Cum ar vota romanii la parlamentare şi europarlamentare?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.10.2013 19:45 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Barometrul de opinie 'ADEVĂRUL despre România' realizat de Inscop Research la comanda cotidianului 'Adevărul' arată că USL continuă să conducă în clasamentul opţiunilor pentru alegerile parlamentare, cu 57,5% dintre opţiuni, urmat de PDL cu 15,5% dintre opţiunile de vot şi PPDD cu 6,6%. În privinţa alegerilor europarlamentare, pe primul loc se situează PSD-UNPR, cu 39,1%, secondat de PNL-PC, cu 20,6%.
PDL se situează pe poziţia a treia, cu 14,8% dintre opţiunile de vot.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar obţine 57,5% dintre opţiunile de vot (57,1% la măsurătoarea din luna în iulie). Urmează Partidul Democrat Liberal, cu 15,5% din opţiunile de vot (15,1% în iulie) şi Partidul Poporului Dan Diaconescu cu 6,8% dintre opţiuni (comparativ cu 7,4% în iulie). Pe locurile următoare se situează Partidul Mişcarea Populară (5,3% în septembrie, comparativ cu 5,6% în iulie) şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,3% (la fel ca şi în luna anterioară). Alianţa Dreptate şi Adevăr formată din PNŢCD şi Forţa Civică ar fi votată de 4,8% dintre persoanele care au exprimat o opţiune de vot pentru alegerile parlamentare (5,1% în iulie). PRM este cotat cu 3,9% din opţiuni, la fel ca şi la măsurătoarea din septembrie. 0,8% au ales 'alt partid', opţiune inclusă în cadrul întrebării închise cu variante predefinite. Raportat la totalul populaţiei, 21,6% dintre respondenţi nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 14% declară că nu merg la vot şi 5,5% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

În clasamentul opţiunilor de vot pentru alegerile europarlamentare, conduce PSD-UNPR, cu 39,1% dintre opţiunile exprimate (comparativ cu 38,8% care exprimaseră această opţiune în luna luna iulie). PNL-PC ar fi votat de 20,6% dintre votanţi (19,3% în iulie). Partidul Democrat Liberal ar fi votat de 14,8% dintre votanţi (14,2% în iulie), iar Partidul Poporului Dan Diaconescu ar întruni 6,6% dintre opţiuni (6% în iulie).

Partidul Mişcarea Populară ar fi votat de 5,1% dintre cei care au exprimat o opţiune de vot (5,5% în iulie), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România ar obţine tot 5,1% (5,3% în iulie), iar Alianţa Dreptate şi  Adevăr formată din PNŢCD şi Forţa Civică ar obţine 5% (5,5% în iulie). Partidul România Mare ar obţine 2,8% din voturi (3,8% în iulie), în timp ce 0,8% au optat pentru varianta 'alt partid' inclusă în lista de opţiuni a întrebării închise. Raportat la totalul populaţiei, 21,3% dintre respondenţi nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 14,4% declară că nu merg la vot, iar 5,1% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.