Cum canta cantaretii bisericesti la bugetul de stat al lui Victor Ponta?....

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.08.2014 12:28 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ce poţi sa mai crezi despre un guvern, guvernul condus de Victor Ponta, care a aprobat in secret o ordonanţa privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitaţile de cult aparţinand cultelor religioase recunoscute in Romania?...

Adica nu a aparut nici pe lista de acte normative de discutat şi nici pe lista de acte normative aprobate. Doar direct in Monitorul Oficial...

Prin personalul neclerical care beneficiaza de sprijin sub forma de contribuţii de la bugetul de stat şi de la bugetele locale se inţelege personalul auxiliar al cultului religios care desfişoara activitaţi conexe actului cultic in vederea indeplinirii acestuia, se spune in ordonanţa, in categoria personalului neclerical fiind inclusa funcţia de cantor sau cantareţ bisericesc, cu excepţia cultului mozaic.

Ar fi vorba de vreo 20.000 de cantori la nivel naţional, dintre care aproape 800 sunt in judeţul Timiş.

Conform unui document al Bisericii Ortodoxe Romane, la inceputul anului 2014, pentru activitatea de conducere administrativa din unitaţile bisericeşti (patriarhie, eparhii, protopopiate, manastiri, schituri) sunt incadraţi şi activeaza 1046 de preoţi in personalul de conducere asimilat cu funcţiile de demnitate publica (ierarhi) şi personal clerical de conducere care primesc indemnizaţii sau contribuţii la salarizare de la bugetul de stat.
Personalul clerical de conducere salarizat numai din fonduri proprii este de 87 de preoţi.

In Biserica Ortodoxa Romana sunt incadraţi şi activeaza 14.519 preoţi şi diaconi, din care 13.977 preoţi şi diaconi la parohii, manastiri, schituri, centre eparhiale şi protopopiate, precum şi 542 preoţi in intituţiile bugetare de stat şi private.
12.753 de preoţi şi diaconi primesc contribuţii la salarizare de la bugetul de stat, 8.924 - sprijin in cuantum de 65 % şi 3.829 - sprijin suplimentar in cuantum de 80 %.
Exista 1244 de clerici salarizaţi numai din fonduri proprii.

La unitaţile bisericeşti centrale, eparhiale, protopopeşti, parohiale şi manastireşti este incadrat şi activeaza 16.878 ca personal neclerical, din care 15.575 primesc contribuţie la salarizare de la bugetul de stat.
Personalul neclerical salarizat numai din fonduri proprii se cifreaza la 1303 persoane.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.