Crestere alarmanta a numarului de bolnavi psihici in Romania

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.03.2014 14:19 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Medicii psihiatri trag un nou semnal de alarma in ceea ce priveste evolutia bolilor psihice in Romania.
Astfel, cu 1100 de bolnavi psihici la suta de mii de locuitori, Romania se afla pe locul 3 intr-un clasament care include 23 de tari europene.
Pe parcursul ultimilor ani, numarul cazurilor de afectiuni psihice inregistrate in sistemul medical (la externare) aproape ca s-a dublat.

In realitate insa, numarul tulburarilor psihice este semnificativ mai mare si se intinde pe o paleta larga, de la sfera tulburarilor usoare anxios-depresive, atacuri de panica, dependenta de alcool si substante, la psihoze, boli endogene, de coloratura afectiva sau schizofrenie.

DATE STATISTICE:
# in Romania exista 44 spitale de psihiatrie
# numarul pacientilor externati cu tulburari mentale si de comportament: 278 mii in 2012 comparativ cu 222 mii in 2005 (o crestere de aproximativ 25% a numarului de pacienti)
# in 2011 existau raportate 17067 paturi de psihiatrie si neuropsihiatrie
# incidenta prin tulburari mintale: 1330,58 la suta de mii de locuitori (a 2 ca valoare in Europa)
# incidenta psihozelor alcoolice: 20,18 la suta de mii de locuitori

Datele OMS releva ca intre 9% si 10% dintre locuitorii Romaniei sunt diagnosticati cu depresie, intensitatea acesteia variind de la o depresie usoara reactiva unor triggere psihologice de tipul probleme conjugale, financiare, dificultati sau disponibilizari la locul de munca mergand pana la episoade depresive majore ce pot supra-adauga fenomenologie psihotica, in care aspectele genetice, antecedentele familiale si personale si perturbarile neuromediatorilor chimici constituie fundalul fragilizarii psihice.

Potrivit specialistilor, accesul la sanatate ar trebui sa fie universal, OMS incercand sa reduca prapastia existenta in prezent intre diferitele tari, legate de ultimele descoperiri ale stiintei in ceea ce priveste etiologia si tratamentul bolilor psihice.
Oamenii raman reticenti in raport cu "povara" sociala a perturbarii sanatatii mintale, in pofida serviciilor de ingrijire, a legislatiei si politicilor in vigoare.
In prezent, psihiatria se indeparteaza de conceptul de supozitie, apropiindu-se de acela de certitudine, motiv care ar trebui sa creasca alocarea sumelor financiare necesare profilaxiei si reducerii incidentei bolilor psihice.
S-a renuntat de mult la ideea ca spitalele de psihiatrie ar trebui situate undeva departe, in afara comunitatilor, intr-un fel de para-realitate.
Conceptia moderna are ca deziderat anularea fricii intretinute istoric in raport cu bolnavul psihic, ce poate comite acte necugetate, din tentative constiente sau inconstiente.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.