Colegiul Medicilor: Coplata este ineficienta si nu rezolva nimic

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 31.08.2012 09:55 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Reunit astăzi, 31 august la Bucureşti, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România a analizat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii propunerile privind centrele multifuncţionale, cardul de sănătate şi coplata.

Cu privire la aceste aspecte, Consiliul Naţional îşi exprimă următoarele puncte de vedere:
1. Colegiul Medicilor din România agreează introducerea noţiunii de centru multifuncţional ca modalitate de apropiere a serviciilor de specialitate de populaţie, dar solicită un act normative care să definească noţiunea de centru, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un centru multifuncţional ţi să avite suprapunerea cu alte forme de organizare existente în prezent (centre de diagnostic şi tratament, ambulatorii de specialitate, etc).
În vederea emiterii acestui act normative, Colegiul Medicilor propune negocieri tripartite Ministerul Sănătăţii – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – Colegiul Medicilor.
2. CMR consideră inoportună introducerea coplăţii în modalitatea în care aceasta este reglementată în acest moment deoarece este ineficientă şi nu rezolvă nicio problemă a sistemelor de sănătate.
CMR consideră că, în modalitatea propusă, nu se evită în nici un fel serviciile medicale nejustificate şi nu este adus un aport financiar semnificativ în sistem. Consicinţa imediată este că vor creşte costurile în spitale şi în ambulatoriile de specialitate şi se vor crea conflicte inacceptabile între medici şi pacienţi.
Trebuie precizat faptul că, în Ungaria, Cehia, Germania şi Olanda, s-a renunţat la coplată din aceste raţiuni.
3. CMR consideră inacceptabil experimentul pe subiecţi umani, ce se doreşte a fi realizat cu introducerea aşa zisului card de sănătate.
Colegiul Medicilor consideră că o concetrare a datelor medicale personale într-un card la care nu există certitudinea unor mijloace de siguranţă înalt performante, care să nu permită accesarea lor de către persoane neautorizate poate duce la grave atingeri ale drepturilor pacienţilor.
CMR consideră că un asemenea card, care să dovedească calitatea de asigurat, nu trebuie să conţină decât date de identificare a persoanei şi calitatea de asigurat şi, în aceste condiţii, responsabilitatea integrală de emitere şi gestionare trebuie să fie a casei de asigurări de sănătate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.