De ce a ajuns judecatorul lui Dan Voiculescu la DNA?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.04.2014 18:25 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmaririi penale faţa urmatorii:

1.MUSTAŢA STAN, judecator la Curtea de Apel Bucureşti , in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicitaţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şase infracţiuni de luare de mita şi o infracţiune de trafic de influenţa

2. CUREA MARIANA, grefier la Curtea de Apel Bucureşti , in sarcina careia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicitaţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţa

3. BORACIU ION, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, doua infracţiuni de trafic de influenţa, complicitate la şase infracţiuni de luare de mita şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţa

4. ALEXANDRU FLORIAN, in sarcina caruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la savarşirea a cinci infracţiuni de luare de mita

In cauza, exista date şi probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in cursul anului 2013, Mustaţa Stan, Boraciu Ion şi Alexandru Florian au constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinita de Curea Mariana, in scopul savarşirii unor infracţiuni de corupţie judiciara, urmarind obţinerea de beneficii materiale. In acest context, in perioada octombrie 2013 — aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, in vederea identificarii şi contactarii mituitorilor şi cumparatorilor de influenţa, in scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, in schimbul obţinerii unor hotarari judecatoreşti favorabile.

Suspectul Mustaţa Stan, acţionand in cadrul grupului infracţional organizat din care facea parte şi in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penala, aflat in compunerea completelor de judecata investite cu soluţionarea unor dosare penale, a pretins, in mai multe randuri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate in respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului, dupa cum urmeaza:

1. La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul suspectului Boraciu Ion, in vederea pronunţarii unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, in sensul admiterii contestaţiei in anulare impotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunţata la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucureşti.

2. La data de 11 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, in vederea pronunţarii unei soluţii de punere in libertate a unui inculpat, prin admiterea contestaţiei formulate de acesta impotriva incheierii pronunţate de Tribunalul Bucureşti la 26.03.2014 (respingerea cererii de inlocuire a arestarii preventive cu masura preventiva a controlului judiciar).

3. In perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, in vederea pronunţarii unei soluţii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecarii contestaţiei formulate impotriva sentinţei penale nr. 145 pronunţate la 28.02.2014 de Tribunalul Ilfov.

4. In data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, in vederea pronunţarii unei soluţii favorabile unei persoane condamnate.

5. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, in vederea pronunţarii unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentinţei penale nr. 194 pronunţate la 19.12.2013 de Tribunalul Ilfov, Secţia penala.

6. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion şi Alexandru Florian, in vederea pronunţarii unei soluţii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civila (majorarea despagubirilor civile), cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentinţei penale nr. 29 pronunţate la 05.03.2014 de Judecatoria Roşiorii de Vede.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2014, Mustaţa Stan, in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penala şi acţionand in cadrul grupului infracţional din care facea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana şi prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoana , suma de 30.000 euro, lasand sa se creada ca are influenţa asupra judecatorilor investiţi in compunerea unui alt complet al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penala, pentru a-i determina sa pronunţe o soluţie favorabila unui inculpat.

In cazul magistratului, suspect in cauza, au fost aplicate prevederile art. 265 alin.2 din Cpp: 'suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar inainte de a fi fost chemat prin citaţie, daca aceasta masura se impune in interesul rezolvarii cauzei'.

Celor patru persoane li s-au adus la cunoştinţa calitatea de suspect şi acuzaţiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

La data de 29 aprilie, avand in vedere calitatea de judecator a lui MUSTAŢA STAN, la cererea procurorilor anticorupţie, Secţia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviinţat reţinerea şi arestarea preventiva a acestuia.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.