Cum va fi vremea pana pe 11 iulie?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.06.2012 09:32 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR PÂNĂ PE 11 IULIE 2012
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
Vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta în prima săptămână a intervalului, devenind caiculară în întreaga regiune pe 1 - 2 iulie, când mediile temperaturilor maxime vor atinge valoarea de 35...36 de grade. În intervalul 3-5 iulie va avea loc o scădere treptată a temperaturilor, care va aduce regimului termic la valori apropiate de mediile multianuale ale primei decade a lunii iulie, iar tendinţa pentru ultima parte a perioadei de prognoză este de menţinere a temperaturii aerului în jurul acestor valori normale.
Nu se aşteaptă precipitaţii în ultimele zile ale lunii iunie, dar după data de 2 iulie probabilitatea pentru averse, în general slabe cantitativ, dar însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, va creşte.
CRIŞANA
În primele zile temperatura aerului va marca o creştere treptată, vremea devenind caniculară în toată regiunea în jurul datei de 1 - 2 iulie, când media maximelor va atinge 35 de grade. Pe 3 iulie vremea va intra într-un proces de răcire, devenind normală termic spre data de 5 iunie, iar regimul temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de normele climatologice până la sfârşitul primei decade a lunii iulie.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă în primele zile ale intervalului, dar va creşte după data de 2 iulie. Averse pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vor fi posibile în jurul datei de 5-6 iulie.
TRANSILVANIA
Temperaturile medii vor fi în creştere treptată la începutul intervalului, caracterizând o vreme călduroasă în jurul datei de 2 iulie. În intervalul 3 - 5 iulie temperaturile vor marca o scădere uşoară de la o zi la alta, devenind apropiate de mediile multianuale ale perioadei şi se vor menţine relativ constante la valori normale până la sfârşitul perioadei de prognoză.
În primele zile ale intervalului doar trecător şi izolat vor fi ploi de scurtă durată, dar după data de 3 iulie. Însă probabilitatea pentru ploi mai abundente însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului va fi mai mare în intervalul 5-7 iulie.
MARAMUREŞ
Vremea se va încălzi de la o zi la alta în prima parte a intervalului, devenind călduroasă, chiar caniculară în orele amiezelor în primele zile ale lunii iulie. Între 2 şi 5 iulie va urma o răcire uşoară şi treptată, care va readuce valorile termice în jurul mediilor multianuale.
Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic se va menţine apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii iulie, atât în ceea ce priveşte valorile medii ale temperaturilor minime, cât şi pe cele ale maximelor diurne.
Probabilitatea pentru precipitaţii semnificative va fi redusă la începutul intervalului, dar va creşte după data de 3 iulie. Averse însemnate cantitativ şi însoţite de descărcări electrice vor fi de interes în toată regiunea în intervalul 4 - 8 iulie, după care vremea va intra într-un proces de ameliorare.
MOLDOVA
Vremea se va încălzi treptat până pe 2 iulie, când va deveni călduroasă, iar mediile temperaturilor maxime vor atinge 32...33 de grade. În intervalul 3 - 5 iulie regimul termic va marca o uşoară scădere, după care se va menţine relativ constant la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, până la sfârşitul intervalului de prognoză.
În primele zile doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe, dar în intervalul 4 - 7 iulie probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse şi însoţite de descărcări electrice, va creşte. Spre sfârşitul perioadei de prognoză ploile, slabe cantitativ, se vor semnala pe arii tot mai restrânse.
DOBROGEA
Temperaturile medii vor marca o creştere treptată până pe 2 iulie, după care se vor menţine la valori ridicate, ce vor caracteriza o vreme călduroasă, până la sfârşitul perioadei de prognoză. Mediile temperaturilor maxime vor atinge 30...31 de grade, iar temperaturile minime se vor situa, în medie, uşor peste 20 de grade în intervalul 2 – 11 iulie.
Intervalul de prognoză va fi caracterizat de o probabilitate redusă de apariţie a precipitaţiilor. Ploile, de scurtă durată, vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse, cel mai probabil după data de 5 – 6 iulie.
MUNTENIA
Regimul termic va marca o creştere treptată în primele zile ale perioadei de prognoză, vremea devenind călduroasă în intervalul 1-4 iulie, când mediile temperaturilor maxime vor atinge 33 de grade. Apoi, deşi temperaturile vor marca o uşoară scădere, dar vremea se va menţine caldă.
În prima parte a intervalului doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe. Probabilitatea de averse, în general slabe cantitativ, dar pe arii mai extinse şi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului va creşte după data de 4 iulie.
OLTENIA
În prima parte a intervalului vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind călduroasă, izolat chiar caniculară în jurul datei de 2 iulie, când mediile temperaturilor maxime vor atinge 34 de grade, după care va avea loc o scădere uşoară şi treptată a valorilor termice, în ultimele zile ale perioadei de prognoză regimul termic devenind apropiat de mediile multianuale ale primei decade a lunii iulie.
În intervalul 4 - 8 iulie probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi descărcări electrice va creşte. În restul perioadei de prognoză probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine scăzută.
LA MUNTE
Temperaturile medii vor marca o creştere semnificativă pâmă în 2 iulie, când media temperaturilor maxime va atinge 22 de grade, după care vremea se va răci uşor, după data de 5 iulie regimul temic devenind apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii iulie.
În prima parte a intervalului doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe, dar probabilitatea ca precipitaţiile, mai ales averse însoţite de descărcari electrice, să fie mai abundente şi mai extinse ca arie, va creşte după data de 3 - 4 iulie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.