Chiar e ADEVARAT!... ROMANII care pleaca din tara trebuie sa dea raportul la FISC!... Vezi ce AMENDA poti primi!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.09.2017 08:47 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Romanii care intenţioneaza sa plece din ţara pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, sa fie amendaţi daca nu notifica Fiscul in prealabil prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenţa fiscala, informeaza avocatnet.ro.

Obligaţia de notificare a intenţiei de a pleca din Romania pentru mai bine de jumatate de an nu este noua in legislaţia autohtona, insa recent a fost reglementata, prin ordonanţa a Guvernului, o amenda pentru cei ce o omit.
Concret, amenda pentru nedepunerea in timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, intre 50 şi 100 de lei.

Persoanele care pleaca din Romania pentru o perioada de peste şase luni sau pentru mai multe perioade ce insumeaza şase luni, intr-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligate, conform legislaţiei fiscale, sa depuna la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale.

Obligaţia este prevazuta de Codul fiscal şi este detaliata de Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 1.099/2016, iar incepand cu prima zi a anului 2018 neindeplinirea acesteia va putea fi amendata cu sume cuprinse intre 50 şi 100 de lei, conform Ordonanţei Guvernului nr. 30/2017.

Conform unor lamuriri oferite lunile trecute de funcţionarii Fiscului, obligaţia vizeaza orice persoana fizica ce sta in Romania şi pleaca mai mult timp din ţara, indiferent de motiv (munca, studii etc.).
Totuşi, prin excepţie, chestionarul nu trebuie depus de catre romanii care lucreaza in strainatate ca funcţionari sau angajaţi ai statului roman.

„Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, al carui model este anexat articolului, trebuie completat in doua exemplare.
Unul trebuie transmis prin poşta, cu confirmare de primire, sau trebuie depus la registratura unitaţii fiscale competente, in timp ce altul se pastreaza.
Totodata, chestionarul poate fi transmis şi electronic.

Documentul trebuie inregistrat la unitatea Fiscului din raza domiciliului cu 30 de zile inainte de plecarea din Romania.
Practic, acest lucru se face pentru ca autoritaţile sa decida daca persoana in cauza trebuie scoasa sau menţinuta in continuare in evidenţele fiscale romane, informeaza avocatnet.ro.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.