CUM si CAT se mai da MITA la un PROFESOR UNIVERSITAR de la o FACULTATE din ROMANIA?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.07.2016 15:57 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul SAVU OVIDIU, sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.
In cursul zilei de 29 iulie, inculpatul (aflat in stare de retinere) a fost prezentat cu propunere de arestare preventiva judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bucuresti.

In referatul cu propunere de arestare preventiva, procurorii au retinut ca, in calitate de cadru didactic la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitaţii de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara din Bucureşti, unde este titular al disciplinei de Stiinta alimentara, printr-un mesaj pe Facebook, inculpatul Savu Ovidiu i-a adresat unei studente ce avea restante invitatia de a-l vizita la birou. In acest context, inculpatul i-a propus studentei sa se ocupe de colectarea unor sume de bani de la alţi studenţi aflaţi in aceeaşi situaţie, in schimbul promovarii examenelor restante, atat la disciplina pe care o preda, cat si la cele la care era titular tatal sau, si acesta cadru didactic in facultate.

Dupa ce a acceptat propunerea, studenta, fie era contactata direct de catre colegi, care ii lasau diferite sume de bani, fie de catre sefii de grupe, care strangeau bani de la studenti si ii predau ei lista cu numele acestora si sumele date. Dupa ce erau stransi de catre studenta, banii erau dati inculpatului Savu Ovidiu, impreuna cu listele intocmite, de ea sau de catre sefii de grupa. Inculpatul a pretins sume in cuantum de 800-900 de lei pentru promovarea examenelor la disciplinele la care preda tatal sau si de 600 de lei pentru disciplina la care era el insusi titular.
Totodata, din referatul procurorilor rezulta ca, in modalitatea mentionata, s-a procedat de catre inculpat atat in cursul anului universitar 2014-2015, mai precis in semestrul II, cat şi in anul universitar 2015-2016, in sesiunile de iarna, vara, restante, dar si in cea de reexaminari, inaintea examenului de licenta.

Inculpatul a fost prins in flagrant, in timp ce primea cu titlu de mita suma de 10.500 lei, aceasta fiind gasita intr-unul dintre sertarele biroului sau de la facultate. De asemenea, cu ocazia perchezitiei domiciliare incuviintata de instanta si efectuata in aceeasi zi, a fost ridicata de catre organele judiciare dintr-o cutie de carton suma de 70.600 de lei.
Atat asupra sumei ridicate in urma flagrantului, cat si a celei identificate cu ocazia perchezitiei, s-a instituit sechestru asigurator, aceeasi masura fiind dispusa si cu privire la conturile bancare detinute de catre inculpat.
In cauza se efectueaza cercetari si sub aspectul savarsirii infractiunilor de dare de mita si cumparare de influenta savarsite de un numar de 40 de studenti.
Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor cauzei si stabilirii raspunderii penale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.