Cum ii executa Guvernul pe cei mai saraci dintre romani?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.02.2014 13:35 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Administraţiile fiscale locale au inceput sa blocheze conturile din banci la mii de romani, poate chiar sute de mii.
Ceea ce, pana la urma, ar fi un lucru bun, daca s-ar face ţinand cont de faptul ca exista şi cetaţeni de rea-credinţa.
O adevarata epidemie de somaţii şi titluri executorii pe care Agenţia Naţionala de Administrare Fiscala le-a trimis, la sfarşitul anului 2013, contribuabililor romani neascultatori.

Problema este alta, care dovedeşte inca o data, daca mai era nevoie, ca statul roman este o structura care nu se identifica cu problemele cetaţeanului.
Au inceput sa se blocheze conturi de la banca la pensionari şi fermieri care şi-au facut conturi in banca doar pentru a primi pensia sau ajutorul social de 400, 500 sau 600 de lei fara a mai aştepta poştaşul.
Bani pe care ii şi scoate imediat ce ii primeşte, in general pentru a-şi plati facturile sau pentru a-şi cumpara medicamente.
Pentru care suma primita oricum nu ajunge.

Sunt milioane de romani care muncesc pe unde apuca platiţi fiind doar cu salariul minim pe economie.
Tot la fel, sunt vreo 3,5 milioane de pensionari care nu se bucura de privilegii şi traiesc cu o pensie de pana in 700 de lei.
Majoritatea acestora traiesc pe la comune şi sate şi muncesc din greu pentru a-şi asigura veniturile necesare supravieţuirii, suplimentandu-şi pensiile şi salariile de mizerie cu ce mai produc din munca la camp sau in gradina.
Nu este nici mult şi nici uşor, dar macar incearca sa se pastreze pe linia de plutire.
Mai scot de pe terenul arabil de 1-2 hectare pe care-l deţin cat sa hraneasca nişte animale pe care le are in gospodarie.  
Numai ca de o vreme incoace, costurile pentru a cultiva un hectar de grau sunt aproape egale cu veniturile de la recolta. Şi asta in condiţiile unui an bun din punct de vedere meteorologic.
Aratul, discuitul, semanatul, ingraşamintele, recoltatul, la care daca mai adaugi şi ierbicidatul şi seminţele certificate, toate astea fac un hectar cultivat de grau fara nici o relevanţa din punct de vedere economic.
Aşa ca orice sprijin de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a fost binevenit.
Daca pana prin 2008 s-a primit in jur de un milion de lei ca ajutor pentru infiinţarea culturilor de toamna, cum se spune, in 2008 s-au dat 5 milioane de lei, deveniţi 500 RON.
S-au dat banii şi oamenii s-au pus pe treaba. Numai ca, la un moment dat, a aparut o problema: APIA i-a condiţionat pe agricultorii care cultiva grau sa foloseasca seminţe certificate.
De fapt, mai concret, sa prezinte chitanţa cu care sa dovedeasca achiziţia seminţelor certificate...
Fara a mai lua in calcul ca seminţele certificate costau cea mai mare parte din suma primita ca ajutor, problema a fost ca nici nu prea se gaseau in comerţ.
Iar, in plus, daca nu e semanat in prima jumatate a lunii octombrie, cultura de grau este in general compromisa.
Aşa ca unii ţarani au apucat sa puna seminţe certificate, alţii nu.
A venit anul urmator şi, cand APIA i-a informat pe oameni ca au datorii din urma cu un an, majoritatea a renunţat sa mai apeleze la sprijinul de la APIA.  
A se inţelege: majoritatea care muncesc pamantul, nu cei care obţin cu uşurinţa o chitanţa de la nu ştiu ce depozit pentru a-şi justifica cultura virtuala de grau...

La sfarşitul anului 2013, mii de romani s-au trezit cu somaţii şi titluri executorii de la administraţiile fiscale locale.
Unde nu scrie nici un cuvant care-i cauza. Pur şi simplu.
Am telefonat la o administraţie fiscala locala.
”Nu este nevoie sa spunem de ce!” - a transmis şeful local al Fiscului. Şi a adaugat: ”S-ar putea sa fie vorba de APIA!”...

Timişoara Express a apelat şi la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru a afla caţi romani se afla in situaţia de a primi somaţii şi titluri executorii de la administraţiile fiscale locale datorita ajutoarelor pentru infiinţarea culturilor de toamna din 2008.
Ca şi cum am fi vorbit despre filme diferite, APIA a raspuns:
”In ceea ce priveşte recuperarea banilor de la persoanele care nu au respectat condiţiile de eligibilitate la plata va informam ca APIA intocmeşte pentru aceştia titluri de creanţa. Debitele se recupereaza prin compensare din platile cuvenite in campania urmatoare, iar in cazul in care nu mai exista posibilitatea compensarii APIA transmite catre Agenţia Naţionala de Administrare Fiscala (ANAF) titlurile executorii in vederea declanşarii procedurii de executare silita”.

Cam aşa au ramas mii de hectare nemuncite prin satele şi comunele Romaniei. Cu sprijinul APIA, care este o vaca buna de muls pentru deţinatorii de terenuri arabile de zeci şi sute de hectare.
In plus, nici nu se ştie cat de legala este masura Guvernului, in condiţiile in care poate reţine cel mult 30 la suta din veniturile unui pensionar şi nu sa-i blocheze total accesul la cont, ca nu-i persoana juridica.
 
Dar traim in ţara in care Guvernul lui Victor Ponta a aprobat ca o companiaae deţinuta de statul kazah, The Rompetrol Group N.V., sa fie iertata de o datorie de jumatate de miliard de dolari...

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.