Cum a controlat PSD posturile de televiziune cu ajutorul Consiliului National al Audiovizualului?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.07.2015 11:33 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea in judecata:

# GEORGESCU LAURA — CORINA, preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A), sub aspectul savarşirii infracţiunilor de abuz in serviciu (2 infracţiuni, din care una in forma continuata — 25 acte materiale) şi instigarea la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (25 acte materiale),
# HREBENCIUC VIOREL, la data faptei deputat, membru in Comitetul Executiv Naţional al unui partid (organ de conducere şi de decizie al PSD), sub aspectul savarşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autoritaţii in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce deţine o funcţie de conducere intr-un partid,
# ŞTEFAN GHEORGHE, la data faptei primar al municipiului Piatra Neamţ, persoana ce controleaza postul de televiziune GIGA TV, sub aspectul savarşirii infracţiunii de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autoritaţii in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce deţine o funcţie de conducere intr-un partid,
# IORGA NARCISA — CLEMENTINA, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A.), la data faptei, sub aspectul savarşirii infracţiunii de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autoritaţii in scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce deţine o funcţie de conducere intr-un partid.

La data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, preşedinta CNA, autoritatea naţionala in domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de inculpatul Ştefan Gheorghe.

In consecinţa, a fost emisa decizia nr.483/ 2013, in care, dupa o elaborata expunere de motive şi consideraţii de natura tehnica, s-a hotarat ca respectivul post TV a incalcat dispoziţiile art.57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr.504/ 2002 a audiovizualului, in sensul ca a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuala, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sancţiune prevazuta delege intr-o asemenea situaţie fiind retragerea licenţei.
Ulterior datei de 17 septembrie 2013, inculpata Iorga Narcisa — Clementina, membru al C.N.A., l-a indrumat pe inculpatul Ştefan Gheorghe sa apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau sa il dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona sa o formuleze.
In acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie sa ii acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la randul lor, sa ii influenţeze pe membrii CNA asupra carora puteau sa işi exercite influenţa şi autoritatea.

In acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga, s-a numarat şi fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.

Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel incat acesta sa se implice nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (C.N.A) ca instituţia sa revina asupra deciziei prin care a fost retrasa licenţa pentru postul de televiziune respectiv.
In urma solicitarii facute de reprezentantul postului TV, inculpatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a o determina pe inculpata Laura Georgescu ca instituţia pe care o conduce sa revina asupra deciziei, folosindu-se de influenţa şi autoritatea pe care le deţinea, in calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte, respectiv membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului.

Ca urmare a acestor acţiuni, dupa numai doua saptamani, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie, nr.514/ 2013, prin care s-a revocat decizia anterioara (6 voturi pentru şi 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenţi), precizandu-se doar ca argumentele conţinute in contestaţia depusa de postul de televiziune sancţionat au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se ţina cont daca exista un punct de vedere al specialiştilor din cadrul CNA, care sa constate daca susţinerile din contestaţie sunt temeinice şi legale.
Prin acţiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburari insemnate a activitaţii C.N.A., prin exercitarea necorespunzatoare a atribuţiilor de serviciu şi incalcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, in continuare, a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenţa.
Astfel, au fost afectaţi implicit şi ceilalţi operatori de televiziune, atat sub aspectul concurenţei neloiale, cat şi a increderii in corectitudinea desfaşurarii activitaţii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual şi sa aplice legislaţia specifica.

In perioada 2013 — 2014, in calitatea sa de preşedinte al C.N.A., inculpata Laura Georgescu a fost cea care a instigat, la intocmirea a 25 de sesizari cu date nereale, in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului C.N.A. şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune.
In acest sens, in perioada respectiva, preşedinta C.N.A. Laura Georgescu a impus mai multor funcţionari din cadrul instituţiei pe care o conduce, sa intocmeasca sesizari ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizari false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancţionarea celor 11 posturi TV, unele dintre acestea fiind sancţionate de mai multe ori.
In unele cazuri, sesizarea a fost redactata şi inregistrata inainte ca emisiunea reclamata sa fi avut loc.

In cazul unuia dintre posturile tv sancţionate, la momentul analizarii cererii de prelungire a licenţei, in cursul anului 2014, contrar metodologiei de pana la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenţei, din dispoziţia inculpatei Laura Georgescu, au fost anexate mai multe sesizari false, anterioare acelui moment şi care deja fusesera soluţionate prin sancţionarea cu amenda, ceea ce a condus la o amanare a deciziei de prelungire pentru mai multe saptamani. In tot acest timp, in spaţiul mediatic s-a transmis ca postul respectiv a ramas fara licenţa, ceea ce a afectat in mod direct activitatea acestuia.
Urmare a sancţionarii repetate şi a neprelungirii licenţei, in condiţiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scazut incasarile din publicitate cu peste 600.000 lei.
Pana in prezent, posturile TV afectate de deciziile inculpatei Georgescu Laura — Corina s-au constituit parte civila in cauza cu suma totala de 2.296.200 RON.
In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatei Georgescu Laura — Corina.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.