Cum se restituie taxa de poluare, taxa pentru emisii poluante şi timbrul de mediu? Vezi ce spune Guvernul

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.10.2017 19:59 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a completat O.U.G nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.
Astfel, printr-o Ordonanţa de Urgenţa adoptata, vor fi reglementate doua noi situaţii specifice in operaţiunea de restituire a sumelor achitate catre Fondul pentru mediu şi vor fi reglementate unele prevederi legislative pentru a evita blocarea restituirii sau interpretari diferite ale prevederilor actuale de catre personalul care are atribuţii sa le aplice.
Noile prevederi vin in sprijinul persoanelor indreptaţite sa li se restituie sumele achitate catre Fondul pentru mediu, dar care se afla in imposibilitatea de a anexa dovada plaţii acestora, in copie sau original.
In cazul in care contribuabilul nu anexeaza documentul doveditor al plaţii, ANAF va verifica existenţa acestui document in baza de date.
De asemenea, va fi reglementata şi corectata situaţia in care o persoana sa fi platit taxa, dar sa nu fi inmatriculat autovehicululrespectiv, drept pentru care sa nu poata ataşa la cererea de rambursare a taxei copii ale carţii autovehiculului şi certificatului de inmatriculare.
In acest caz, cererea de restituire va fi insoţita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document care are inscrisa menţiunea ”taxa neutilizata” şi care este semnat şi ştampilat de catre persoana desemnata din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Inmatriculari Vehicule.
Totodata, prin Ordonanţa de Urgenţa adoptata, se coreleaza unele prevederi in instituirea termenului de 120 de zile pentru restituirea sumelor stabilite de instanţe prin hotarari judecatoreşti.

Mai exact, sumele stabilite prin hotararile judecatoreşti se restituie astfel:

Ø taxa speciala pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
Ø timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestora in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.