Criminalul de la Periprava

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.09.2013 14:20 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a depus la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ formulat împotriva numitului FICIOR IOSIF IOAN, colonel (r), pentru săvârşirea infracţiunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi la Periprava.
În conţinutul denunţului se menţionează faptul că regimul de exterminare pus în aplicare de numitul Ficior Iosif Ioan era caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, bătăi şi alte violenţe, lipsa condiţiilor elementare de trai şi, nu în ultimul rând, prin numărul impresionant de decese survenite.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc mai precizează în cuprinsul denunţului că a identificat cel puţin 103 cazuri de deces, înregistrate în perioada 1958-1963, în rândul deţinuţilor politici de la Periprava, perioadă în care numitul Ficior Iosif Ioan a exercitat funcţii de conducere a coloniei de muncă.

Periprava este o localitate în judeţul Tulcea, Dobrogea.
În Evul Mediu, în raza Peripravei se găseau portul şi cetatea genoveză Licostomo (din greceasca: Licostoma, Gura Lupilor).
În perioada comunistă, tot în raza Peripravei se găsea un lagăr de muncă silnică cu regim sever, ale cărui ruine se mai văd încă.
Satul, situat pe Braţul Chilia în faţa Vâlcovului, aparţine comunei Rosetti şi dispune de un debarcader.
Este populat în majoritate de lipoveni.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.