CLOPOTELE de la CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI incrustate cu CHIPUL BANATEANULUI PATRIARH DANIEL al ROMANIEI. Pentru 400 de ani!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.04.2017 16:41 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Porunca a doua este aceasta: “Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate  sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te  inchini lor, nici sa le slujesti lor” (Ies. 20, 4-5).

La peste 1500 km departare de Capitala Romaniei, in Innsbruck – Austria, ingineri metalurgişti din  cadrul turnatoriei Grass­mayr vor da nastere la 5 dintre clopotele destinate Catedralei Mantuirii  Neamului pana la 21 aprilie 2017, informeaza Patriarhia Romana.

Procesul consta in mai multe etape. Aliajul, incalzit la o temperatura de 1.150 de grade Celsius, este  turnat in forma clopotelor. Urmeaza apoi racirea controlata, intr-o perioada mai lunga de timp.
Sunetul generat de un clopot Grassmayr se compune din urmatoarele trepte muzicale: Fundamentala, Octava  Inferioara, Qvinta, Terta si Octava Superioara, toate realizate de saisprezecime de semiton.
Dupa racire, clopotele destinate Catedralei Naţionale vor fi acordate dupa cum urmeaza: DO#, MI#, SOL#,  LA# (gama 1) DO# (gama 2), informeaza ing. Corneliu Revencu, reprezentantul turnatoriei Grassmayr in  Romania.
Greutatea acestora difera, astfel, respectand ordinea prezentata mai sus, vor cantari: 3400 kg, 1800  kg, 1000 kg, 750 kg, 500 kg.

Primul dintre cele şase clopote ale Catedralei a fost turnat in data 11 noiembrie 2016. Masurand 3,3  metri inalţime şi 3,3 metri laţime, avand o greutate de 25 tone, clopotul a fost acordat pe DO# (gama  0).
Masurand 3,3 metri inalţime şi 3,3 metri laţime, clopotul turnat in data de 11 noiembrie este cel mai  mare dintre cele şase clopote ale Catedralei Mantuirii Neamului.

In ceea ce priveste calitatea sunetelor emise de clopotele realizat in atelierul Grassmayr, conditia  principala pentru sonorizarea perfecta este puritatea aliajului din care viitoarele clopote vor fi  turnate. Aliajul de bronz utilizat de turnatoria din Tirol este format din 78% cupru electrolitic, cu  puritatea de 99,99%, si 22% staniu electrolitic, cu aceeasi puritate.

Clopotele turnate la Innsbruck in Austria au o garanţie de 15 ani şi o viaţa apreciata la peste 400 de  ani.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.