Cum se face trafic de migranti sirieni pe ruta Bulgaria-Timisoara-Germania?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.09.2015 14:12 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

La data de 01.09.2015 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor BADEL ALIAS, zis ”Khider”, cetaţean german de origine irakiana, in stare de arest preventiv, DRAGA PARASCHIV, zis ”Rici, Riciu”, in stare de libertate,  pentru savarsirea infractiunilor de  constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti, MAGUREANU RAZVAN – IULIAN, COTEANU NICUSOR ADRIAN si DRAGA GHEORGHE, in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti.

La data de 30.09.2013, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva in lipsa a inculpatului Badel Alias iar ulterior, la data de 10.07.2015, inculpatul a fost extradat din Germania in Romania, in baza mandatului european de arestare emis la data de 06.08.2014.

    Prin actul de sesizare s-a retinut ca, in perioada ianuarie – septembrie 2013, pe relatia Republica Turcia - Republica Bulgaria – Romania – unul din statele de vest ale Europei, cu precadere Germania, si-a  desfasurat activitatea o grupare infractionala formata din cetateni de nationalitate germana, siriana, turca, bulgara si romana, persoane care au avut ca preocupare infractiuni din sfera traficului de migranti de nationaliate siriana.
    S-a stabilit faptul ca liderii gruparii infractionale erau mai multe persoane care domiciliau pe teritoriul Germaniei. S-a retinut ca in momentul in care grupurile de migranti ajungeau in Bulgaria sau in Romania, liderii retelei se deplasau in tara respectiva, unde impreuna ceilalti membri ai gruparii care isi desfasurau activitatea infractionala in zona respectiva, organizau scoaterea si transportarea ilegala catre tara de destinatie.
    S-a retinut ca, in perioada aprilie - august 2013, inculpatul  Alias Badel, cetatean german de origine irakiana, a coordonat mai multe grupuri de migranti de nationalitate siriana, in scopul trecerii frauduloase a frontierei din Republica Bulgaria in Romania, precum si din Romania in Ungaria.
    In luna mai 2013, inculpatul Alias Badel impreuna cu inculpaţii Draga Paraschiv, zis „Rici”, Draga Gheorghe, Coteanu Nicusor Adrian si Magureanu Razvan-Iulian au organizat scoaterea ilegala din Romania a unui grup format din patru cetateni sirieni, care au fost depistati in data de 11.05.2013, la punctul de frontiera Cenad, jud. Timis, ascunsi intr-un mijloc de transport.

    S-a stabilit ca pe teritoriul tarii noastre, gruparea infractionala era impartita pe mai multe segmente, astfel :

Primul segment al gruparii format din inculpatul Khara Mohammed Mohammed, inculpatul Mahmoud Omar si inculpatul Abdi Gali si-au desfasurat activitatea infractionala pe raza judetelor Constanta, Galati si in Bucuresti. Cei in cauza aveau rolul de a prelua migrantii care au intrau ilegal in Romania din Bulgaria prin zonele de competenta al Sectorului Politiei de Frontiera Ostrov si al Sectorului Politiei de Frontiera Giurgiu sau din Turcia, prin zona de compenenta a Garzii de Coasta Constanta (pe la frontiera externa cu Marea Neagra).
    Inculpatii mai sus mentionati s-au ocupat cu preluarea migrantilor din diferite locatii, cu cazarea si ulterior  predarea acestora catre ceilalti membrii ai retelei, persoane care urmau sa ii scoata ilegal din Romania.
    Inculpatul Khara Mohammed Mohammed, zis „Maher”, sub coordonarea inculpatilor Faysal Ibrahim si Mussa Abdel Aziz, prelua grupurile de migranti care intrau ilegal in Romania din Bulgaria sau direct din Turcia. S-a stabilit ca impreuna cu inculpatul Mahmoud Omar, zis „Abu Ali” sau „Steven” si inculpatul Abdi Gali, zis „Ghaleb”, au cazat migrantii in diferite locatii din Bucuresti, dupa care ii transportau si ii predau membrilor gruparii care se ocupau cu scoaterea acestora din Romania.
    In perioada aprilie – septembrie 2013 inculpatul Khara Mohammed Mohammed, impreuna cu inculpatul Mahmoud Omar si inculpatul Abdi Gali au preluat mai multe grupuri de migranti care au intrat ilegal in Romania din Turcia cu diferite ambarcatiuni de dimensiuni medii, navigand pe Marea Neagra.
    Cei trei inculpati au avut un rol bine stabilit, in sensul ca Mahmoud Omar a tinut legatura cu inculpatul Faysal si inculpatul Mussa preluand  grupurile cu ocazia intrarii in Romania, iar inculpatul Khara Mohammmed Mohammed, cunoscator al limbii romane, contacta ceilalti membrii ai retelei si stabilea cu acestia scoaterea migrantilor din tara.
Inculpatul Marin Nicolae, zis „Toni”, a sprijinit membrii gruparii infractionale prin cautarea si negocierea de sume de bani cu diferite persoane dispuse sa scoata sau sa introduca ilegal in/din Romania grupuri de migranti.

Al doilea segment al gruparii, format din 9 membri, si-a desfasurat activitatea infractionala pe raza jud. Satu Mare, precum si in statele de vest din Europa (Ungaria si Austria). Sub coordonarea inculpatul Khara Mohammed Mohammed cei in cauza s-au ocupat cu preluarea migrantilor din Mun. Bucuresti, cu scoaterea ilegala a acestora prin zona de competenta a S.P.F. Petea, jud. Satu Mare, iar ulterior cu transportarea pana in Viena-Austria.

Al treilea segment al gruparii format din inculpatul Murariu Constantin Teodor, Nita Claudiu Panait si Lovacszi Istvan, si-a desfasurat activitatea infractionala pe raza localitatii Timisoara. Sub coordonarea inculpatul Khara Mohammed Mohammed cei in cauza s-au ocupat cu preluarea, cu cazarea si cu scoaterea migrantilor, prin punctele de frontiera ale tarii noastre cu Ungaria, ascunsi in automarfare.

Al patrulea segment al gruparii format din cetatenii romani Draga Paraschiv, zis „Rici”, Draga Gheorghe, Coteanu Nicusor Adrian si Magureanu Razvan-Iulian au actionat pe relatia Craiova – jud. Timis. Sub coordonarea inculpatul Badel Alias si inculpatul Karaca Metin, acestia aveau rolul de a scoate ilegal din Romania grupurile de migranti, ascunsi in mijloace de transport.
inculpatul Halus Nuri Hussein, zis „Ahmed” a avut rolul de a organiza intrarea ilegala din Bulgaria pana in Romania a grupurilor de migranti.

La data de 01.11.2013, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Mussa Abdel Aziz, Khara Mohammed Mohammed, Mahmoud Omar, Abdi Gali, Halus Nuri Al Hussein, Murariu Constantin Teodor, Lovaszi Istvan, Nita Caludiu-Panait şi Marin Nicolae, pentru savarsirea infractiunilor de  constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti.
    De asemenea, la data de 18.03.2015, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor KARACA METIN si FAYSAL IBRAHIM pentru savarsirea infractiunilor de  constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti.

    Dosarul a fost  inaintat spre solutionare Tribunalului Bucuresti.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.