Daca IARNA va respecta PROGRAMUL stabilit de GUVERN, ROMANII vor avea GAZE NATURALE la discretie. Daca nu, RUSIA scrie pe noi!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.11.2017 09:43 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Ministerul Economiei a gazduit o intalnire, coordonata de premierul Mihai Tudose, referitoare la pregatirile privind Programul de iarna, in domeniul energiei.
La reuniune au fost prezenţi ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, ministrul Energiei, Toma Petcu, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţa şi conducerile companiilor şi instituţiilor din domeniul energiei.

Referitor la aprovizionarea cu gaze naturale, in sezonul rece, participanţii la reuniune au ajuns la urmatoarele concluzii:
• Livrarea gazelor naturale catre clienţi este şi va fi asigurata normal de catre furnizorii licenţiaţi ANRE, conform normelor şi datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii, pentru fiecare operator din piaţa, conform cu istoricul vanzarilor. Acest stoc minim de iarna (1,76 mld.mc pentru 2017) este mai mare cu 1,6% faţa de cel din iarna anului 2016.
• Romgaz, principalul producator intern de gaze naturale, a menţionat ca, in 2017 a inmagazinat peste dublul stocurilor la care era obligat.
• Principalii operatori privaţi au depaşit, de asemenea, cantitaţile obligatorii de depozitat, conform cerinţelor ANRE.
• Pentru iarna 2016-2017 s-au inmagazinat 2,3 mld. mc, din care au fost utilizate doar 1,8 mld. mc. Totalul gazelor stocate pentru iarna 2017-2018 este de 2,2 mld.mc.

Referitor la importuri, Ministerul Energiei precizeaza ca sunt o practica obişnuita, in sezonul rece, in toate statele UE.
In Romania, media importurilor, in ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, ţara noastra avand unul dintre cel mai reduse grade de dependenţa faţa de sursele externe de aprovizionare.
Participanţii la reuniune au stabilit intalniri saptamanale ale Comandamentului de iarna, pentru monitorizarea, impreuna cu ANRE, a respectarii prevederilor din programul de iarna, de catre operatorii din piaţa.
In plus, Comandamentul are prevazute soluţii pentru situaţiile de risc in privinţa securitaţii in aprovizionare, prin planurile de alimentare cu gaze naturale in situaţii de urgenţa şi de masuri preventive, ce vor intra in vigoare odata cu inceperea Programului de iarna.
”Ca urmare, aprovizionarea cu gazele naturale necesare consumatorilor, in aceasta iarna, va fi asigurata, in condiţii normale şi cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Guvernul Romaniei” - a subliniat Ministerul Energiei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.