Coplata serviciilor de sanatate, o noua forma de fraudare

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.08.2012 13:56 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) consideră că angajamentul guvernelor României din ultimii ani în faţa Fondului Monetar Internaţional de a introduce coplata în sistemul sanitar este unul care afectează grav pacienţii din Româniaşi va limita accesul la serviciile de sănătate. De aceea COPAC face un apel la delegaţia FMI să reanalizeze împreună cu guvernul României situaţia din sistemul sanitar şi să se renunţe la acest angajament.

Deşi acum doi ani, cand s-a vorbit pentru prima oara de coplata, se spunea că va fi un mecanism de control al accesării serviciilor de sănătate de către pacienţi şi al fraudării sistemului, cu nişte sume simbolice, proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii arată că de fapt acest mecanism devine o nouă formă de taxare a populaţiei, ţintită către persoanele nevoite să meargă la medic. Sumele propuse pentru coplata serviciilor medicale, mai ales cele spitalicesti sunt foarte mari pentru o mare parte a pacienţilor din România, mai ales că atunci când accesează serviciile medicale sunt nevoiţi să acopere din banii proprii o mare parte din necesarul de consumabile si medicamente, pentru ca spitalul nu le asigură.
“Am ales să ne adresăm direct delegaţiei Fondului Monetar Internaţional să se renunţe la acest angajament, pentru că reprezentanţii guvernului României ridică din umeri şi spun că nu au ce face, coplata e un angajament faţă de FMI care trebuie respectat. Noi credem că FMI înţelege mult mai bine decât unii dintre guvernanţii nostri din ultimii ani situaţia grea a pacienţilor din România şi că va fi dispus să reanalizeze împreună cu guvernul situaţia din sistemul sanitar şi împreună să găsească acele resurse şi mecanisme necesare pentru finanţarea corectă a sistemului sanitar şi cheltuirea eficientă a banilor. A pune acum pe umerii pacienţilor o taxă pe care nu şi-o pot permite înseamnă să le limitezi dreptul la sănătate garantat de Constituţie” a declarat Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC.
“Apreciem faptul că Ministerul Sănătăţii ne-a chemat la consultări legat de coplată săptămâna viitoare. Am fi apreciat mai mult şi ar fi fost mai bine dacă eram consultaţi înainte de a pune acest proiect în dezbatere, pentru că am fi spus din start ca noi pacienţii nu mai avem de unde să plătim şi coplata. Suntem nevoiţi să plătim aproape tot atunci când mergem la spital, chiar dacă în mod normal toate costurile ar trebui să fie acoperite din asigurarea de sănătate. Când vom merge la spital şi vom avea asigurate toate cele necesare unei asistenţe medicale decente fără să mai plătim din buzunarul propriu, vom putea probabil să plătim şi coplata” a declarat Gheorghe Tache, preşedinte COPAC.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.