Cum arata primul satelit pe orbita al Romaniei?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.11.2012 17:08 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ARCA a finalizat proiectul pentru treapta a II-a a rachetei Haas 2C. Echiparea rachetei cu a doua treaptă, comparativ cu varianta într-o singura treaptă, va permite plasarea pe orbită a unor sarcini utile cu până la de şase ori mai mari, respectiv, 300 kg, faţă de 50 kg.
Treapta a doua este realizată integral din materiale compozite şi este formată dintr-un rezervor de oxigen lichid, un rezervor de kerosen şi motorul Venator. Rezervoarele sunt presurizate la o presiune de 16 atmosfere, dintr-un rezervor de presurizare de 200 atmosfere.
Datele tehnice ale treptei a II-a a rachetei Haas 2C
Lungime: 3,3 m
Diametru maxim: 1,23 m
Greutate goală: 210 kg
Greutate alimentată: 1480 kg
Forţă de tracţiune în vid: 2500 kg
Timp de funcţionare: 154 sec
Impuls specific în vid: 314 sec
Prima lansare a rachetei Haas 2C va avea loc în cursul anului 2013 şi va constitui prima încercare a României de a pune un satelit pe orbită. Acţiunea face parte din programul Spaţial al României, desfăşurat de ARCA.
ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).
Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte si lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului şi foloseşte tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.
Realizări
- Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
- Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
- Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 km.
Proiecte
Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestra joasa;
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- câştigarea competiţiei de astronautica robotică, 30 milioane $, Google Lunar X Prie
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.