Cotropitorii si opincarii i-au trimis in judecata pe talibanii Ungariei Mari

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.12.2015 14:49 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurori din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata in doua dosare penale avand ca obiect savarsirea unor infracţiuni prevazute de OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

I. Intr-o cauza s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului PETRAS JANOS LASZLO (cetatean maghiar) sub aspectul savarsirii infractiunii de „promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public”, fapta prev. si ped. de art. 5 alin. 1 din OUG 31/2002.

Inculpatul PETRAS JANOS LASZLO, in calitate de solist al formatiei muzicale (rock) KARPATIA, formatie cunoscuta cu un repertoriu ultranationalist si antiromanesc, in mod sistematic, dar in special cu ocazia concertului sustinut la Miercurea Ciuc in data de 06.06.2014, a promovat idei si conceptii nationaliste, atat prin versurile cantecelor, dar si a scandarilor, intrebarilor retorice si comentariilor acestuia efectuate  in pauzele muzicale.
Astfel, cu ocazia concertului sustinut la data de 06.06.2014, prin inserarea ideilor nationaliste in versurile cantecelor, dar si prin dialogul solist-public, inculpatul PETRAS JANOS LASZLO a indus o stare de surescitare a ascultatorilor care creeaza in mentalul publicului (compus in majoritate de tineri maghiari) sentimente nationaliste, fiind astfel usor speculate ideile revizionist-separatiste.
Prin contextul creat de concertul rock, solistul a contribuit la generarea si amplificarea sentimentelor antiromanesti ale participantilor, promovand intoleranta etnica si violenta fizica impotriva romanilor.
Cu ocazia concertului din data de 06.06.2014, sustinut la Miercurea Ciuc, s-a constatat caracterul ultranationalist si antiromanesc al cantecelor, prin  chemari repetate la lupta ale maghiarilor (secuilor) pentru redobandirea teritoriilor pierdute dupa modelul Peninsulei Crimeea, dar si prin lupta armata, negarea actualei ordini internationale prin contestarea vehementa a prevederilor Tratatului de pace de la Trianon din anul 1920, jignirea romanilor (considerati „cotropitori” si „opincari”) etc.
Cantecele selectate de inculpat (solist), prin ideile revizioniste si revanşarde conţinute, sunt apte sa trezeasca reacţii de nationalism extremist, putand fragiliza, tensiona relaţiile dintre romani şi maghiari.
Manifestarea a fost structurata astfel incat sa transmita mesajul existentei de-facto a Ungariei Mari, solistul mentionand fiecare dintre „teritoriile rupte" in preambulul pieselor cu texte ale poetilor reprezentativi zonelor respective (cu accentuarea ideii ca sunt luate „in considerare vechile harti" despre care se spera ca „vor fi si cele noi'), iar pe parcurs participantii au scandat, in mod repetat: „Sa piara Trianon!", „Tinutul Secuiesc nu este Romania!".
De mentionat ca, in timpul concertelor rock majoritatea ascultatorilor sunt foarte receptivi la mesajele/semnalele transmise de pe scena. Totodata, din dorinta de a se solidariza cu ceilalti participanti la concert, ascultatorii isi manifesta cat mai exuberant apartenenta la mesajul receptat. In aceasta stare de surescitare este facilitata manipularea ideologica, astfel ca participantii la concert se simt/devin membri ai unui grup unit de apartenenta la aceeasi ideologie, transmisa prin intermediul melodiilor si „dialogului" cantaret - public.
Dovedirea caracterului sistematic al raspandirii ideilor si conceptiilor xenofobe si nationalist extremiste ale inculpatului PETRAS JANOS LASZLO, cu intentia de a  convinge si a atrage noi adepti, a rezultat in urma culegerii unor date privind pe inculpat si activitatile sale anterioare  concertului din data de 06.06.2014, precum  si ulterioare acestei manifestari.
Astfel, rezulta ca PETRAS JANOS LASZLO este o persoana controversata in mediile artistice, dar si in cele politice din Budapesta. Textele cantecelor exceleaza prin accente virulent nationaliste: „reinvierea" Ungariei Sfantului Stefan, refacerea „granitelor milenare" ale natiunii ungare, acuze si etichetari jignitoare la adresa „cotropitorilor", identificati in statele vecine Ungariei etc. Este si liderul ideologic al formatiei „Karpatia", care, inca de la infiintare (2003), a avut un mesaj explicit revizionist (la concerte se scandeaza lozinci specifice si se utilizeaza simboluri ale „Ungariei Mari"). Concertele se deruleaza aproape exclusiv in mediile tinerilor radicali nationalisti din Ungaria si cele ale radicalilor maghiari din Transilvania si „Tinutul de sus" (sudul Slovaciei).
