Codul fiscal, modificat si completat...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.12.2014 21:58 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat, la propunerea MFP, Ordonanţa de Urgenţa pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi modificarea unor acte normative.

Potrivit actului normativ, incepand cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor va fi exprimat in lei pe unitatea de masura utilizand nivelul in lei practicat in anul 2014.

Incepand cu anul 2016, nivelul astfel obţinut se actualizeaza anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul Naţional de Statistica pana la data de 15 octombrie.

De asemenea, actul normativ va proroga cu un an, respectiv pana la 31 decembrie 2015, termenul pana la care va fi aplicata legislaţia aflata acum in vigoare pentru taxarea resurselor de petrol şi gaze.
Astfel, termenul prevazut la art.7 din Ordonanţa Guvernului nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementarii preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificarile şi completarile ulterioare, termenul prevazut la art.6 din Ordonanţa Guvernului nr.6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale, aprobata prin Legea nr.261/2013, precum şi termenul prevazut la art.6 din Ordonanţa Guvernului nr.5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impozitare a activitaţilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, se proroga pana la data de 31 decembrie 2015, inclusiv.

Actul normativ include şi un set de reglementari privind combaterea evaziunii fiscale.
Astfel, toate persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA de catre organele fiscale şi care solicita reinregistrarea in scopuri de TVA, vor fi supuse verificarii criteriilor de inregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.
In prezent, numai contribuabilii nou infiinţaţi şi cei care se inregistreaza prin opţiune ca platitori de TVA, ulterior inregistrarii fiscale, sunt supuşi verificarii criteriilor de inregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Totodata, se impune crearea unui mecanism de evaluare periodica a unor categorii de persoane impozabile deja inregistrate in scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut: in cazul persoanelor impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA prin depaşire de plafon; de fiecare data cand persoana impozabila are inscris in registrul comerţului menţiuni privind modificarea sediului social; de fiecare data cand persoana impozabila are inscris in registrul comerţului menţiuni privind schimbarea asociaţilor şi/sau administratorilor.

Aceste masuri sunt menite sa elimine avantajul concurenţial neloial al unui agent economic care se sustrage de la achitarea TVA, comparativ cu un contribuabil onest, şi, totodata, sa conduca la imbunataţirea colectarii TVA.

Masurile sunt promovate in condiţiile in care experienţa instituţionala a aratat ca aportul TVA la buget a fost puternic afectat de fenomene de evaziune fiscala, caracterizate prin implicarea unui numar semnificativ de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, in lanţuri tranzacţionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligaţiilor fiscale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.