Cum a intrat 30% din energia electrica a Romaniei in insolventa?

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 18.06.2012 15:17 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Cu o productie in an mediu hidrologic de peste 17 TWh generata in sucursale amplasate strategic pe teritoriul tarii, Hidroelectrica furnizeaza circa 30% din productia totala a tarii, in functie de hidraulicitatea anului, in timp ce volumul serviciilor de sistem este de circa 90 % din necesarul Sistemului Energetic National,scrie chiar pe siteul Hidroelectricii. Şi se mai spune: "Hidroelectrica, lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice de sistem din tara noastra, si-a intarit an de an pozitia in topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania, ocupand in anul 2010, locul al treilea. Cu o productie de 19,8 TWh in 2010 si o putere totala instalata de peste 6400 MW, societatea vizeaza extinderea implicarii la nivel regional si european, avand in vedere noile perspective de dezvoltare si oportunitatile pietei de energie".
Între timp, pe site-ul Tribunalului Bucuresti s-a publicat cererea de intrare in insolventa a SC HIDROELECTRICA SA. Şi tot între timp, ministerul nu găseşte altceva de transmis opiniei publice decât că: "Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata".
Adică MECMA, care deţine controlul asupra societăţii comerciale Hidroelectrica, fiind o companie în care acţionar majoritar este statul, Guvernul - dacă vreţi, spune că în Consiliul de Administraţie s-a luat hotărârea de intrare în insolvenţă. Numiţii din Consiliul de Administraţie sunt însă numiţi de MECMA şi o astfel de decizie nu este luată în nici un caz fără o analiză prealabilă şi bine garnisită cu argumente. Mai ales că este vorba de un domeniu strategic al economiei româneşti şi orice bâlbă poate fi considerată chiar un atentat la siguranţa naţională.
MECMA nu pare interesat să explice publicului ce se întâmplă exact la Hidroelectrica şi mai ales, după felul în care a răspuns, nu vrea. Nu poate fi tratată în acest mod o cerere de intrare în insolvenţă a unei companii de stat care produce 30 la sută din energia electrică de care are nevoie România pentru a funcţiona.
O astfel de atitudine trimite automat la ancheta în dosarul Hidroelectrica, unde procurorii au decis ca fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, să fie trimis în judecată pentru neglijenţă, după ce nu a sesizat autorităţile în legătură cu activităţile ilegale care au avut loc la societatea aflată în subordinea instituţiei pe care o conducea, prejudiciul fiind estimat la peste 100 milioane de euro. Codruţ Sereş a ajuns ministru ca trimis al Partidului Conservator, mai exact al lui Dan Voiculescu, mogulul Antenelor, care la rândul lui nu a fost şi nu este străin de vânzarea ieftină a energiei electrice către mai multe firme şi de retehnologizarea mai multor unităţi hidroenergetice la preţuri supraevaluate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.