Incepand din 2006, formatia „Karpatia" a concertat la toate editiile Taberei Asociatiei „Tineretului Maghiar Ardelean"/(EMI /TMA) – tabere in care se deruleaza actiuni de propagare a mesajelor autonomist - separatiste si revizioniste.
Inculpatul Petras Janos Laszlo a fost prezent pe teritoriul Romaniei si cu ocazia Festivalului „Insula Secuiasca" (28 - 30.06.2012, in localitatea Catrusa, judetul Covasna), unde s-a remarcat prin scandarea mesajelor iredentiste si antiromanesti, respectiv prin incitarea la violenta, actiuni ce au atras dupa sine tensionarea climatului interetnic.
Acesta a mai sustinut trei concerte in Romania, in zilele de 16.03.2013 (la Casa de Cultura din Baraolt, judetul Covasna), 29.06.2013 (la Sala Sporturilor din Targu Secuiesc, judetul Covasna) si 09.08.2013 (in cadrul taberei organizate de TMA in localitatea Borzont, judetul Harghita), ultima prezenta fiind mediatizata intens in presa romaneasca din prisma discursurilor xenofobe sustinute de acesta.
Totodata, concerte ale formatiei KARPATIA au avut loc in data de 25.06.2015, in zona strandului termal din localitatea Vlahita (la adunarea motociclistilor "Rebel Wolf"), in zilele de 09.08.2014 si 06.08.2015, in cadrul editiilor a X-a (Borzont, 05 - 09.08.2014) si a XI-a (Gheorgheni, km 3, in proximitatea Pensiunii „7 Flori/7 Virag", 05 - 09.08.2015) ale Taberei EMI/TMA.
In cadrul acestor concerte, prin intermediul textelor din cantecele interpretate, Petras Janos Laszlo a remis publicului (format in special din tineri cu varste cuprinse intre 16 si 30 ani) mesaje ce excelau prin accente virulent nationaliste: „reinvierea" Ungariei Sfantului Stefan,  refacerea „granitelor milenare" ale natiunii ungare, acuze si etichetari jignitoare la adresa „cotropitorilor", identificati in statele vecine Ungariei.
S-a solicitat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii - Directia Juridica, in calitatea acestei institutii de  autoritate de stat autonoma in domeniul combaterii discriminarii, sa transmita un punct de vedere in legatura cu obiectul dosarului penal, avand in vedere necesitatea de a stabili daca continutul cantecelor, dar si al scandarilor, intrebarilor retorice si comentariilor solistului formatiei muzicale „KARPATIA” efectuate  in pauzele muzicale, sunt de natura a promova idei si conceptii xenofobe precum si nationalismul extremist.
Aceasta institutie a efectuat o analiza a textelor prin prisma jurisprudentei CEDO conluzionandu-se ca, potrivit continutului lor, declaratiile inculpatului (exprimate prin cantece si prin dialog cu spectatorii) sunt ale unui artist, solist al unei formatii rock. Continutul declaratiilor se caracterizeaza prin exprimarea unor pozitii cu privire la fapte istorice dar si subiecte de politica. Intregul text, pune sub semnul intrebarii faptul istoric al Tratatului de la Trianon si indeamna/incita auditoriul la acte de revizuire a Tratatului de la Trianon. Paralela realizata de inculpat intre situatia din Ucraina si statutul peninsulei Crimea, respectiv regiunea Tinutului Secuiesc din Romania constituie un act evident de incitare la ura nationala. Anexarea Crimeei la Federatia Rusa incalca principiile dreptului international public si nu constituie un exemplu de bune practici privind relatiile interetnice. Orice paralela intre situatia din Ucraina si Romania, prezentarea anexarii Crimeei ca un exemplu de urmat pentru cetatenii romani apartinand minoritatii maghiare din Romania in demersul legitim al acestora de pastrare, dezvoltare si exprimare a identitatii lor etnice, constituie o incitare directa la ura nationala care afecteaza relatiile interetnice din Romania.
Avand in vedere obiectivul urmarit de inculpat, continutul declaratiei, contextul in care a avut loc, rolul in societate al persoanei, autor al afirmatiei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a opinat ca declaratiile acestuia depasesc limitele libertatii de exprimare, continand elemente de incitare la ura nationala si discriminare, care afecteaza relatiile sociale, in acest caz cele de convietuire interetnica.
Dosarul urmeaza a fi trimis, spre solutionare, Judecatoriei Miercurea Ciuc, dupa traducerea rechizitoriului din limba romana in limba maghiara.
 
