Cum vor primi 65.000 de cadre didactice bani de naveta?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 15.07.2015 16:19 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, normele metodologice privind decontarea cheltuielilor cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat pentru naveta la şi de la locul de munca.
Decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de munca este destinata cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar care nu dispun de locuinta in localitatea unde au postul.

Potrivit actului normativ, naveta beneficiarilor poate fi efectuata cu mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizati - transport in comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcatiune sau autoturismul / ambarcatiune proprietate personala sau deţinut/a legal.
Transportul beneficiarilor cu mijloacele de transport ce apartin unitatii de invatamant sau autoritatii administratiei publice locale se va efectua gratuit, conform programului şi pe rutele stabilite prin hotarare a autoritaţii deliberative, precum şi cu respectarea orarului/programului unitaţii de invaţamant.

De asemenea, cadrele didactice au obligaţia sa prezinte lunar instituţiei de invaţamant in care isi desfaşoara activitatea, documentele justificative pentru decont insoţite de cererea tipizata pentru decontarea lunara a navetei.
Decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de munca se face integral, in luna urmatoare depunerii documentelor justificative, in condiţiile stipulate de metodologie.
Consiliul de administratie al unitatii de invaţamant analizeaza şi verifica legalitatea solicitarilor, aproba lunar cererile solicitantilor şi fundamenteaza necesarul lunar de finantare, individual şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de invaţamant.

Directorul unitatii de invaţamant transmite necesarul de finanţat, sub forma de solicitare, primarului, respectiv presedintelui consiliului judetean, dupa caz, in termen de 5 zile lucratoare de la incheierea lunii pentru care se face fundamentarea, in vederea deschiderii de credite pentru efectuarea plaţilor.

Potrivit prevederilor art. 37 de OUG 37/2014, finanţarea acestor cheltuieli se asigura din veniturile proprii ale bugetelor locale şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru echilibrarea bugetelor locale.
In prezent, un numar de aproximativ 65.000 de cadre didactice, din randul personalului didactic de predare si personalului didactic auxiliar, efectueaza zilnic naveta intre localitatea de reşedinţa şi localitatea in care işi desfaşoara activitatea.
Cea mai mare pondere din randul cadrelor didactice ce efectueaza zilnic naveta se inregistreaza la unitaţile de invaţamant din mediul rural.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.