COLECTIV: Autorat si complicitate la Primaria Sectorului 4

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 07.11.2015 01:11 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ca urmare a disjungerii, de catre PICCJ, unei parţi din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv şi a declinarii cu privire la savarşirea unor infracţiuni aflate in competenţa DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus urmarirea penala faţa de mai multe fapte, presupus a fi savarşite de persoane cu atribuţii de decizie şi avizare din Primaria Sectorului 4 Bucureşti: abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat şi complicitate), fals intelectual (autorat şi complicitate).

S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. este unitate de alimentaţie publica situata in Bucureşti, sector 4, de tip bar/club, avand o suprafaţa totala de 425 mp din care spaţiu de servire 335 mp.
La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de funcţionare, iar la aceeaşi data autorizaţia de funcţionare nr. 369.
Ambele acte au fost eliberate deşi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisa de catre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţa, conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g.
Respectiva hotarare prevede obligativitatea unei astfel de autorizari pentru cladiri sau spaţii amenajate in cladiri avand destinaţia de alimentaţie publica cu aria desfaşurata egala sau mai mare cu 200 mp.
Se constata, deci, ca atat acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015, cat şi autorizaţia de funcţionare nr. 369/14.01.2015 nu puteau fi emise, intrucat incalca, in mod flagrant, dispoziţiile care reglementeaza apararea impotriva incendiilor, neexistand vreun document de autorizare din partea I.G.S.U.
Prin cele descrise mai sus reiese ca s-a produs vatamarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primariei sectorului 4 Bucureşti, cu obţinerea unui folos necuvenit pentru reprezentanţii S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfaşura activitaţi de alimentaţie publica, obţinand in primele 6 luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidenţelor A.N.A.F., fara indeplinirea condiţiilor legale de autorizare.
Intrucat in spaţiul respectiv s-au desfaşurat mai multe manifestari cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, in condiţii vadite de insecuritate publica, a fost pusa, permanent, in pericol viaţa, sanatatea şi integritatea corporala a spectatorilor şi persoanelor angajate, aflate in incinta clubului.
Totodata, au fost afectate şi interesele legitime ale Primariei sectorului 4 Bucureşti ca instituţie publica abilitata de lege sa asigure desfaşurarea in condiţii de siguranţa publica şi cu respectarea tuturor normelor legale a oricarei manifestari cu participarea publicului.

Pentru stabilirea detaliata a starii de fapt, a aflarii adevarului şi a raspunderii persoanelor implicate, in cursul zilei de 6 noiembrie 2015, procurorii DNA efectueaza ridicari de documente de la mai multe instituţii publice situate in Bucureşti şi urmeaza sa audieze mai multe persoane la sediul DNA din Bucureşti.

In plus, in cursul zilei de 6 noiembrie, şi Serviciul pentru infracţiunile de corupţie savarşite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la savarşirea infracţiunii de abuz in serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neindeplinire sau indeplinirea defectuoasa a atribuţiilor de serviciu de catre cadrele militare ale I.S.U. Bucureşti-Ilfov.
Sunt indicii şi date potrivit carora s-a vatamat dreptul la viaţa şi integritatea corporala a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constand in permiterea funcţionarii acestuia in afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activitaţile desfaşurate in aceste condiţii.
Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultima fapta a avut in vedere ca incendiul produs in data de 30.10.2015, in incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecinţa decesul a 32 persoane şi ranirea grava a peste 140 persoane, precum şi datele şi informaţiile aparute in spaţiul public, conform carora clubul in cauza ar fi fost avizat pe linie P.S.I. şi ar fi fost controlat de catre cadre militare din raza de competenţa pe linia respectarii normelor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmaririi penale faţa de:
POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, la data faptelor primar al Sectorului 4 Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de abuz in serviciu, daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual.

In calitate de funcţionar public - primar al sectorului 4 Bucureşti, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone şi-a indeplinit in mod defectuos atribuţiile de serviciu, constand in incalcarea dispoziţiilor legale privind apararea impotriva incendiilor, prevazute in Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea ca a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfaşurarii activitaţii de catre S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., la punctul de lucru din strada Tabacarilor nr. 7, sector 4 Bucureşti. Prin aceasta, a cauzat vatamarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primariei Sectorului 4 Bucureşti, in urma carora reprezentanţii S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfaşura activitaţi de alimentaţie publica, au obţinut un folos necuvenit in cuantum de 62.298 lei.
De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele doua acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare) sus menţionate, prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca S.C. COLECTIV CLUB S.R.L indeplinea cerinţele legale necesare avizarii.

In continuarea cercetarilor in cauza avand ca obiect incendiul produs in Clubul ,,Colectiv'' din Bucureşti, procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dispus, prin ordonanţa din data de 6 noiembrie 2015, punerea in mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor: ZAHARIA VIOREL, sub aspectul savarşirii infracţiunii de ucidere din culpa;
Niţa Cristian Mihai şi Niţa Daniela Ioana sub aspectul savarşirii infracţiunilor de favorizarea faptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

Din probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale a rezultat ca inculpatul Zaharia Viorel, pirotehnist autorizat, angajat al SC G.I.F.A. SRL a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) in incinta Clubului Colectiv, in ziua de 30 octombrie 2015, fara a respecta masurile de siguranţa şi prevederile legale in acest sens.
De asemenea, ulterior producerii incendiului din data de 30 octombrie 2015 din incinta Clubului Colectiv, in calitate de reprezentanţi ai SC G.I.F.A. SRL, inculpaţii Niţa Daniela Ioana (administrator) şi Niţa Cristian Mihai (director), au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la raspundere penala.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.