II. Intr-o alta cauza s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului CSIBI BARNA sub aspectul savarsirii infractiunii de „confectionarea, punerea in circulatie sau detinerea in vederea punerii in circulatie de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe” prev. si ped. de art. 4 alin. 1 din   OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

La data de 07.06.2014, pe raza municipiului Miercurea-Ciuc, inculpatul Csibi Barna, in calitate de administrator al SC H.S. SRL Miercurea Ciuc, a expus spre vanzare mai multe tricouri continand insemne (simboluri) de natura a promova idei si conceptii xenofobe, precum si nationalismul extremist, respectiv:
- 11 bucati tricouri cu harta Ungariei Mari (dinainte de anul 1918) avand inscripţionat mesajul „Jobbik, mişcarea pentru Ungaria ”, (JOBBIK,MAGYARORSZAGERT MOZGALOM);
- 3 bucaţi tricouri cu harta Ungariei Mari şi un vultur avand inscripţionat mesajul in limba maghiara „Pamantul maghiar nu este de vanzare”, (A MAGYAR FOLD NEM ELADO);
- 6 bucaţi tricouri avand pe partea din faţa harta Ungariei Mari şi un vultur, avand inscriptionat mesajul in limba maghiara „Dreptate pentru Ungaria” (IGAZSAGOT MAGYARSZAGNOK! JUSTICE FOR HUNGARY!), iar pe partea din spate mesajul „Era maghiar şi va fi maghiar 100%”, (MAGYAR VOLT ES MAGYAR LESZ 100%);
- 4 bucaţi tricouri cu harta Ungariei Mari şi un vultur avand inscriptionat pe faţa mesajul in limba maghiara „Nu  renunţam niciodata”, (ADJUK FEL SOHA), iar pe spate harta Ungariei Mari avand inscriptionat un citat in limba maghiara apartinand criminalului de razboi Wass Albert „Nu trebuie sa ne intoarcem ca straini acolo unde candva eram acasa”, (NEM SZABAT IDEGENKENT VISSZA-TERNUNK ODA, AHOL VALAMIKOR OTTHON VOLTUNK. /WASS ALBERT);
- 3 bucaţi tricouri avand pe partea din faţa harta Ungariei Mari, steagul Ungariei şi un vultur avand inscriptionat mesajul in limba maghiara „Restituiţi-mi munţii”, iar pe partea din spate acelaşi mesaj. (ADJATOK VISZA HEGYEIMET), constituie infractiunea menţionata mai sus.
Probatoriul administrat in cauza a reliefat faptul ca inscriptionarea textelor de mai sus, alaturata imaginii reprezentand harta „Ungariei Mari" constituie insemne (simboluri) care incita la xenofobie prin faptul ca aduc atingere prevederilor art. 1 din Constitutia Romaniei privind caracterul unitar si indivizibil al statului si au scopul de a propaga idei revansarde, revizioniste,  iar promovarea acestor idei ar putea reinvia  la etnicii romani sau maghiari  sentimentele nationalist - extremiste sau xenofobe din aceea perioada istorica.
Mesajul transmis de aceste articole reprezinta un indemn, o incitare la revizuirea granitelor statului roman, de negare a suveranitatii Romaniei, care este de natura a  instiga la xenofobie si de a promova idei xenofobe si nationalismul extremist in randul etnicilor maghiari sau romani al carui caracter rezulta si pe baza punctului de vedere al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii in care se concluzioneaza ca s-a depasit limita libertatii de exprimare şi s-a apreciat ca toate mesajele (insemnele) inscripţionate pe tricouri conţin elemente de natura a instiga la ura, discriminare sau xenofobie, precum şi naţionalismul extremist.
Dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Miercurea Ciuc.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.