Daniel Funeriu: Ilie Sarbu nu e politician: e un protector al mafiei. PSD e un partid de borfasi care nu trebuie lasat sa guverneze...

Scris de Timisoara Express | Publicat in 11.04.2014 15:11 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

#Interviu cu Daniel FUNERIU, fost ministru al Educaţiei, fost consilier prezidenţial, membru PMP

Ca doi timişoreni ce suntem ne-am intalnit in Piaţa Unirii, sau ce a mai ramas din ea. Utilaje, muncitori, pamantul rascolit in maruntaiele sale, Domul, Muzeul de Arta, Episcopia Sarba şi tranşeele primarului. Ne intrebam retoric, daca iţi aduci aminte, pentru ce a trebuit rascolita Piaţa Unirii.  Timişoara e un şantier, banii se scurg mereu pe lucrari dubioase, dar cu siguranţa oraşul nu arata aşa cum ar fi trebuit sa arate.

Daniel FUNERIU:  Eşti lirica pentru un interviu! Am sosit in oraşul meu, Timişoara, de la Cluj. Cu tristeţe vad o diferenţa ca de la cer la pamant. Incepand cu universitaţile şi terminand cu calitatea trotuarelor. Un exemplu: la medicina la Cluj vin sute de studenţi din Uniunea Europeana pentru ca e calitate şi corectitudine. La Timişoara vin pentru ca ştiu ca se trec examenele pe şpaga instituţionalizata.

Cum iţi pare Timişoara politica? Timişoara pe care o ştim, cea care promitea atat de mult, a devenit un oraş confuz politic, la indemana demagogilor.  Spre exemplu, USL in iarna lui 2012 a promis timişorenilor un nou spital de copii, au strans semnaturi, şi, iata, nu doar spitalul de copii, dar mai toate proiectele importante promise nu au fost onorate.

Daniel FUNERIU: Eşti sigura ca exista Timişoara politica? Eu nu o vad. Nu exista politician din Timişoara care sa aiba influenţa la Bucureşti. Iar Ilie Sarbu nu e politician: e un protector al mafiei. Nu ma pune sa comentez faptul ca Robu se cearta acum cu Stoia sau alte chestii marunte. Cert este ca Timişoara nu creşte şi asta e grav. Eu i-am sugerat lui Robu sa fie primul care rupe USL. N-a facut-o. Le sugerez acum partidelor de dreapta sa faca un pas simbolic in plan local inspre uniunea de care dreapta are nevoie pentru prezidenţiale. Nu cred ca au curajul sa faca un astfel de pas, chiar daca ar fi un bun prilej sa spunem „azi in Timişoara, maine in toata ţara”.

Numele tau a fost vehiculat in legatura cu o posibila candidatura pe Colegiul 3 Timiş pentru Camera Deputaţilor, pe locul lasat liber de plecarea Mariei Grapini. Daca ai candida, care ar fi programul tau politic? Daca ne-am uita la ceea ce piaţa politica locala ofera in acest moment, Daniel Funeriu poate fi omul greu de invins. Notorietate, proiecte importante implementate, un CV profesional şi politic pe fapte şi nu pe vorbe. Candidezi?

Daniel FUNERIU: Imi dai frisoane: te-ai gandit o clipa cum suna in mintea mea ideea  s-o inlocuiesc, tocmai eu, pe Grapini? Ma testezi pe ideea „how low you can go?” Numai şi asta ar fi un argument sa nu candidez. N-am avut niciodata mize mici, gen un loc de deputat, un titlu de ministru. Singurul lucru care m-ar putea face sa candidez pe vreo poziţie, oricare ar fi ea, ar fi un proiect major. Am cel puţin doua in minte, unul tehnic şi unul politic, dar nu ştiu daca sunt suficienţi oameni cu care sa le realizez: un exemplu: putem face o universitate metropolitana unica in Timişoara? Mişcarea Populara este un proiect politic de anvergura şi cu siguranţa voi fi zilnic in campanie, in Timişoara, cu Mişcarea Populara. Dar, repet, la 43 de ani am mize importante in viaţa mea, nu s-o inlocuiesc pe Grapini... Poate ai pus greşit intrebarea?

Ai fost implicat in eforturile de construcţie a PMP, FMP. De asemenea, ai fost un susţinator al unitaţii Dreptei inca de anul trecut. PMP este pe şine, işi continua drumul spre europarlamentare. Cu toate acestea, lipsa ta de pe primele locuri eligibile a produs dezamagire printre simpatizanţi, printre cei care priveau spre PMP ca fiind un partid politic care pleaca la drum in forţa. Unde s-a produs scurtcircuitul?

Daniel FUNERIU: Sunt pe loc eligibil. Pentru restul, joker pe moment. Vei vedea in timp.

