambele sexe de 10,5 la suta de mii de locuitori (in scadere, de la 11,3 in anul 2000), Romania se plaseaza sub media mondiala de 11,4 la suta de mii de locuitori.

La nivel mondial, peste 800.000 de oameni pe an (adica unul la 40 de secunde) se sinucid, potrivit comunicatului emis cu acest prilej.

Otravirea cu pesticide, spanzurarea sau folosirea armelor de foc sunt printre cele mai folosite metode de sinucidere la nivel global.
Dovezi din mai multe tari (Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelanda, SUA sau diverse state europene) arata ca limitarea accesului la aceste mijloace pot ajuta la prevenirea sinuciderilor.
Adoptarea si implementarea unor planuri coordonate de actiune la nivel national este de asemenea importanta, dar in prezent doar 28 de tari au strategii de prevenire a sinuciderilor.

La nivel global, cea mai crescuta rata a sinuciderilor se inregistreaza la persoanele de peste 70 de ani.
Cu toate acestea, sinuciderea este a doua cauza de deces la tineri de 15-29 de ani.
In general, mai multi barbati decat femei mor prin sinucidere.

Pe langa limitarea accesului la mijloacele de sinucidere, o alta metoda eficienta de prevenire este relatarea responsabila de catre media a sinuciderilor (prin evitarea abordarii senzationale si a descrierii explicite a metodelor folosite) si identificarea si tratarea precoce a persoanelor cu afectiuni mintale si provocate de consumul de droguri.
In cazul persoanelor care au avut deja tentative de sinucidere, continuarea asistentei de catre personalul medical prin contacte periodice, inclusiv la telefon sau prin vizite la domiciliu, alaturi de oferirea de sprijin comunitar, sunt esentiale.

Raportul OMS, primul de acest fel, ofera o imagine cuprinzatoare a fenomenului sinuciderilor si a eforturilor de prevenire a acestuia.
In Planul de Actiune OMS pentru Sanatatea Mintala pentru perioada 2013-2020, statele membre s-au angajat sa actioneze pentru atingerea tintei globale de reducere cu 10% a ratei sinuciderilor pana in anul 2020.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.