Cum i-a dat cadou Dan Sova un autoturism lui Victor Ponta? Citeste AICI...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.06.2015 16:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 5 iunie 2015, faţa de inculpatul ŞOVA DAN-COMAN, avocat coordonator al Societaţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, in prezent senator, cu privire la savarşirea infracţiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infracţiuni), evaziune fiscala in forma continuata şi spalare de bani.  

In aceeaşi cauza, faţa de Şova Dan-Coman se efectueaza şi acte de urmarire penala pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz in serviciu.
In legatura cu aceste fapte, procurorii au solicitat Senatului incuviinţarea reţinerii şi arestarii preventive a senatorului ŞOVA DAN-COMAN, insa cererea a fost respinsa de plenul Senatului, comunicarea oficiala fiind primita de procurorii DNA la data de 4 iunie 2015.

La data de 30.08.2007, intre SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentata de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a incheiat o convenţie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parţi in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum şi in alte cauze in care se va ivi necesitatea.
Şova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispoziţie in privinţa oricaror acţiuni de orice natura care implicau societatea de avocaţi.

In perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Ponta Victor-Viorel a falsificat 17 facturi fiscale menţionand in cuprinsul lor imprejurari necorespunzatoare adevarului in sensul ca a prestat activitaţi juridice in temeiul convenţiei de conlucrare incheiata cu SCA „Şova şi Asociaţii”.
Fiecare factura fiscala a fost folosita, dupa intocmire, prin inregistrarea atat in contabilitatea cabinetului de avocat cat şi in contabilitatea societaţi de avocatura.
Pentru presupusele activitaţi efectuate in conlucrare, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” a efectuat plata contravalorii celor 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei, emise de Ponta Victor-Viorel.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfaşurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a inţeles cu Şova Dan-Coman sa intocmeasca in cadrul societaţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat convenţia.
Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.
In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitaţile respective, nici macar in parte.

In perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, societatea de avocaţi a transmis lui Ponta Victor-Viorel dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10.
In tot acest timp, societatea de avocaţi a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/luna) şi alte obligaţii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei.
In luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societaţii de avocaţi.
Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresa a lui Ponta Victor-Viorel.
In tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri.

In perioada octombrie 2007 - iunie 2009, societatea de avocaţi a transmis unei persoane, afin de gradul II cu Ponta Victor-Viorel, dreptul de utilizare cu titlu gratuit, exclusiv in scop personal (fara vreo legatura cu activitatea societaţii de avocaţi) a autoturismului marca Audi Allroad.
Bunul fusese achiziţionat in vederea desfaşurarii activitaţii societaţii de avocaţi.
Societatea de avocaţi a platit avansul, ratele de leasing şi toate cheltuielile aferente contractului pana la sfarşitul anului 2009.
In tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri.

In luna iunie 2009 autoturismul a fost declarat furat.

La data de 1 ianuarie 2010, societatea de avocaţi continuatoare a SCA „Şova şi Asociaţii” a semnat un contract denumit „cooperation agreement” cu valabilitate de 4 ani, avand ca obiect consultanţa juridica in materia dreptului european şi finanţarii de fonduri comunitare, cu o persoana apropiata lui Şova Dan-Coman.
In temeiul pretinsei cooperari, respectiva persoana a primit lunar suma de 3.000 euro.
In realitate intre cele doua parţi nu a existat nici un fel de cooperare, contractul fiind incheiat pentru a procura un folos necuvenit persoanei respective, precum şi pentru diminuarea obligaţiile fiscale ale societaţii de avocaţi.

Astfel, prin inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli care nu au la baza operaţiuni reale a fost creat un prejudiciu bugetului de stat in cuantum de 147.724,22 lei.
Sumele de bani provenite din faptele menţionate au fost dobandite de Şova Dan-Coman in perioada aprilie 2007 - decembrie 2008 şi au fost la dispoziţia acestuia in conturile deschise de societatea de avocaţi, iar o parte din aceste sume a fost folosita in acelaşi interval de timp, in interes personal.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Şova Dan-Coman trebuie sa respecte urmatoarele obligaţii:  
a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanţa de judecata ori de cate ori este chemat,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) sa se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de poliţie sau ori de cate ori este chemat,
d) sa nu depaşeasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviinţarea prealabila a organelor judiciare,
e) sa nu se apropie de persoanele menţionate in ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea.
Inculpatului Şova Dan-Coman i s-a atras atenţia ca, in caz de incalcare cu rea-credinţa a obligaţiilor care-i revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.