Consumul pus in pericol de taxele mari pe vanzari si consum

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.12.2012 19:46 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Nivelul ridicat al taxelor pe vânzări şi consum din România şi Europa pune în pericol relansarea consumului. Lipsa taxei pe valoare adăugată menţine un nivel scăzut al taxelor pe vânzări în SUA.
România se clasează pe locul 4 în lume din punctul de vedere al nivelului ridicat al taxelor pe vânzări şi consum, potrivit unui nou studiu derulat de UHY, reţeaua internaţională de contabilitate şi consutanţă.
UHY adaugă faptul că, după India şi Brazilia, ţările europene impun cele mai ridicate taxe pe valoare adăugată din lume, ceea ce ameninţă să submineze procesul de revenire a consumului punând presiuni asupra veniturilor disponibile.
Profesioniştii în domeniul fiscal din UHY au studiat date din 22 de ţări din cadrul reţelei internaţionale UHY, inclusiv toţi membrii G8 şi economiile în dezvoltare din BRIC. UHY a calculat procentul pe care taxele şi impozitele îl reprezintă în preţul total al unui coş reprezentativ  de bunuri şi servicii.
Guvernul României încasează 16,9% din preţul total al coşului de consum sub formă de taxe.
În medie, guvernele europene sunt responsabile pentru 15.5% din preţul coşului de bunuri şi servicii analizat de UHY. Prin comparaţie, media pentru toate ţările este de 13.8%, în ţările G8 este de 12.3%, în ţările din zona Asia-Pacific 8.2%, dar în SUA doar 5.8%, unde nu există taxă pe valoare adăugată federală.
Marea Britanie, Olanda şi Franţa şi-au majorat recent taxele pe valoare adăugată – Marea Britanie a crescut TVA-ul de la 15% la 20% cu două schimbări în decursul a doar doi ani. Franţa planifică mai multe creşteri în 2013.
UHY adaugă că taxele pe achiziţii de ”necesitate” sunt extraordinar de ridicate în Europa. Există şase ţări în studiu unde mai mult de 50% din preţul unui litru de carburant este compus din taxe: Irlanda (60.5%); Franţa (59.1%); Germania (58.5%); Italia (57.8%); Marea Britanie (58%) şi Olanda (50.2%).
În România, 43.3% din preţul unui litru de carburant este taxă.
Şase din zece ţări cu cele mai ridicate taxe la facturile de energie – inclusiv România – sunt ţări europene, cu o medie de 19%  a taxelor din facturile la energie. România s-a clasat pe locul 3 în acest studiu în privinţa nivelului ridicat al taxelor la factura de energie.
UHY avertizează că nivelurile excesive ale taxelor indirecte pot penaliza companiile care fac mari eforturi să concureze pe o piaţă tot mai internaţionalizată.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.