Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii: PRIM-MINISTRUL (PSD) Viorica DANCILA nu este un PAVIAN cu MANTIE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.02.2018 08:51 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

ActiveWatch:

”ActiveWatch considera ca decizia de a amendare a jurnalistului Cristian Tudor Popescu pentru ca a comparat-o pe prim-ministrul desemnat Viorica Dancila cu un pavian cu mantie este una abuziva şi excede mandatul instituţiei. Comentariul lui Cristian Tudor Popescu poate fi considerat insultator, insa insultele nu fac obiectul de activitate al Consiliului Naţional pentru Combatere Discriminarii (CNCD) decat in masura in care sunt adresate unor grupuri de persoane care sunt intr-adevar ţinte ale discriminarii, chiar şi numai discursiva. In cazul de faţa,  Cristian Tudor Popescu nu se refera la identitatea de gen a doamnei Viorica Dancila, ci la ţinuta acesteia. Pentru felul in care işi poarta parul poate fi criticat un copil, o persoana cu dizabilitaţi, un maghiar – atat timp cat referirea la coafura nu este relevanta pentru calitatea de membru al unei comunitaţi vulnerabile la discriminare, aceasta nu face obiectul CNCD.

Ţinem sa aducem aminte instituţiei care, de altfel, in hotararile sale, face constant trimiteri la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, ca CEDO a hotarat in repetate randuri ca, in cazul critcilor, fie ele şi insultatoare, marja libertaţii de exprimare este cu atat mai mare cu cat ţinta acestora este o persoana mai prezenta in spaţiul public şi cu atat mai mult in cazurile in care ţintele sunt reprezentate de politicieni care ocupa funcţii de demnitate publica. Amintim, de asemenea, de speţa Mladina D.D. Ljubliana v. Slovenia, in care CEDO a hotarat ca expresia „un om falimentar din punct de vedere cerebral,[...] [care] intr-o ţara demna de respect nu ar putea fi nici macar om de serviciu intr-o şcoala primara”, folosita pentru a descrie un politician, a fost considerata de CEDO ca fiind protejata de libertatea de exprimare.

In legatura cu amenda primita de Cosmin Prelipceanu pentru ca nu a reacţionat la afirmaţia facuta de Cristian Tudor Popescu, consideram ca derapajul CNCD este şi mai flagrant. Prin  prisma jurisprudenţei pe care tocmai a creat-o, CNCD ar trebui sa-şi aplice singura amenda maxima tot pentru ca nu a reactionat in anul 2016, cand a avut de soluţionat cazul unui consilier local din Mahmudia care a spus, printre altele, „pentru mine, cel mai bun ţigan este cel mort”. Cu acea ocazie, CNCD a inchis dosarul, in ciuda caracterului flagrant rasist, pentru ca - atenţie - plangerea nu conţinea adresa reclamatului (repetam, consilier local in Mahmudia, deci adresa primariei, unde reclamatul lucra, era uşor de obţinut!).

Celeritatea cu care a reacţionat CNCD in cazul coafurii Vioricai Dancila este fara precedent in istoria acestei instituţii. Cristian Tudor Popescu a facut afirmaţia pe data de 16 ianuarie, pe 18 ianuarie CNCD se autosesiza cu privire la caz, pe 23 ianuarie erau organizate audierile iar pe 31 a fost emisa hotararea. Spre comparaţie, in cazul afirmaţiilor mult mai grave ale fostului premier Mihai Tudose, care ii ameninţa pe maghiari cu spanzuratoarea, audierea a avut loc abia pe data de 30 ianuarie, iar hotararea inca nu a fost emisa, deşi comentariul a fost facut anterior celui a lui Cristian Tudor Popescu. De asemenea, unanimitatea deciziei a fost impresionanta. Punand in contextul altor dosare pe care instituţia le are in lucru sau pe care le-a soluţionat deja, se poate constata ca CNCD a comis o abatere grava de la propria jurisprudenţa, ceea ce ne indreptaţeşte sa consideram ca in hotararea pe care a luat-o a intervenit o argumentaţie straina de misiunea instituţiei, de sorginte evident politica.

ActiveWatch solicita Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminarii sa nu se abata de la misiunea cu care instituţia a fost insarcinata in societatea romaneasca şi sa se concentreze pe cazurile reale de discriminare şi discurs instigator la ura pe care le are de rezolvat”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.