CSM sa ia pozitie fata de imixtiunea premierului Ponta in justitie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.10.2013 21:08 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Demiterea fara nici un fel de motive de la conducerea Sectiei I a DNA a unora dintre cei mai performanti procurori – Lucian Papici si Mariana Alexandru – şi afirmatiile grave şi defaimatoare ale premierului Victor Ponta privind ”dosare politice”, ”procuror basist, morarist, macovist” reprezinta o imixtiune grava a puterii politice in actul de justitie, considera Freedom House.
 Lucian Papici tocmai finalizase şi inaintase Procurorului Şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dosarul ”frauda la Referendum” cu propunerea de trimitere in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea.
Cateva ore mai tarziu a fost demis fara explicaţii de procurorul general Tiberiu Niţu, spune Freedom House, deşi, cu doar noua zile inainte, acelaşi procuror general il delegase pe Lucian Papici pe aceasta funcţie pentru inca trei luni.
Ca şef al celei mai importante secţii din DNA, cea de combatere a corupţiei, Lucian Papici a confirmat soluţia de trimitere in judecata a unor nume sonore din politica sau magistratura: Adrian Nastase, Dan Voiculescu, Catalin Voicu, Gigi Becali, Traian Remeş.
Mariana Alexandru, adjuncta lui Lucian Papici, a instrumentat, intre altele, cazurile Adrian Nastase şi Monica Iacob Ridzi.
Demiterea celor doi procurori transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar şi magistraţilor, ca perioada 2000-2004 nu a apus definitiv şi ca justiţia (Parchetul in mod special) poate fi subordonata din nou politicului.
Pe de alta parte, delegarea in aceste funcţii a altor procurori, fara consultarea procurorului şef al DNA, aşa cum impune regulamentul instituţiei, produce instabilitate, forţeaza mana Preşedintelui Romaniei şi arata acelaşi dispreţ pentru lege, proceduri şi statul de drept manifestat de actuala putere in vara anului trecut.
Expert Forum, Freedom House Romania, Centrul Roman de Politici Europene şi Grupul pentru Dialog Social solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa ia atitudine cu privire la aceste intervenţii brutale in justiţie şi sa apere independenţa procurorilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.