Cum ii ingropau comunistii pe dusmanii poporului?....

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.06.2015 12:39 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a desfaşurat in perioada 25-29 mai 2015 o acţiune de investigaţii arheologice in localitatea Periprava, com. C.A. Rosetti, jud. Tulcea.
Acţiunea a avut ca obiectiv principal cautarea, descoperirea şi deshumarea ramaşiţelor pamanteşti ale foştilor deţinuţi politici decedaţi in colonia penitenciara de la Periprava.

La inceputul anilor '50 Periprava a funcţionat ca secţie a Formaţiunii Chilia, devenind incepand cu 1 iulie 1957 o unitate penitenciara de sine statatoare (Formaţiunea 0830).
Scopul oficial al infiinţarii coloniei a fost construirea unui dig pe o lungime de 16,5 km intre localitaţile Periprava şi Sfiştofca pentru a proteja de inundaţii terenurile care urmau sa fie defrişate de stuf şi desţelenite in vederea utilizarii lor ca suprafeţe agricole.
De asemenea, se avea in vedere şi inalţarea şoselei din comuna Periprava pe o distanţa de mai mulţi kilometri.
Astfel, incepand cu 1959, in zona au fost aduşi mii de deţinuţii politici care au devenit majoritari in colonie pana in anul 1964, cand au fost aplicate graţierile colective.
Scopul nedeclarat şi subinţeles al transferurilor de deţinuţi a fost insa exploatarea brutala a muncii acestora şi supunerea lor la un regim de exterminare.
In perioada in care unitatea a funcţionat ca formaţiune independenta, la Periprava au decedat, din diferite cauze, cel puţin 124 de deţinuţi, in majoritate politici, care au fost identificaţi nominal.

Conform informaţiilor documentare existente precum şi din numeroaselor marturii ale foştilor deţinuţi politici care au fost internaţi in colonia penitenciara de la Periprava, rezulta ca decesele din acest lagar de munca forţata au fost cauzate de infometare, de frig, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidentele intervenite pe fondul condiţiilor de munca istovitoare şi de regimul de detenţie pe care mulţi l-au indurat in lagarele şi inchisorile unde au fost incarceraţi anterior.
Unii dintre deţinuţi au fost ucişi şi prin impuşcare, mai ales in cursul unor tentative de evadare.
Toate acestea au fost potenţate de condiţiile de viaţa existente in Delta şi de comportamentul abuziv şi violent al personalului coloniei.

IICCMER a desfaşurat in perioada 16-18 septembrie 2013 o prima campanie de cercetari arheologice in perimetrul actualului cimitir al satului, nefinalizata.
In acest loc, in perioada 1959-1964 au fost inhumaţi un mare numar de foşti deţinuţi politici decedaţi in colonia de munca de la Periprava.
Amplasamentul acestui cimitir al deţinuţilor a fost stabilit pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai in varsta, precum şi de la caţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare.
La suprafaţa solului nu au existat niciodata cruci sau alte semne distinctive care sa indice prezenţa mormintelor.
In urma intervenţiei arheologice au fost depistate 8 morminte, dintre care 5 au fost dezvelite şi cercetate.

In a doua campanie de cercetari arheologice s-au continuat sapaturile in cimitirul satului, in perimetrul unde se cunoaşte ca au fost inhumaţi deţinuţi politici.
In primul rand au fost redeschise doua din secţiunile arheologice executate in 2013, unde s-au descoperit şi cercetat cele 5 morminte menţionate.
Totodata, au mai fost practicate alte doua unitaţi de sapatura cu o suprafaţa insumata de 31,75 metri patraţi.
In aceste secţiuni au mai fost identificate şi cercetate un numar de 6 morminte, astfel ca numarul total de morminte descoperite in cursul celor doua campanii de sapaturi se ridica la 11.
Doi dintre defuncţii identificaţi au fost inhumaţi impreuna, intr-o groapa comuna, iar ceilalţi au fost inhumaţi in gropi individuale.
Majoritatea defuncţilor au fost depuşi in sicrie simple confecţionate din material lemnos, din care se mai pastrau resturi degradate din lateralele acestora şi din cuiele care au asigurat imbinarea lor.
Starea de conservare a scheletelor era una precara, iar asupra lor nu s-au descoperit obiecte de inventar funerar, confirmandu-se astfel faptul ca trupurile celor morţi erau trimise la groapa fara nici un fel de veşminte.

Condiţiile de lucru au fost dificile datorita faptului ca in urma precipitaţiilor abundente cazute in aceasta primavara, nivelul apei freatice din sol se afla la adancimea de 0,90 metri.
Datorita acestui lucru, 6 dintre mormintele aflate sub aceasta adancime erau efectiv in apa.
Cercetarea acestora a fost extrem de anevoioasa, pentru a avea acces la oseminte fiind folosita o pompa cu care s-a scos apa.
Toate scheletele identificate şi dezvelite in cele doua campanii de cercetari arheologice au fost extrase in prezenţa unui medic legist de la Spitalul Judeţean din Tulcea, fiind impachetate şi inseriate, urmand a fi transportate la Institutul Naţional de Medicina Legala din Bucureşti unde se vor efectua examinarile de specialitate.

De la toate ramaşiţele defuncţilor descoperiţi se vor recolta probe biologice de ţesut osos, pentru a se putea realiza testele ADN in vederea stabilirii identitaţii persoanelor decedate.
Informaţiile astfel obţinute se vor constitui intr-o baza naţionala de date, care va cuprinde treptat toate informaţiile de acest tip ce se vor obţine ulterior de la victimele care vor mai fi descoperite şi deshumate pe teritoriul tarii şi a caror identitate este incerta sau nu poate fi stabilita prin alte metode.

Pe aceasta cale,  IICCMER face apel la urmaşii deţinuţilor politici decedaţi in colonia de munca Periprava sa-i contacteze şi sa fie alaturi in demersul IICCMER de identificare a osemintelor descoperite in cele doua campanii, dar şi in cele care vor urma.

Investigaţiile arheologice s-au efectuat in prezenţa unui procuror militar din cadrul Parchetul Militar Bucureşti, care a fost sesizat de catre IICCMER in legatura cu persoanele decedate in lagarul de la Periprava.
In teren a participat şi un ofiţer criminalist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.