Chiriasii ANL vor putea cumpara locuintele in rate lunare

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 24.07.2014 15:46 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Proiectul de ordonanţa iniţiat de MDRAP pentru modificarea şi completarea Legii nr.152/1998 privind infiinţarea ANL a fost aprobat de Guvern in şedinţa din 23 iulie.
Noile prevederi stabilesc ca, pentru plata in rate, avansul sa fie cel puţin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda sa fie constituita din dobanda de referinţa a BNR, la care se adauga doua puncte procentuale. Ratele vor fi achitate catre deţinatorii unitaţii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuinţei.
Transferul de proprietate asupra locuinţei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinţa ramanand in administrarea autoritaţilor administraţiei publice locale.
Odata cu dreptul de proprietate asupra locuinţei, se dobandeşte şi dreptul de proprietate asupra cotelor-parţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decat in comun.
Odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobandeşte şi dreptul de folosinţa asupra cotei-parţi de teren aferenta acesteia, pe durata existenţei cladirii.
Avand in vedere numarul mare de solicitari de locuinţe din partea tinerilor, modificarea legislativa aprobata urmareşte tocmai accelerarea procesului de vanzare a locuinţelor, astfel incat sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinţe noi.
Banii incasaţi din rate vor fi utilizaţi pentru finanţarea unor noi proiecte sau programe de construcţii de locuinţe.
Modul de constituire şi de plata a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobanzii şi a majorarilor de intarziere, vor fi stabilite in normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.