Cum s-a furat la referendum?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.08.2012 15:50 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

În cauza cunoscută în mass-media ,,fraude la referendum' procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au continuat cercetările faţă de membrii comisiilor de votare din judeţul Mehedinţi,cu privire la care existau indicii temeinice în legătură cu săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 55 din Legea nr. 3 din 2000.
În acest context, din probele administrate în această cauză, până în prezent au fost evidenţiate, la nivelul acestui judeţ, mai multe nereguli, după cum urmează:
-înregistrarea mai multor votanţi având acelaşi cod numeric personal ori cu aceeaşi carte de identitate sau acelaşi nume;
-necompletarea codului numeric personal în cazul unor votanţi, respectiv coduri numerice personale invalide sau inexistente;
-necompletarea datelor de identificare corespunzătoare cărţilor de identitate ale alegătorilor;
De asemenea, cercetările efectuate, de la data de 20.08.2012 până în prezent, au relevat că procentul cazurilor în care au fost nereguli este semnificativ la nivelul unor secţii de votare de pe raza judeţului Mehedinţi.
Astfel, în acest dosar s-a început urmărirea penală faţă de 3 preşedinţi de la 3 secţii de votare din judeţul Mehedinţi:
1. MIREA DUMITRU, în calitate de preşedinte - secţia de votare din Gârla Mare, în data de 29 iulie 2012 şi în perioada anterioară acestei date, a dispus întocmirea unei liste suplimentare de alegători conţinând menţiuni false, în sensul că mai multe persoane au fost înscrise de mai multe ori în lista electorală suplimentară, şi a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători.
2. BONDOC LIVIU CĂTĂLIN în calitate de preşedinte la secţia de votare din Drobeta Turnu Severin a semnat lista suplimentară de alegători conţinând menţiuni false şi a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători.
Astfel, din probe a rezultat că, lista suplimentară de alegători de la această secţie de votare conţine un număr foarte mare de votanţi din trei comune, unde persoanele au fost înscrise în lista electorală suplimentară în aceeaşi ordine în care figurează şi în listele electorale permanente din localităţile de domiciliu.
3. BURCU GHEORGHIŢA, în calitate de preşedinte la secţia de votare din Orşova, a întocmit în fals pagina 11 a listei electorale suplimentare de alegători, prin copierea tuturor datelor de identificare ale tuturor persoanelor înscrise în pagina 3 a aceleiaşi liste cu schimbarea ordinii şi semnarea în fals a persoanelor, urmată de anularea unui număr de 15 buletine de vot corespunzător persoanelor menţionate în pagina 11, prin stampilarea acestor buletine de vot de două ori la ambele rubrici de votare, validând astfel prezenţa celor 15 persoane, activitate ce a avut loc după încheierea procesului de votare.
Până în prezent au fost audiate mai multe persoane care au contestat semnăturile ce le sunt atribuite în liste electorale suplimentare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.