Curat CONSTITUTIONAL si DUMNEZEU sa v-ajute! PSD va... INVENTARIA arhiva fostului SERVICIU SECRET al MINISTERULUI de INTERNE!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.07.2017 14:05 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Direcţia Generala de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) a fost un serviciu secret din Romania.

In 1991, ministrul de Justiţie Mircea Ionescu Quintus din guvernul Theodor Stolojan a infiinţat prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), ca structura departamentala in subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmari şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare.
In 1997, sub mandatul ministrului Justitiei Valeriu Stoica, SIPA a trecut, tot printr-un ordin al ministrului, in subordinea directa a ministrului Justiţiei, care dorea ca acest serviciu secret sa se ocupe şi de protecţia magistraţilor.
In 2004, din cauza scandalurilor din presa care aratau ca la varful SIPA au fost numiţi foşti lucratori ai securitaţii, iar serviciul era suspectat ca face poliţie politica, SIPA s-a transformat in Direcţia Generala de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) şi pentru prima data aceasta structura este obligata sa prezinte rapoarte de activitate Parlamentului.
In 2006, la inceputul anului, ministrul justiţiei Monica Macovei a desfiinţat DGPA, pe motiv ca a facut abuzuri, iar ministerul nu are nevoie de un serviciu secret.
In iulie 2016, Ministerul Justiţiei a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare pentru desigilarea Arhivei DGPA. Propunerea s-a lovit de rezistenţa din partea Uniunii Naţionale a Judecatorilor din Romania.
Despre SIPA s-a spus adesea ca de fapt facea dosare politice şi supraveghea viaţa privata a magistraţilor, pentru a-i şantaja.
In anul 2007, Marius Oprea afirma ca DGPA şi-a depaşit atribuţiile, adunand informaţii compromiţatoare despre magistraţi, ziarişti şi lideri ai societaţii civile.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei:

"Comisia SIPA este constituita dintr-un numar de cinci membri şi trei supleanţi, aşa cum scrie in Hotararea de Guvern. Doi de la Ministerul Justiţiei, doi de la Secretariatul General al Guvernului, un reprezentant de la ANP, cate un supleant de la fiecare dintre cele trei autoritaţi. Ieri, am constituit componenţa comisiei prin ordin de ministru. Astazi, ne-am vazut la Administraţia Naţionala a Penitenciarelor. Danşii au procedat la alegerea preşedintelui, aşa cum scrie in Hotararea de Guvern. Au un regulament dupa care işi desfaşoara activitatea in baza Hotararii de Guvern. Astazi, au intrat prima zi in arhiva şi au inceput activitatea. Danşii au ramas acolo şi prima parte a activitaţii vizeaza inventarierea fondului arhivistic.(...)

Mi-aţi pus intrebarea daca va pot spune numele membrilor comisiei şi al supleanţilor. Sigur ca pot sa il spun, dar nu am sa o fac”...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.