Cine este OFICIAL noul prim-ministru DACIAN CIOLOS?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.11.2015 17:21 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ca il desemneaza pentru funcţia de premier pe Dacian Cioloş.

Dacian Ciolos (n. 27 iulie 1969, Zalau) este un inginer agronom si om politic roman, care ocupa functia de comisar pentru domeniul agriculturii in cadrul Comisiei Europene incepand din februarie 2010.

Dacian Ciolos s-a nascut la data de 27 iulie 1969, in orasul Zalau.
Dupa absolvirea in 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Simleul Silvaniei, specializarea Horticultura si Viticultura, a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj (1989-1994), obtinand diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundata, specializarea "Sisteme de productie si Dezvoltare rurala" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franta, beneficiind de o bursa guvernamentala franceza (1995-1996) si un master stiintific (DEA) in "Economia dezvoltarii agricole, agro-alimentare si rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) si Université Montpellier I (1996-1997).
Incepand din anul 2000, este doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

In perioada studentiei, a fost reprezentant al studentilor in Senatul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si in Consiliul de Administratie al Facultatii de Horticultura din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studentii USAMV Cluj Napoca in ferme agricole din Franta (1992-1995) si initiator si membru fondator al asociatiei profesionale AGROECOLOGIA (1995).
In anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize si propuneri privind Politica Agricola Comuna si Uniunea Europeana.

A urmat stagii practice totalizand 13 luni in ferme de agricultura ecologica sub egida Federatiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne - Franta (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesionala a agriculturii ecologice in Franta. A activat la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola - CICDA Paris - Montreuil, Franta (august - septembrie 1995) ocupandu-se de pregatirea unui proiect de cooperare descentralizata Savoia – Arges pentru dezvoltare rurala, proiect de a carui implementare s-a si ocupat timp de doi ani.
A activat in calitate de inginer stagiar la Camera Judeteana de Agricultura Aveyron - Franta (februarie - septembrie 1997), ocupandu-se cu elaborarea lucrarii de diploma DAA "Analiza si evaluarea experientei de dezvoltare agricola si rurala in Nord Aveyron".

Dupa absolvirea masteratului, lucreaza ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeana de la Bruxelles, in cadrul Diviziei de Dezvoltare rurala a Directiei Generale de Agricultura (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupandu-se cu pregatirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare si a dispozitivului administrativ de implementare in statele eligibile. Pentru o perioada (martie 1998 - octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurala locala in Arges, in cadrul cooperarii descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) si Consiliul Judetean Arges - CICDA.
Lucreaza apoi coordonator al programelor de cooperare franco-romane in dezvoltare agricola si rurala la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola - CICDA in cooperare cu Asociatia Nationala de Dezvoltare Agricola – ANDA, Franta (noiembrie 1999 – decembrie 2001).

Intre anii 2002–2003, lucreaza la Comisia Europeana, Delegatia CE in Romania, ca Manager cu Tinta Agricultura si Dezvoltare Rurala, SAPARD.
Incepand din ianuarie 2005, activeaza in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, mai intai pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie 2007) pentru ca in final sa ocupe funtia de Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008 in cabinetul condus de Premierul Calin Popescu-Tariceanu. Nu face parte din nici un partid politic.

Presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anuntat la 27/11/2009 lista comisarilor europeni : Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultura si Dezvoltare rurala.
"Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultura", spune Barroso.

In data de 9 februarie 2010, Parlamentul European acorda votul de investitura Comsiei Europene condusa de Jose Manuel Baroso si automat si lui Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos este casatorit si vorbeste limbile franceza si engleza.(wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.