#COLECTIV: INSPECTORII ISU trimisi in JUDECATA, in sfarsit! Vezi de ce mai sunt acuzati de DNA!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.10.2016 13:49 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

PENTRU CINE A UITAT. Incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti a avut loc in noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, in incinta unui club situat in Sectorul 4 din Bucureşti intr-o fosta hala a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanşat in timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansarii unui nou album, numit „Mantras of War”.
In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un numar de 64 de persoane. In afara de cele 26 de persoane decedate in incinta clubului şi de una care a murit in drum spre spital, in faza iniţiala au fost identificate alte 186 de persoane ranite, din care 146 au fost spitalizate. In saptamanile de dupa incendiu au decedat alte 33 de persoane.
A fost cel mai grav incendiu din Romania dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident din ţara de dupa anul 1989, depaşind dupa numarul de decese accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995 in care au murit 60 de persoane.

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infracţiunile de corupţie savarşite de militari au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpaţilor RADU ANTONINA şi MATEI GEORGE PETRICA, la data faptelor ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de capitan in cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţa (ISU) Bucureşti – Ilfov, sub aspectul savarşirii infracţiunilor de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum şi de uzurpare a funcţiei, daca funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii militari au reţinut ca, in perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrica, in calitate de ofiţeri inspectori in cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţa Bucureşti-Ilfov, in timp ce se aflau in exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu buna ştiinţa nu şi-au indeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apararea impotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţa şi au constatat faptul ca Clubul Colectiv din Bucureşti (care pana la data de 06.10.2014 a funcţionat ca persoana juridica S.C. Music Hall S.R.L., Bucureşti, iar dupa aceasta data ca persoana juridica S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti) desfaşura activitaţi specifice unui club fara a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi inculpaţi au permis funcţionarea in continuare a societaţii in condiţiile constatate şi nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere. Astfel, a fost cauzata vatamarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere in pericol a vieţii, sanataţii, integritaţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat in incinta Clubului Colectiv in perioada septembrie 2014 – 30.10.2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţa Bucureşti-Ilfov.

Conduita celor doi inculpaţi a condus la:
- crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţa - I.S.U. Bucureşti Ilfov (reprezentand costurile efectuate cu prilejul intervenţiei in urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constand in utilizarea autospecialelor de intervenţie, precum şi cheltuielile cu personalul implicat in intervenţie),
- obţinerea unui folos necuvenit in suma de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti (reprezentand profitul pe care aceasta societate l-a realizat de la inceperea funcţionarii pana la data tragediei).

De menţionat este faptul ca, deşi au facut mai multe deplasari la Clubul Colectiv Club, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrica nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate comerciala sa fie luata in evidenţa de catre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa Bucureşti pentru ca funcţiona fara aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.
Mai mult, in aceeaşi calitate şi cu buna ştiinţa, cei doi inculpaţi, fiind in timpul serviciului şi contrar atribuţiilor de serviciu, au intocmit in numele S.C. Colectiv Club S.R.L. şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia impotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor in caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apararii impotriva incendiilor, dispoziţii de aparare impotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj in domeniul situaţiilor de urgenţa şi au instruit angajaţii societaţii in cauza pe linia securitaţii la incendiu.

Pana in acest moment, in cauza s-au constituit parţi civile un numar de 248 persoane care au formulat pretenţii civile ce se ridica la sumele de 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.
In cauza, s-a procedat la introducerea in calitate de parte responsabila civilmente a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţa Bucureşti-Ilfov.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetarilor intr-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea in care au fost incheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul I.G.S.U., in legatura cu care exista suspiciunea rezonabila ca au fost incalcate actele normative in vigoare cu privire la acest gen de activitate.

In cauza, s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra a doua imobile ce aparţin inculpaţilor Radu Antonia şi Matei George Petrica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucureşti, cu propunere de a se menţine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Dosarul cunoscut generic 'Colectiv', instrumentat de procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost soluţionat prin trimiterea in judecata a opt inculpaţi (şase persoane fizice şi doua persoane juridice) la data de 28 aprilie 2016, spre competenta soluţionare Judecatoriei Sectorului 4. Cauza a depaşit faza de Camera preliminara, urmand a se fixa termen de judecata.

Acest dosar a reprezentat una dintre cele mai complexe cauze soluţionate de procurori, ancheta fiind preluata de pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucureşti imediat dupa producerea tragediei ce a cauzat moartea a 64 de persoane şi ranirea altor zeci. La activitatea de cercetare penala au participat in jur de 100 de poliţişti, sub supravegherea a trei procurori de caz.

Menţionam, de asemenea, ca in cauza au fost audiate in calitate de martor un numar de 174 de persoane. Pana la emiterea rechizitoriului, peste 100 de persoane fizice, 11 unitaţi spitaliceşti şi alte 5 instituţii s-au constituit parţi civile.

In ceea ce priveşte cauza disjunsa din dosarul 'Colectiv', aflata in continuare pe rolul Secţiei de urmarire penala şi criminalistica, facem urmatoarele precizari:

Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale faţa de Moise Marian (aflat sub control judiciar), sub aspectul savarşirii infracţiunilor de ucidere din culpa privind decesul a 64 de persoane şi vatamarea corporala din culpa a 112 persoane, precum şi pentru nerespectarea masurilor legale de securitate şi sanatate in munca.

In cauza se efectueaza cercetari si faţa de persoanele trimise in judecata prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016 sub aspectul savarşirii infracţiunilor de vatamare corporala din culpa faţa de alte 92 de persoane vatamate.

Totodata, sunt efectuate acte de urmarire penala cu referire la toate faptele sesizate in cauza de catre persoane vatamate ori alte persoane.

De asemenea, precizam ca pana in prezent au fost audiaţi 40 de martori şi persoane vatamate şi au fost identificate şi ridicate sute de noi inscrisuri cu caracter medical de la unitaţi sanitare din Romania şi strainatate. Au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate şi alte inscrisuri de la autoritaţi ori instituţii din ţara.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizeazamca potrivit actelor medico-legale intocmite iniţial in cauza, medicii legişti din cadrul Institutului Naţional de Medicina Legala 'Mina Minovici' au apreciat ca este necesara reexaminarea mai multor persoane vatamate la interval de 6 luni şi 1 an, in vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmitaţii, pana in prezent unele dintre persoanele vatamate fiind in cursul tratamentului atat in ţara, cat şi in strainatate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.