COD GALBEN de CANICULA. Cum va fi VREMEA in luna IULIE? Vezi ce spun METEOROLOGII

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.07.2017 14:26 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Administraţia Naţionala de Meteorologie a emis atenţionare meteorologica de COD GALBEN de canicula, val de caldura şi disconfort termic accentuat.

COD GALBEN

      In cursul zilelor de luni şi marţi, 10 şi 11 iulie, valul de caldura se va extinde, iar disconfortul termic va fi in accentuare in vestul şi local in sudul şi centrul ţarii,  unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unitati şi local il va depaşi uşor.
      Luni temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 33 şi 36 de grade, mai ridicate - spre 37...38 de grade - in Banat, sudul Crişanei şi vestul Olteniei.
      Marţi valorile termice diurne vor fi cuprinse intre 34 şi 37 de grade, izolat mai ridicate, in jurul a 38 de grade in Banat şi vestul Olteniei.
      In intervalul menţionat, temperaturile minime nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade.

In jumatatea de nord-vest a ţarii, luni şi marţi, vor fi intervale cu instabilitate atmosferica temporar accentuata.
In cursul zilei de miercuri disconfortul termic se va menţine ridicat in regiunile sudice şi sud-estice, in timp ce in restul teritoriului se vor semnala frecvent manifestari specifice instabilitaţii atmosferice.

ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 10 – 23 IULIE 2017

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme caniculara, cu temperaturi maxime de 35...37 de grade şi minime de 20...22 de grade, in medie regionala. In perioada 12-16 iulie valorile termice vor fi in scadere treptata de la medii diurne de 30...32 de grade spre 25...27 de grade la mijlocul lunii iulie, cu aceeaşi tendinţa la minimele nocturne, de la 17...19 grade spre 12...15 grade. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinţa de creştere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind calduroasa, posibil caniculara in ultimele zile ale perioadei de referinţa.
Perioada cea mai ploioasa va fi intre 15-17 iulie, atunci cand vor fi posibile local şi cantitaţi de apa mai insemnate. Pentru restul timpului, aversele se vor semnala pe spaţii mai restranse, putand avea doar izolat caracter torenţial.
CRISANA
Debutul intervalului de prognoza va fi caracterizat de o vreme caniculara, cu temperaturi maxime de 35...36 de grade şi minime de 21...22 de grade, in medie regionala. In perioada 12-16 iulie valorile termice vor fi in scadere treptata de la medii diurne de 29...31 de grade spre 24...26 de grade la mijlocul lunii iulie, cu aceeaşi tendinţa la valorile nocturne, de la 17...18 grade spre 12...14 grade. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinţa de incalzire a vremii de o la zi la alta, aceasta redevenind calduroasa, mai ales in ultimele zile ale perioadei de referinţa.
Perioada cea mai ploioasa va fi intre 15 şi 17 iulie, atunci cand vor fi posibile local şi cantitaţi de apa mai insemnate. Pentru restul timpului, aversele se vor semnala pe spaţii mai restranse.
TRANSILVANIA
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, iar in dupa-amiaza de 11 iulie in sud-vestul regiunii va fi canicula; media temperaturilor diurne va fi de 31...34 de grade, iar a celor nocturne de 15...18 grade. Apoi, dupa data de 12 iulie, vremea se va racori apreciabil, astfel ca la mijlocul lunii iulie vor fi medii ale valorilor maxime de 22...24 de grade şi ale minimelor de 10...15 grade. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinţa de creştere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local calduroasa.
Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicata in cele mai multe dintre zile, incepand din 11 iulie, iar in intervalul 15-17 iulie ploile vor fi mai frecvente şi local mai insemnate cantitativ.
MARAMURES
Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme calduroasa, cu temperaturi maxime de 32...34 de grade şi minime de 16...18 grade, in medie regionala. In perioada 12-16 iulie valorile termice vor fi in scadere treptata pana la medii diurne de 23...25 de grade şi nocturne de 10...13 grade. Pentru a doua saptamana, estimarile indica o tendinţa de creştere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local calduroasa.
Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicata in cele mai multe dintre zile, incepand din 11 iulie, iar in data de 12 iulie şi in intervalul 15-17 iulie ploile vor fi mai frecvente şi local mai insemnate cantitativ.
MOLDOVA
Vremea calduroasa va persista in primele zile in special in sudul regiunii; media temperaturilor maxime va fi de 31...34 de grade, iar a celor minime de 16...19 grade. Apoi, dupa data de 13 iulie, vremea se va racori, astfel ca la mijlocul lunii iulie vor fi valori diurne de 22...25 de grade şi nocturne de 12...14 grade, mediat pe regiune. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinţa de creştere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local calduroasa.
Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in perioadele 12-13 şi 16-18 iulie, cand pe arii restranse vor şi cantitaţi de apa mai insemnate.
DOBROGEA
Vremea calduroasa va persista in primele zile ale intervalului de referinţa in mare parte a regiunii, cu excepţia litoralului, in timp ce in vestul regiunii izolat va fi canicula. Media regionala a temperaturilor maxime va fi de 28...30 de grade, iar a celor minime de 18...21 de grade. Apoi, in perioada 14 -17 iulie, vremea se va racori, astfel ca vor fi valori diurne de 25...28 de grade şi nocturne de 16...19 grade, in medie. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinţa de creştere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local calduroasa.
Probabilitatea mai mare pentru averse va fi in data de 13 iulie şi in perioada 16-17 iulie.
MUNTENIA
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme calduroasa, iar in 11 şi 12 iulie dupa-amiaza local va fi canicula. Mediat pe regiune, vor fi temperaturi maxime de 32...35 de grade şi minime de 16...20 de grade. Apoi, in intervalul 13-17 iulie, vremea se va racori apreciabil, astfel ca sunt anticipate medii ale valorilor diurne de 26...29 de grade şi ale celor nocturne de 13...16 grade. Din data de 18 iulie, estimarile indica din nou o tendinţa de creştere a temperaturilor, vremea redevenind calduroasa.
Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in jurul datei de 13 iulie şi in perioada 16-18 iulie.
OLTENIA
Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme calduroasa, local caniculara, cu temperaturi maxime de 34...36 de grade şi minime de 18...21 de grade, in medie regionala. In perioada 13-16 iulie valorile termice vor fi in scadere treptata de la medii diurne de 30...32 de grade spre 26...29 de grade, cu aceeaşi tendinţa la minimele nocturne, ce vor cobori pana la de la 14...17 grade. Pentru cea de-a doua saptamana, estimarile indica o tendinţa de creştere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind calduroasa.
Probabilitatea pentru averse locale va fi mai ridicata in jurul datei de 13 iulie şi in perioada 15-17 iulie.
LA MUNTE
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme calda, cu valori peste cele climatologic specifice; in medie, vor fi temperaturi maxime de 19...24 de grade şi minime de 10...16 grade. Apoi, in intervalul 12-17 iulie, vremea se va racori apreciabil, astfel ca sunt anticipate medii ale valorilor diurne de 14...18 grade şi ale celor nocturne de 6...10 grade. Din data de 18 iulie, estimarile indica din nou o tendinţa de creştere a temperaturilor.
Probabilitatea pentru averse va fi ridicata in majoritatea zilelor din perioada de referinţa, acestea avand o distribuţie locala, iar in intervalele 12-13 iulie şi 15-17 iulie va ploua pe arii extinse şi in cantitaţi mai insemnate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.