CIMITIRELE COMUNISMULUI. Cum au ucis COMUNISTII mii de COPII din ROMANIA declarati in mod eronat DEFICIENTI sau NERECUPERABILI!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.06.2017 14:58 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Sesizare penala privind tratamentele neomenoase aplicate in perioada comunista in caminele spital din  Cighid, Pastraveni şi Sighet care au avut drept urmare moartea a 771 de minori (numar provizoriu),  inaintata de IICCMER.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a anunţat  inaintarea unui denunţ (nr. 281/ P/ 2017) catre Parchetul General cu privire la savarşirea infracţiunii  de tratamente neomenoase aplicate in timpul regimului comunist copiilor aflaţi in Caminele spital  pentru minorii nerecuperabili din Cighid şi Pastraveni, respectiv in Caminul pentru minori deficienţi  nerecuperabili din Sighetu Marmaţiei.

La conferinţa de presa au luat cuvantul Radu Preda, preşedinte executiv IICCMER, Catalin  Constantinescu, consilier juridic, şi Izidor Ruckel, unul din zecile de mii de orfani neglijaţi  descoperiţi de presa occidentala in 1990, adoptat la momentul respectiv de o familie americana.

Regimul din instituţiile menţionate, aflate in timpul regimului comunist in administrarea Statului  roman, a dus nemijlocit la moartea a cel puţin 771 de minori (numar provizoriu).

Astfel, la Caminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid s-au inregistrat 138 de decese (cel  puţin cate 2 din judeţele Arad, Hunedoara şi Timiş) in perioada 1 octombrie 1987 — 26 martie 1990, la  Caminul spital Pastraveni au fost 394 de decese confirmate intre 1 octombrie 1966 — 30 aprilie 1990, in  timp ce Caminul pentru minori deficienţi nerecuperabili din Sighetu Marmaţiei a inregistrat 239 de  decese (cel puţin 2 din judeţul TIMIŞ) in perioada 20 ianuarie 1973 — 31 decembrie 1991.

Contextul istoric declanşator a fost creat in anul 1966, cand regimul comunist din Romania a iniţiat  una dintre cele mai restrictive politici demografice pronataliste.
Creşterea forţata a populaţiei, strict cantitativa, fara respectul faţa de om şi fara asigurarea  tuturor condiţiilor decente de viaţa, a avut printre consecinţe creşterea mortalitaţii materne şi  infantile, creşterea fara precedent a numarului de copii nascuţi cu malformaţii congenitale grave, cu  afecţiuni fizice şi psihice, cu diverse boli moştenite sau dobandite dupa naştere, mii de copii  ajungand orfani şi un numar impresionant fiind abandonaţi.

Minorii ce necesitau protecţie din partea statului erau imparţiţi in trei categorii: 'recuperabili',  'parţial-recuperabili' şi 'nerecuperabili'.

Diferenţierea era facuta intre o categorie de minori pe care statul incerca sa-i 'recupereze', total  sau parţial, pentru integrarea ulterioara in producţie, şi o categorie de copii in care statul nu era  dispus sa investeasca şi pe care nici macar nu dorea sa-i recunoasca.
Reabilitarea, chiar şi parţiala, a acestor copii, care ar fi putut fi ulterior integraţi in munca,  solicita cheltuieli importante, la care statul contribuia doar parţial.
Parinţii erau nevoiţi sa acopere o parte din costurile ingrijirii copiilor, indiferent de situaţia lor  materiala.
Nu puţine sunt cazurile in care familii monoparentale, cu venituri minime, sunt nevoite sa plateasca  pana la jumatate din acestea pentru intreţinerea minorului in camin.
Mai dificila era situaţia minorilor orfani de ambii parinţi, lipsiţi de bunuri materiale sau rude,  pentru care bugetul asigurarilor sociale nu avea prevazute sume şi nici baza legala prin care sa poata  acoperi aceste cheltuieli.
Pentru ideologia comunista, doar omul sanatos intra in discuţie, 'rebuturile' fiind ascunse şi, la  limita, evacuate.

Experţii IICCMER au constatat nenumarate cazuri in care incadrarea copiilor in unitaţi pentru deficienţi se facea in mod eronat, aceştia fiind perfect sanatoşi sau avand deficienţe fizice sau psihice minore şi deplin recuperabile.
Astfel, relocarea minorilor din leagane şi case de copii spre caminele-spital poate fi privita atat din  perspectiva izolarii minorilor ce nu puteau fi recuperaţi, cat şi a acelora perfect sanatoşi, ale caror  costuri nu puteau fi acoperite integral de catre stat.

IICCMER a cercetat aproximativ 10 din cele 26 de camine spital pentru minori nerecuperabili din ţara,  din care se trimit spre organele de ancheta penala rezultatele in privinţa a trei dintre ele, avand in  vedere probele obţinute pana in prezent.
Marturiile adunate privind condiţiile de viaţa de la caminele spital Cighid, Pastraveni şi Sighetu  Marmaţiei arata ca regimul de viaţa al minorilor se caracteriza prin alimentaţie necorespunzatoare,  nerespectarea condiţiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistenţei  medicale, izolarea de lumea inconjuratoare.

In perioadele cercetate, principalele cauze de deces, consemnate in actele de moarte, sunt:

(vezi  detalii in dosarul anexat)
# Cighid: bronhopneumonie — 61 cazuri, encefalopatie cronica infantila — 52 cazuri, enterocolita acuta  — 4 cazuri, epilepsie şi traumatisme cranio-cerebrale — cate 3 cazuri).
# Pastraveni: encefalopatie cronica infantila — 163 cazuri, bronhopneumonie — 119 cazuri, epilepsie —  33 cazuri sau malnutriţie proteo-calorica şi oligofrenie — cate 11 cazuri.
# Sighetu Marmaţiei: bronhopneumonie — 57 cazuri, epilepsie — 8 cazuri, malformaţie congenitala — 6  cazuri, enterocolita — 5 cazuri, toxicoza — 4 cazuri.

In urma analizei actelor de deces şi a certificatelor constatatoare de moarte, efectuata de experţii  IICCMER şi de o echipa de specialişti in medicina legala, s-a constatat ca, pe de o parte, au existat  rate crescute de mortalitate in cazul unor patologii uşor de prevenit sau de diagnosticat precoce şi de  tratat corespunzator, iar, pe de alta parte, au existat cauze de moarte care susţin, prin specificul  lor, concluziile cu privire la existenţa unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate  minorilor din cele trei centre.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.