Cel putin 400 de romani pot scapa din inchisoare

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 31.01.2014 21:44 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Avand in vedere solicitarile mass-media privind numarul persoanelor aflate in prezent in executarea unor sancţiuni privative de libertate care ar putea beneficia de dispoziţiile legii penale mai favorabile, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedura Penala, Administraţia Naţionala a Penitenciarelor precizeaza ca, conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 şi OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor unitaţilor penitenciare s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte, formate din judecatori, procurori şi personal administrativ.

Comisiile au avut sarcina de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor şi a masurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementari penale şi procesual penale.

Astfel, pana la data de 30 ianuarie 2014, comisiile au analizat un numar de 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate.

Urmare a acestei analize, s-a constatat ca se impune sesizarea instanţelor de judecata, pentru ca acestea sa se pronunţe asupra eventualei incetari a executarii pedepsei privative de libertate, pentru un numar de aproximativ 400 de cazuri.

Administraţia Naţionala a Penitenciarelor inainteaza aceasta cifra sub rezerva ca, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instanţei de judecata, comisiile avand doar sarcina de a sesiza instanţele competente in situaţiile in care apreciaza ca se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.