Pentru cei care privesc scena politica, mai precis pentru cei preocupaţi de dreapta, prea multele proiecte politice, prea multele voci au creat un vacarm din care nu se mai inţelege nimic. Plecarea PNL de langa PSD a parut, in prima faza, ca va complica lucrurile pentru celelalte partide din dreapta, ca va acoperi toate vocile. A fost o iluzie. Astazi, dreapta nu are o voce comuna, ci auzim doar atacuri şi nu vedem proiecte. 

Daniel FUNERIU: Povestea cu „unirea dreaptei” e un fetiş rasuflat. „Dreapta” s-a mai „unit” odata in ARD, cu rezultate catastrofale. Pentru ca, de fapt, s-au unit nişte lideri „de dreapta”, dintre care niciunul nu a lucrat niciodata in privat, pentru a-şi salva nişte scaune. Singurul care poate unifica spectrul non-PSD este Traian Basescu, pentru ca el a inţeles ca e nevoie de o uniune a oamenilor de dreapta nu a „liderilor de dreapta”. Pentru ca problema in Romania nu e dreapta sau stanga. Problema este ca PSD e un partid de borfaşi care nu trebuie lasat sa guverneze. PSD e cancerul Romaniei. PNL sub Antonescu e aşa, o gripa zdravana, dar ţinta trebuie sa fie PSD.

Arestarile, condamnarile din ultimul timp i-au facut pe unii comentatori sa faca analogia cu mişcarea ”Mani pulite” din Italia. Unii dintre cei mai puternici baronii locali ai PSD au serioase probleme cu legea, risca condamnari. Personaje care ar fi fost de neimaginat acum ceva anii ca ar putea fi ”deranjaţi” de Justiţie.  E doar un spectacol de an electoral sau sistemul judiciar işi face treaba?

Daniel FUNERIU:  Linia mea a fost sa nu comentez niciodata ce se intampla in justiţie. Mi-o pastrez.

Cu cat eşti mai aproape de clasa politica cu atat inţelegi felul in care funcţioneaza. O imensa reţea de interconectari intre toate partidele. Un sistem transpartinic care sfideaza real-politik-ul, e mai mult de atat – un sistem al mafiei politice. Ce ai vazut tu in toţi aceşti ani?

Daniel FUNERIU: Un numar limitat de oameni care vor binele ţarii, şi i-aş enumera in special pe Traian Basescu, Emil Boc şi caţiva oameni din jurul lor, un numar mare de bandiţi, un numar semnificativ de rataţi care n-ar avea nicio şansa in lumea reala, veleitari cat incape, pseudo-intelectuali constipaţi şi, surprinzator, un numar semnificativ de buni tehnicieni, dar care nu sunt „la butoane”. Trebuie sa recunosc ca daca cineva ar vrea sa faca un studiu estetic al prostiei, viaţa politica din Romania ar fi un model perfect.

Prezidenţialele. Cu un PSD care se transforma, pe zi ce trece, in Partidul-Stat, un PSD al carui program politic este de anihilare a Statului de drept, de aservire totala, profilul preşedintelui care ar putea caştiga voturile romanilor trebuie sa fie al unui om puternic, neşantajabil, neprins in schemele politice. Nu cred ca ajunge doar un discurs pro-Europa. Acest om nu exista in acest moment. Cine crezi ca ar putea face faţa exigenţelor pe care le presupune acest profil, in acest context politic?

Daniel FUNERIU:  Acel om exista. Cred ca el (sau ea!) va ieşi in faţa in data de 25 mai.

Vladimir Putin a transmis o scrisoare catre 18 state prin care atenţioneaza, ameninţa de fapt, in legatura cu situaţia din Ucraina, un pretext. Ne amintim ultimul sau discurs prin care anunţa ca el are ultimul cuvant in regiune. S-a spus ca Occidentul ii acorda prea multe circumstanţe, iar Putin speculeaza. Ce schimba pentru Romania aceasta resetare a geopoliticii?

Daniel FUNERIU:  In primul rand vedem cata dreptate a avut Traian Basescu orientand Romania pe axa Londra-Washighton. Cum ne-am simţi azi fara scutul anti-racheta? Putin speculeaza de fapt slabiciunea şi prostia liderilor europeni. Pe care-i mananca la micul dejun. Alta era ecuaţia puterii cu Kohl, Thatcher, Mitterrand, Reagan. Liderii lumii occidentale de acum sunt mult mai slabi decat cei care au caştigat razboiul rece şi platim acest lucru. Pentru Romania e clar ca rolul nostru creşte dar ne şi plaseaza intr-o poziţie de atenţie sporita.

Interviu realizat de Daniela RAŢIU
(Daniela Raţiu este freelancer, publicist ”Vocile Dreptei” Evenimentul Zilei, scriitor)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.