Cum se scoate ilegal sute de mii de lei de la ATM? Cum au facut 2 rusi... FOTO

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.07.2016 14:42 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

La data de 25 iulie 2016, procurorii  DIICOT au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor Shcherbina Artur si Kuznetsov Artem, cetateni rusi,  pentru savarsirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, furt calificat  si distrugere.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in noaptea de 02.07.2016, inculpatii Artem Kuznetsov si Artur Shcherbina au patruns in incinta zonei de 24h banking a unei unitati bancar de pe raza sectorului 2, Bucuresti, unde, in timp ce inculpatul  Kuznetsov Artem asigura paza, inculpatul Shcherbina Artur a decupat un segment din partea frontala a ATM-ului, s-a conectat ilegal la sistemul informatic si a generat  comenzi care au determinat eliberarea sumei de 10 995 RON din dispenserul bancomatului.
De asemenea, s-a retinut ca in aceeasi noapte, inculpatii au procedat similar la o alta unitate bancara situata pe raza sectorului 6, Bucuresti, determinand eliberarea sumei de 236 800 RON din dispenserul bancomatului.

In fapt, atacul face parte din categoria de atacuri „Jackpotting”, fiind de tipul „Black Box”, in care autorii decupeaza o portiune din masca ATM-ului pentru a avea acces la infrastructura acestuia. Dispenserul de bancnote este deconectat de la sistemul bancomatului si un dispozitiv extern detinut de catre autori („Black Box”) este conectat la dispenser. Dispozitivul lanseaza comenzi catre dispenser, avand ca rezultat eliberarea neautorizata a banilor din ATM.

In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat ca astfel de atacuri au fost inregistrate recent si in alte tari europene (e.g. Germania, Italia).

Cu ocazia perchezitiei efectuate la data de 25.07.2016, in camera  unui hotel de pe raza municipiului Ploiesti, au fost gasite si ridicate dispozitive pentru taiere calda, dispozitive de conectare la sistemul informatic, accesorii folosite in imprejurarile comiterii celor doua atacuri.

La data de 26.07.2016, Tribunalului Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pentru o perioada de 30 de zile.
Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul structurilor de combatere a criminalitatii organizate din Bucuresti si Ploiesti.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.