Concesiunile miniere ale Guvernului, secret de stat sau de serviciu...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.07.2014 15:02 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Un ordin al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), ce a intrat in vigoare pe 25 iunie 2014, a anunţat un concurs public de oferte pentru concesionarea a 24 perimetre pentru activitaţi de explorare a diferitelor zacaminte in Romania, informeaza Mining Watch Romania.
Printre acestea se numara şi patru noi perimetre aurifere sau polimetalice: Troiţa Piţiguş (2,324 km) şi Certej Nord (8,384 km) in Hunedoara, Magura Ilvei (9,277 km) in Bistriţa Nasaud, Geamana — Colţii Lazarului (7,285 km) in Alba.

In urma analizarii cererii de oferte, ANRM va atribui concesiuni pentru explorare unor companii miniere, deschizand astfel calea pentru noi proiecte de minerit ce ar utiliza cel mai probabil controversata tehnologie pe baza de cianura.
Cei 27,270 km˛ concesionaţi in aceasta etapa s-ar adauga licenţelor existente de explorare active pentru minereuri auro-argentifere (Aluniş şi Piatra Handal in judeţul Maramureş) şi licenţelor de explorare active pentru minereuri polimetalice şi auro-argentifere: Nucet Est in Bihor, Nord Tancova şi Ascutita Mare in Caraş-Severin, Brad şi Deva-Muncel in Hunedoara alaturi de Nord Tancova şi Rozalia in Timiş.

In contextul noilor concesionari anunţate de ANRM, Mining Watch Romania condamna acordarea acestora in lipsa unei dezbateri publice reale privind oportunitatea dezvoltarii monoindustriale a unor vaste regiuni ale ţarii.
ANRM profita astfel de lipsa unei strategii privind resursele minerale naţionale asumate de opinia publica din Romania.
Concesiunile miniere urmeaza sa fie atribuite fara informarea prealabila sau consultarea comunitaţilor locale.
In total, aproximativ 15.000 de cetaţeni vor fi afectaţi in mod direct de concesiuni.
Publicul este privat de informaţii corecte şi din surse independente privind impactul proiectelor de minerit la suprafaţa sau privind negocierile dintre statul roman şi companiile miniere.
Negocierile secrete se vor concretiza in licenţele de concesiune pentru explorare.
Toate informaţiile sunt clasificate, conform legislaţiei in vigoare drept ”secret de stat sau de serviciu”, fiind cunoscute doar de funcţionarii ANRM şi angajaţii companiilor miniere.
Lipsa informaţiilor de interes public naşte numeroase suspiciuni de corupţie in special la nivelul personalului de conducere al instituţiilor responsabile.

Acordarea permiselor fara consultarea prealabila a comunitaţilor vizate face dificila prevenirea oricaror incalcari ale drepturilor la proprietate, viaţa privata şi mediu curat ale cetaţenilor din zonele potenţial afectate de demararea de activitaţi miniere.
Dezvoltarea durabila a comunitaţilor locale din zonele propuse pentru activitaţi miniere, deşi puternic influenţata, ramane nesemnificativa in decizia de autorizare incipienta a unui viitor proiect minier.
Prin presiunea asupra autoritaţilor locale, precum şi prin blocarea administrativa şi economica a unor vaste zone declarate mono-industriale, companiile miniere atenteaza constant la drepturile la proprietate, viaţa privata şi mediu sanatos ale locuitorilor din zonele de impact, mai adauga Mining Watch Romania.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.